Gedurende twee jaar volgden Ina Brouwer en Janneke Kikkert van de Christelijke Gereformeerde Kerk te Winschoten de cursus Psycho Pastorale Toerusting (P.P.T.)

Deze cursus is bedoeld voor mensen met een christelijke levensvisie die actief (willen) zijn in de zorg voor anderen binnen een gemeente. Zij willen op deze plaats graag iets over deze cursus vertellen.

Voor de cursus wordt geen speciale vooropleiding gevraagd. Wel betrokkenheid met de medemens en een goede motivatie. Deze cursus bestaat uit een basiscursus en een vervolgcursus, allebei van negen cursusdagen, eens per maand.

De cursus wordt gegeven in Zwolle, Veenendaal en Gouda. En komend jaar ook nog in andere plaatsen. Een paar maanden geleden hebben wij deze tweejarige cursus afgerond in Veenendaal.

 

Verloop van een cursusdag

De cursus bestaat per dag uit twee trainingen en twee lessen. De basiscursisten volgen eerst een les, dan een training, dan is er pauze en dan weer een les en een training. Bij de vervolgcursisten gaat het andersom, dus eerst training en dan les.

In de morgenlessen wordt door (meestal dezelfde) predikant, vanuit de Bijbel allerlei aspecten van het mens-zijn met al zijn problemen en ziektes belicht. Ook de geestelijke kennis voor de begeleiding wordt hierin besproken.

’s Middags wordt door (meestal dezelfde) psychiater of ook wel door iemand anders die werkzaam is in bv. de verslavingszorg één en ander van de psychologische/psychiatrische kant bekeken, maar wel weer aan de hand van de Bijbel.

De lessen zijn bedoeld om kennis te krijgen van een gezonde ontwikkeling van de persoonlijkheid en ook van storingen die daarin kunnen ontstaan en de gevolgen ervan.

Deze lessen hebben wij als heel waardevol ervaren.

De trainingen zijn bedoeld om te oefenen met hetgeen geleerd is. Daarbij wordt o.a. gebruik gemaakt van rollenspellen.

 

Onderwerpen

De onderwerpen die in een P.P.T. cursus worden behandeld zijn:

Godsbeeld en mensbeeld Schuld en vergeving

Groei en ontwikkeling Depressie en angst

Identiteit Persoonlijkheidsstoornissen

Persoonlijkheid en gedrag Verslaving

Mens-zijn in relaties Seksualiteit

Verliesverwerking Conflicthantering

Gespreksvaardigheden Intervisie

 

Het zijn pittige onderwerpen. Na zo’n cursusdag zit je vaak nog vol met allerlei vragen.

Maar het is zo’n fijne ervaring om met elkaar dit alles te delen en ook te leren hoe je bijvoorbeeld zelf in elkaar zit. Vaak is dit heel anders dan je van je zelf eerst dacht te weten.

Het komt vaak heel dichtbij en dan is het fijn als je iemand hebt met wie je nog even kunt napraten.

 

Voor ons beiden is deze cursus erg belangrijk geweest. Het samen met andere christenen uit verschillende kerken één te zijn was erg fijn. Samen één doel te hebben vanuit het geloof in die éne God en Vader, zonder elkaar te beoordelen of te veroordelen op dingen die in elke kerk weer anders worden belicht en beleefd. Een echt gelijk bestaat er immers niet?

 

Huiswerkgroep

Het is de bedoeling dat je samen met andere cursisten die het dichtst bij jou in de buurt wonen een huiswerkgroep vormt en daar dan de geleerde dingen in praktijk probeert te brengen en samen praat over hetgeen je bezig houdt.

Wij kwamen echter maar met z’n tweeën vanuit Winschoten naar Veenendaal. Alle overige cursisten kwamen voornamelijk uit het midden en westen van het land.

Een huiswerkgroep vormen was daarom voor ons niet te doen, maar wij deden het met zijn tweeën en zijn daardoor beslist meer naar elkaar toegegroeid. Wij kenden elkaar natuurlijk al wel als leden van de gemeente van Winschoten, maar het is een veel dieper kennen geworden.

 

Zegen

Wij hebben door middel van deze cursus meer mogen leren over wie God is, wie en hoe wij zelf persoonlijk zijn en hoe Hij ons nabij wil zijn in situaties van vreugde, maar ook van verdriet en we hebben veel geleerd over de Bijbel, het verhaal van God en over hoe Hij met ons mensen Zijn plan heeft en ons altijd helpt, ook al zien wij dat soms niet.

Wij zijn echt gezegend door het volgen van deze cursus.

We hebben geleerd om als cursisten naar elkaar te luisteren, oprechte belangstelling naar elkaar te tonen en mensen niet altijd naar het uiterlijk of een bepaalde manier van doen te beoordelen.

We hebben bovenal geleerd te luisteren naar mensen die iemand nodig hebben tegen wie ze kunnen praten over hun moeiten.

Iedere kerkelijke gemeente telt leden die worstelen met psychische problemen. Het is de visie van de P.P.T. dat in alle kerkelijke gemeenten vrijwilligers toegerust worden om hen te ondersteunen.

De gemeente draagt als lichaam van Christus immers verantwoordelijkheid voor al haar leden, in het bijzonder voor de leden die (tijdelijk) steun nodig hebben.

In deze tijd zijn er immers veel mensen met problemen van allerlei aard. Psychische problemen, huwelijksproblemen, verslavingen, moeilijkheden met de opvoeding van de kinderen, seksuele problemen. Door al deze problemen kunnen mensen met zichzelf in de knoop raken of het met God niet meer zien zitten. Hij is immers vaak zo ver weg in dit soort situaties.

Wij hopen en verwachten hetgeen we hebben geleerd in Gods kracht te mogen gebruiken om andere mensen te helpen.

 

Wanneer u meer wilt weten over deze cursus, dan kunt u contact opnemen met de stichting PPT, Postbus 1163, 3900 BD Veenendaal, emailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of kijken op de website www.stichtingppt.nl

 

Aanvulling

Misschien is het goed om ook nog te vermelden dat de stichting P.P.T. 2 x per jaar een studiedag organiseert, over allerlei onderwerpen. Deze studiedagen worden veel bezocht door oud-cursisten, maar mogen ook door belangstellenden, zoals ouderlingen en pastoraalbezoekers worden gevolgd.

 

De eerstvolgende studiedag is op 17 november a.s. in het Ichtus college, Vondellaan 4 in Veenendaal.

Het thema is: Een diepdonker dal (uit Psalm 23)

Pastoraat bij depressie.

 

Ook hierover kan nadere informatie worden verkregen bij bovengenoemd het adres.

 

Winschoten
Ina Brouwer en Janneke Kikkert

 

 

 


Commentaar

 • All Nations 2024-06-28 17:42:30

  Vorige week was ik met een groep studenten van de Theologische Universiteit Apeldoorn bij All...

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...

 • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

  In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...