ImageSinterklaas is weer naar ons land gekomen. Morgen, 5 december, gaan we met z?n allen mooi zingen. We vertellen elkaar hoe lief we het afgelopen jaar zijn geweest, waarna we blij en gelukkig onze cadeautjes uitpakken. Is dit ook bij God zo? Dat zolang we ons maar vroom en goed gedragen, we onze wensenlijst bij hem kunnen inleveren?

Bij Sinterklaas draait het eigenlijk maar om ??n ding: cadeautjes. Wij mogen onze wensenlijstjes invullen, in de hoop dat we uiteindelijk wat krijgen. Krijgen wat wij willen. Voordat Sint jou je cadeautjes geeft, kijkt hij wel even in zijn grote boek. Als je niet lief bent geweest, dan krijg je niks. Ja, een zak zout misschien, of een enkeltje Spanje.

Veel mensen denken dat God op Sinterklaas lijkt: als je maar lief en aardig doet, dan kun jij je wensenlijstje inleveren en het de volgende dag in je schoentje vinden. Maar zo werkt het niet. God komt niet voor de mensen die zich op de borst slaan en zeggen: ?Kijk eens hoe goed ik mij heb gedragen.?

Hij komt juist voor de stoute mensen, voor hen die niet van zichzelf kunnen zingen: ?en er zijn geen stoute kinderen bij?. Want dat zijn we toch eigenlijk allemaal? Kunnen wij van onszelf zeggen dat we ons weer goed hebben gedragen? Nee, ikzelf in elk geval niet. Elke dag opnieuw zeg ik dingen die andere pijn doen, denk ik dingen die niet goed zijn en doe ik dingen die God niet wilt. En dan, wat krijg ik dan?

Die geniepige Sint rijd stiekem je huisje voorbij als je niet lief bent geweest. En als hij al langs komt, die ene keer per jaar, dan kijkt hij nog eens in zijn boek om er zeker van te zijn of je wel lief geweest bent. Kennelijk komt de Sint alleen maar voor de brave kinderen. Hij kan klaarblijkelijk niks met je als je niet lief bent geweest. Van wie heb je dan wat te verwachten? Wat kan je er aan doen?

Als je zondig bent, dan kan die Sint jou niet helpen. Hij stuurt jou alleen maar weg en laat je met lege schoenen staan. Nee, van hem niks te verwachten. Nee, dan God! 2000 jaar geleden stuurde Hij iemand ook weg: Jezus. Dat deed Hij zodat Hij dat nooit meer bij iemand anders zou hoeven te doen. Hij wil dat je komt. Hij wil je iets geven. Iets waardoor je een beter mens wordt. Hij wil jou het grootste cadeau geven wat er bestaat: Zijn Genade, de vergeving van je zonden. Dat is een heel duur cadeau geweest. Het koste Hem zijn Zoon. Jezus? bloed is de prijs van jouw cadeau. Genade die je krijgt, als je erom vraagt. Dat is toch wel even iets anders dan die cadeaus van de Sint.

Dan is er nog een vergelijking die uit de weg moet worden geruimd. Sommige denken dat God net zo is als Sinterklaas omdat God ook een Boek heeft. Een Boek waarin staat wie wel en wie niet naar de hemel gaan. Hij hoeft er maar uit voor te lezen en het zal gebeuren. En dat we ons altijd moeten afvragen of we wel in dat Boek staan. Inderdaad, Jezus heeft een boek. Het heet ?Het Boek van het Leven.? En in dat Boek staan jij en ik. Nooit zal Hij ons uit dit Boek schrappen. Tenzij we niets met Hem te maken willen hebben. God houdt niet bij wat je allemaal fout hebt gedaan. Want als we om vergeving vragen, om Genade, zal Hij de zonde wegwissen, weggooien in de diepste oceaan. Nee, Hij houdt bij wat je goed hebt gedaan. Hij houdt bij wie van Hem houdt.

We hebben niets te verwachten van de Sint als we stout zijn geweest. Die man, op z?n paard met z?n rode gewaden en knechten overal om hem heen. We hebben het te verwachten van een Man, hangend aan een kruis, verlaten, bespot, spijkers door zijn handen, luisterend naar de nama Jezus. ?Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.?(Joh 3: 16)

Bram Hofland


Commentaar

 • Wat gaan jullie doen in de vakantie? 2022-07-29 17:03:09

  Er is wat met de vraag die ik hierboven neerschreef. Hij wordt nogal eens gesteld in deze tijd:...

 • Boerenverstand 2022-07-15 17:17:53

  Op het moment dat ik dit commentaar schrijf (maandag 4 juli) wordt het land platgelegd door...

 • Zeven vinkjes 2022-07-01 18:00:29

  Zomaar op een avond word ik gefascineerd door het verhaal van een schrijver, die aan tafel zit bij één...

 • Vluchtelingen 2022-06-17 17:01:48

  Komende maandag, 20 juni, is het Wereldvluchtelingendag. Al sinds 2001 is deze dag door de...