Op 28 januari 2013 kondigde koningin Beatrix aan dat ze het koningschap op 30 april zou overdragen aan haar zoon prins Willem-Alexander. Na 33 jaar regeren gaf ze aan dat het genoeg is geweest.

Eén van de mensen die altijd veel respect voor haar heeft gehad is mevrouw Willie (Wilhelmina) Noordhuis van Oranjemuseum Het Paleisje in het dorpje Spijk, vlakbij de Eemshaven.

Klazien Brouwer ging namens de redactie bij haar op bezoek en stelde haar een aantal vragen.

 

 

 

Hoe bent u op het idee gekomen om een Oranjemuseum te beginnen?

Het is begonnen door een vriendin die spullen van het koningshuis verzamelde. Ik zei tegen haar dat ik nog een leuk trommeltje had en dat ze die wel mocht hebben. Daar kreeg ik echter veel spijt van, want ik bedacht dat het leuk zou zijn om zelf ook een dergelijk verzameling te beginnen. Daarna struinde ik allerlei rommelmarkten af en kreeg ook veel spullen van allerlei mensen. Destijds had je een televisieprogramma van RTL, waarin je een oproep kon doen voor je verzameling. Vier keer ben ik daarvoor naar Aalsmeer gereden en op die manier heb ik heel wat spulletjes gekregen.

 

Daar ging zeker aardig wat geld inzitten?

Dat viel heel erg mee. Ik ging zelf ook op rommelmarkten allerlei overtollige spullen verkopen. Het geld dat ik daarmee verdiende besteedde ik weer aan het kopen van spullen voor mijn verzameling.

 

Wanneer bent u met uw museum begonnen?

Daar ben ik mee begonnen nadat mijn man zijn bedrijf aan huis beëindigde. Hij heeft het gebouwtje voor mij opgeknapt. Hij heeft al de spulletjes voor het museum nog gezien, maar is daarna helaas overleden. Het museum is geopend op 23 april 1999.

 

Hoeveel bezoekers komen er per jaar?

Meestal zo tussen de honderd en tweehonderd personen. Ik ben open op afspraak. In de zomermaanden als het bord buiten staat, komen er ook weleens fietsers langs die geïnteresseerd zijn in mijn Oranjeverzameling. Maar meestal komen er groepjes mensen van bijvoorbeeld een bedrijf of vereniging. Ik verzorg dan een rondleiding en vertel hoe ik aan mijn spullen ben gekomen en ter gelegenheid waarvan ze gemaakt zijn. Over  de geschiedenis van het koningshuis weet ik trouwens niet echt heel veel te vertellen. Ondertussen zorg ik voor koffie of thee met wat lekkers erbij. Het is altijd erg gezellig en de mensen hebben meestal veel te vragen en er komen veel verhalen los.

 

Komen uw bezoekers alleen uit de buurt van Spijk?

Nee, ze komen uit het hele land. Er zijn zelfs bezoekers geweest uit Engeland, Canada en Australië. Dat staat allemaal in mijn gastenboek.

 

Wat voor spullen hebt u zoal?

Vooral heel veel bekers, borden, tegeltjes, trommeltjes, theelepeltjes, maar ook schilderijen en boeken. Allemaal met een beeltenis van leden van het koninklijk huis erop. Teveel om op te noemen.

 

Is er een voorwerp waar u erg aan gehecht bent

Er zijn veel dingen die ik leuk vind, maar ik heb een grote glazen gegraveerde pot, die is uitgegeven ter gelegenheid van de geboorte van koningin Juliana. Het verhaal wil dat de glazen pot altijd met verjaardagen op tafel kwam. De pot zat dan vol snoep voor de kinderen die bij Juliana op haar verjaardag kwamen.

 

Hebt u ook contacten met het koninklijk huis?

Ik heb ze nog nooit persoonlijk ontmoet en ik ga er ook niet naar toe als ze hier ergens in de buurt zijn. Ik ben niet zo groot en het lukt dan toch niet om ze goed te zien. Meestal zit ik dan thuis voor de televisie, dan kan ik het allemaal goed zien. Wel stuur ik kaarten bij feestelijke gelegenheden aan de kinderen en kleinkinderen van Beatrix, Irene, Margriet en Christina. Dan komt er haast altijd een reactie terug, met vaak een mooie foto. Dat is heel leuk. Zo heb ik foto’s gekregen van het trouwen van prins Maurits en de geboorte van zijn eerste kind. Op die manier kreeg ik ook de verlovingsfoto van Willem-Alexander en Máxima.

 

Vindt u het jammer dat koningin Beatrix ermee stopt?

Ja, maar ik kan het goed begrijpen. Ze is net als ik 75 jaar en heeft al die jaren voor ons land klaargestaan. Vooral bij rampen toonde ze altijd haar medeleven met de slachtoffers en nabestaanden. Ook privé heeft ze veel meegemaakt, maar ze is altijd doorgegaan met haar werk. Daar heb ik veel respect voor gekregen. Ze kan nu meer gaan genieten van haar kleinkinderen.

 

Hoe kijkt u aan tegen het nieuwe koningspaar?

Met Máxima aan de zijde van Willem-Alexander  heb ik er veel vertrouwen in. Vooral hun spontaniteit spreekt me erg aan.

 

Gaat u verder met verzamelen nu Willem-Alexander en Máxima straks koning en koningin worden?

Nee, daar ga ik niet meer mee verder. Mijn museum is niet zo groot en nu al overvol en het zou betekenen dat ik andere spullen op zolder zou moeten zetten. Dat zou jammer zijn.

 

Mevrouw Noordhuis, hartelijk dank voor uw tijd en het beantwoorden van de vragen. De redactie hoopt dat u nog een tijdje kunt doorgaan met uw museum.

 

Delfzijl
Klazien Brouwer

 

Het Oranjemuseum Het Paleisje is te vinden aan Hoofdweg-Noord 20 te Spijk.

Voor een afspraak kunt u bellen met mevrouw Noordhuis via telefoonnummer 0596 591285.

 


Commentaar

 • Verslavingen 2024-07-12 17:57:04

  Ruim een op de vijftien jongeren gokt weleens online, zo blijkt uit een onderzoek van het...

 • All Nations 2024-06-28 17:42:30

  Vorige week was ik met een groep studenten van de Theologische Universiteit Apeldoorn bij All...

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...