Kerstdiners. Ze zijn er in allerlei soorten en maten en heel veel kerken hebben wel een uitgewerkt concept ervan. Een prachtig versierde zaal in kerststijl, compleet met slingers en kerstboom, kerstliederen van een muziekbandje of zanggroepje op de achtergrond en een feestelijk diner voor de gasten. Meestal zijn de kerstdiners toegankelijk voor de eigen gemeenteleden, maar in Hoogeveen is het heel anders georganiseerd: daar worden de deuren wijd opengezet voor buitenkerkelijke gasten. In beide gebouwen van de christelijke gereformeerde kerk vinden kerstdiners plaats: in de Centrumkerk schuiven de buren van de kerk en cliënten van evangeliecentrum De WIC uit Balkbrug aan en in de Ichthuskerk wordt een kerstdiner gehouden voor cliënten van de Voedselbank. Prachtig om op deze manier samen kerst te vieren!

“We willen een brug slaan tussen onze gemeente en de mensen om ons heen”, vertelt Gineke Otten. Twee jaar geleden vond het kerstdiner in de Centrumkerk voor de eerste keer plaats, op initiatief van Gineke en Saskia Moolhuizen. Het was een spontaan idee. “Mensen met verschillende achtergronden bij elkaar brengen, dat is de belangrijkste drijfveer. Als kerk moeten we geen eilandje vormen, we moeten juist naar buiten toe gericht zijn. We willen laten zien dat de deur wijd open staat.”

Toen de plannen in het eerste jaar werden uitgewerkt, lag de lat héél hoog. “We hadden heel erg gevarieerde menu’s samengesteld, op advies van een kok. We wilden in totaal 65 mensen eten laten koken en ons beoogd doel was om 120 gasten aan tafel te krijgen. Ja, we waren erg ambitieus toen”, lacht Gineke. In werkelijkheid kwamen er zo’n zestig gasten, een aantal dat vorig jaar geëvenaard werd. Voor dit jaar is nog niet exact duidelijk hoeveel gasten er zullen zijn, maar het aantal kokers is inmiddels gereduceerd tot veertien. Gineke: “Ook dit jaar wordt een gevarieerd diner geserveerd, met onder meer ovenschotels, zuurkool- en preischotels, lasagne en verschillende pasta’s. Daarnaast willen we zeker ook de betekenis van kerst benadrukken. We bieden de warmte en gezelligheid van kerst, waarbij er ook een korte kerstvertelling is. Zo staan we ook bij de kerstboodschap stil. Want we hebben zeker iets uit te dragen als kerk en ook dat willen we graag laten zien.”

 

Droom

Als het aan Gineke ligt, worden er nog veel meer activiteiten opgezet waarbij de kerk naar buiten treedt, om zo een brug te slaan naar buitenkerkelijke mensen. “Mijn droom is dat alle mensen in aanraking komen met het evangelie. Maar je moet het ook weer niet te opdringerig doen, want dat stoot juist mensen af.” Aan het slot van het kerstdiner is er altijd nog een klein presentje voor de gasten: een cadeautje met een boodschap. “We willen de mensen graag iets meegeven van de liefde van Jezus. Het eerste jaar boden we iedereen de cd ‘Warme Kerst’ aan, vorig jaar gaven we een kerstster met een duidelijke symboliek erachter en dit jaar krijgen alle gasten een sleutelhanger met de tekst ‘God is altijd bij je’ erop.”

Terugblikkend op de eerste twee edities kan Gineke alleen maar tevreden zijn. “Ik heb er een heel warm gevoel aan overgehouden. We bieden mensen een avondje gezelligheid aan en krijgen er een hoop waardering voor terug. Mensen zijn altijd erg enthousiast na afloop. Het concept van ons kerstdiner valt gelukkig goed in de smaak. En nu maar hopen dat mensen dat warme gevoel van kerst vast blijven houden.”

 

Gourmetten

Ook in het andere gebouw van de Hoogeveense gemeente wordt deze kerst een kerstdiner gehouden. Zo’n zestig cliënten van de Voedselbank schuiven hierbij aan: voornamelijk gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd. Het idee ervoor ontstond tijdens kerst vorig jaar. “Je hoort tijdens de kerstdagen héél veel mensen over brunchen, feestelijke kerstmaaltijden, gourmetten en dergelijke”, vertelt Nicoline Scholing-Diepeveen. “Maar ook in Hoogeveen is er een groeiende groep mensen die geen geld heeft voor dergelijke uitjes. En juist voor die groep willen we wat organiseren, zodat zij niet aan de zijlijn staan maar ook kunnen meegenieten van de vreugde en de warmte van kerst.”

Zo’n tien jaar geleden begon de Voedselbank in Hoogeveen met de maandelijkse uitgifte van dertig voedselpakketten aan gezinnen in noodsituaties. Inmiddels delen de vrijwilligers van de Voedselbank elke maand 130 pakketten uit en dat aantal neemt nog altijd toe. “Het is exact de doelgroep die wij met ons initiatief voor ogen hebben”, vertelt Nicoline. “Waarom zouden alleen de welgestelde burgers kunnen genieten van feestelijke maaltijden? Het is juist onze verantwoordelijkheid om naar anderen om te zien. En dat geldt vanzelfsprekend voor alle dagen in het jaar, maar met kerst toch wel in het bijzonder! Met dit initiatief willen we in ieder geval iets doen voor deze kwetsbare groep van onze samenleving.”

Het concept van het kerstdiner in de Ichthuskerk is vergelijkbaar met dat van de Centrumkerk. Door vijftien vrijwilligers worden gerechten gekookt, die warm de kerk worden binnengebracht, waar ze in speciale warmhoudbakken, gratis ter beschikking gesteld door Partyservice van Regteren, op temperatuur worden gehouden. Tijdens het diner zelf verrichten zo’n tien vrijwilligers hand- en spandiensten. Een muziekgroepje zorgt voor extra sfeer en gezelligheid. Voor de kinderen worden er spelactiviteiten georganiseerd en wordt er een leuke kerstfilm vertoond.

Omdat er alleen met vrijwilligers wordt gewerkt en omdat er voor de gerechten geen kosten worden gemaakt kunnen beide kerstdiners vrijwel kosteloos georganiseerd worden. Een prachtige manier om het kerstfeest te beginnen. Samen met de buren van de Centrumkerk, cliënten van De WIC uit Balkbrug én cliënten van de Voedselbank. Een unieke manier van samenbinding!

 

Hoogeveen
Henri Scholing


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...