{mosimage}“Want Ik zal water gieten op het dorstige, en stromen op het droge”.  Jesaja 44:3a (HSV)

Begin september is het een drukte van belang op het tempel terrein. Alle buren maken gepofte rijst en zoete banaan met kleefrijst gewikkeld in bananenblad. De volgende dag toch maar eens vragen wat de drukte was.
‘Oh’, zeggen ze, ‘gisteren was het de dag wanliangphie. Wat inhoudt dat de geesten van de doden naar de tempel komen om te eten. We moeten ze dus goed voorzien van eten, want, als ze niet genoeg te eten krijgen gaan ze niet terug maar blijven ze ronddolen en komen ze je achterna en kunnen ze je in het komende jaar knap lastig vallen.’

Nong Song Hong
Nong Song Hong, een klein districtshoofddorp in het zuiden van de provincie Khon Kean in het Noordoosten van Thailand. Midden op het platteland. Rijstvelden strekken zich uit zover je oog kan kijken, afgewisseld met een klein dorpje en een tempel. In oktober een lust voor het oog. Golvende rijstplanten wiegen in de zwoele wind. Honderd verschillende kleuren groen strelen het netvlies. Het goud van de tempeldaken verblind het oog. Hoe anders dan de rest van het jaar. Nadat de rijst in december geoogst wordt droogt het land op. De natuur wordt grijs en grauw. Alleen de kleur van de vogels en tempels blijven aanwezig. Het land snakt naar water.
Niet alleen de natuur snakt naar water, ook de inwoners snakken naar water. Ze worden verstikt door de leegheid van hun boeddhistisch/animistisch bestaan. Hun harten zijn dor en droog, want zij missen het levende water waarover Jezus spreekt.

Toen wij daar kwamen waren er geen christenen bekend in dit dorp. Wel in een ander nog kleiner dorpje, zo’n tien kilometer van ons huis. Deze drie christenen waren onze brug om in Nong Song Hong te gaan wonen, in de hoop om een ingang te vinden in dit dorp. Ons doel was in de eerste plaats om deze drie christenen te bemoedigen en verder te onderwijzen (ze waren nog maar een half jaar christen). Elke zondagmiddag kwamen we bij elkaar in een hutje op hun erf. Samen bijbellezen, zingen, de bijbel bestuderen en avondmaal vieren. Het was mooi om te zien dat hun jonge geloof groeide en dat hun leven veranderde. Ook kwamen er steeds meer mensen bij zitten, die geïnteresseerd waren. We hadden goede hoop dat we hier een kerkje zouden kunnen gaan beginnen. Maar het leven van een zendeling gaat niet altijd zoals je hoopt dat het gaat. Na een jaar werd de leider van deze drie christenen ziek en overleed niet al te lang daarna. Langzaam maar zeker werd de tegenstand in het dorp groter en groter met als resultaat dat we op een gegeven moment hebben besloten om de ‘diensten’ op zondag te stoppen en de overgebleven 2 vrouwen op te halen om bij ons in Nong Song Hong mee te doen in de kerkdienst.

Kerk(je)
Kerkdienst, ja in de tussentijd zijn er veel dingen gebeurd in ons dorp. Al vanaf het begin kwamen er mensen bij ons langs die meer wilden weten over het geloof en over Jezus. We begonnen dan ook vrijwel direct met het geven van diverse chronologische Bijbelstudies. Beginnen bij het begin, want als je geen idee hebt dat er een schepper God is, dan is het begrip zonde niet te begrijpen. In twaalf lessen geven we ze een goede basis over het christelijk geloof. Van schepping tot hemelvaart. Daarna hopen we dat de mensen al zover zijn dat ze een keuze kunnen maken, of dat ze meer willen weten. Vaak willen ze niet meer weten, soms gelukkig wel. Na ruim een jaar waren er twee mensen die ‘klaar’ waren om gedoopt te worden. Deze doopdienst was meteen ook de start van het kerkje in Nong Song Hong. Wat een enorme vreugde dat na eeuwen van droogte, nu eindelijk een plek is waar christenen samenkomen rondom Gods woord. Waar ze het levende water van Jezus mogen ontvangen.
Op dit moment komen we nog steeds samen. Nu met een groepje van vier christenen en een aantal kinderen, en meestal een paar oprecht geïnteresseerden.

Naast de chronologische Bijbelstudie houden we ons ook intensief bezig met het verspreiden van christelijke lectuur en (kinder)bijbels. Zo mochten we vorig jaar op elke school in ons district (90) een pakket bestaande uit een kinderbijbel en twee stripbijbels uitdelen voor de schoolbibliotheek. Om het woord van God bekend te maken in deze samenleving, ook als wij er niet zijn.

Team.
We werken niet alleen maar maken deel uit van het OMF-Isaan team. Op dit moment bestaat het OMF-Isaan uit 5 gezinnen die verspreid wonen in de provincie Khon Kean. Hoewel we per gezin zelfstandig werken komen we een keer per maand bij elkaar voor overleg en bemoediging.

Mogelijkheden
Hoe verandert droge grond in een vruchtbare bodem? Dit kan alleen maar als er op de juiste manier de juiste hoeveelheid water op wordt gegoten. Te veel en het spoelt het zand weg; te weinig en het heeft geen effect. De mogelijkheden om bij dit begieten te helpen zijn enorm. Naast pionier gemeentestichters is er ook plaats voor administratief medewerkers, ICT-ers, radiomedewerkers, leraren, landbouwkundigen, microcrediet-expers, pro-lifers (Thailand staat nummer twee bij de landen met de meeste tienerzwangerschappen en abortussen) en ga zo maar door.

CGK
Wij zijn enorm dankbaar en bemoedigd dat ook de CGK zich het lot van de Isaan heeft aangetrokken. Dat ze hebben gezien in welk een geestelijke dorheid de Isaner leeft en dat ze zich aangesproken weten. Niet alleen maar op het Dienstenbureau, maar landelijk bij monde van de generale synode van 2010. De CGK heeft zich verbonden aan Isaan. In samenwerking met de OMF willen zij het levende water naar dit gebied toebrengen. Ze gaan actief werven voor nieuwe zendingswerkers en ons, ‘oude’ zendingswerkers (financieel) ondersteunen. Ook zullen ze rapporteren over wat er in Isaan gebeurt.

Extra info:
www.vaneekenthailand.nl
www.omf.org/nederland
www.omfisaan.org
www.omf.org/thailand

Jan en José van Eeken
Zendelingswerkers CGK
Ism OMF-Nederland


Commentaar

 • Convent 2024-02-22 17:59:53

  Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...

 • Volle verzekering 2024-02-10 09:35:41

  Een gaatje in de agenda maakt dat wij op vakantie gaan. De camper wordt volgepakt met die dingen...

 • Helpen 2024-01-27 09:14:13

  Het is bijna Hulpverleningszondag en daarom wordt in dit nummer van het Kerkblad ingegaan op...

 • Goed voornemen 2024-01-13 09:36:53

  De stelling die Sake Stoppels, emeritus lector theologie, van de CHE, poneert in zijn bijdrage in...