Op 17 oktober 2013 kwamen de kerken uit de classis Hoogeveen om 19.00 uur bij elkaar in de Ichthuskerk in Hoogeveen. Tot nu toe werden de voor- en najaarsclassis overdag gehouden en begonnen we om 9.30 uur. Omdat het voor sommige gemeenten steeds lastiger werd om de afvaardiging rond te krijgen voor een vergadering overdag, had de classis besloten om als proef gedurende een jaar de vergadering te beginnen om 19.00 uur.

 

Ds. J. G. Kortleven werd als nieuwe predikant van Noordscheschut van harte welkom geheten op de vergadering. Ook waren twee broeders van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Assen als waarnemers aanwezig.

Op de agenda stond een brief van de Particuliere Synode van het Noorden waarin gesproken wordt over het instellen van een geschillencommissie door de PS. Aan de classis werd gevraagd of zij namen van geschikte kandidaten voor deze commissie bij de PS wil indienen. Eén van de afgevaardigde broeders stelt zich in de functie van mediator beschikbaar. De kerkenraden zullen daarnaast nog op zoek gaan naar andere kandidaten.

 

De kerkenraad van Nieuweroord/Nieuw-Balinge had een instructie ingediend. Een instructie is een schrijven waarin een kerkenraad een verzoek kan doen om bijvoorbeeld een artikel in de kerkorde aan te passen. In dit geval betrof het artikel 70 waarin het onder andere gaat over de kerkelijke bevestiging van het huwelijk. De kerkenraad wilde graag één van de bepalingen aanvullen met de volgende tekst: ‘Een huwelijk waarin één van de partners niet behoort tot de Christelijke Gereformeerde Kerken kan alleen kerkelijk bevestigd worden, wanneer beide partners beloven dat zij na hun trouwen lid zullen blijven c.q. worden van de Christelijke Gereformeerde Kerken of van een andere kerk van gereformeerd belijden’. Deze instructie was al eerder op de classis besproken en toen niet door de classis overgenomen, omdat zij graag een onderzoek wilde naar de vraag of de aanvulling nog iets uitgebreider zou kunnen worden geformuleerd. Hoe moet je bijvoorbeeld als kerkenraad omgaan met een aanvraag voor de kerkelijke bevestiging van het huwelijk in de CGK van een stel waarvan de een lid is van de CGK en de ander van een evangelische gemeente en ze na hun huwelijk lid willen worden van een evangelische gemeente? In de nieuwe instructie werd daar niets over gezegd en daarom nam de kerkenraad van Nieuweroord/Nieuw-Balinge de instructie weer terug en om er eventueel nog eens over na te denken

 

Aan de hand van de verslagen naar artikel 41 van de kerkorde spraken we ook met elkaar over het wel en wee uit de verschillende kerken. In Assen is er een vorm van nauwer samenleven met de GKv. Een onderdeel daarvan is dat in de zomermaanden zeven weken de middagdiensten gezamenlijk worden gehouden. Met het oog op de begeleiding van de zendingsgemeente ‘Assen zoekt…’ is door de participerende kerken een voorlopige raad van oudsten benoemd.

In Dedemsvaart wordt sinds kort in de eredienst de NBV gebruikt. De contacten met de GKv Balkbrug zijn hervat.

Ook in Emmen wordt met ingang van het seizoen 2013/2014 de NBV in de eredienst gebruikt. Vanuit de gemeente worden twee zendingswerkers ondersteund.

Hardenberg kan met dankbaarheid vertellen dat de gemeente in ledenaantal blijft groeien. Er wordt nagedacht over een nieuwe opzet voor het pastorale werk, zodat het pastoraat nog beter vorm kan worden gegeven.

Hoogeveen geeft aan bezig te zijn met de vraag wat het bijbels onderwijs over het huwelijk betekent en hoe dat in de praktijk handen en voeten kan worden gegeven. Ook het beroepingswerk blijft een punt van aandacht.

In Meppel worden tien bijzondere diensten per jaar georganiseerd, waaraan elke vereniging, club of doelgroep kan bijdragen. Er wordt ook een talentenbank in de gemeente opgezet. Verder zijn er plannen voor samenwerking met de GKv.

In Nieuw-Amsterdam heeft de samenspreking met de GKv Emmen geleid tot een versterking van het organistenteam.

In Nieuweroord/Nieuw-Balinge verzorgt student T. Wijnsma de pastorale bezoeken bij zieken en ouderen en de catechese.

Noordscheschut is blij met de komst van de nieuwe predikant ds. J. G. Kortleven. Er is een begin gemaakt met een ingrijpende verbouwing van het kerkgebouw. Daarom worden de kerkdiensten tijdelijk gehouden in het gebouw van de Gereformeerde Kerk.

Steenwijk meldt de voortgang in de samenwerking met de GKv. De kerkenraad is dankbaar dat tot nu toe de vacatures in de kerkenraad vervuld konden worden.

Aan het eind van de vergadering konden we samen vaststellen dat het onder de voortvarende leiding van ds. D.A. Brienen een goede vergadering was. De eerste proef om de vergadering om 19.00 uur te beginnen was geslaagd, omdat de vergadering om 22.20 uur afgesloten kon worden.

 

Steenwijk
K. Jonkman


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...