Vrouwen zijn sterk. Jij bent mooi zoals je bent. Geloven is niet saai. Dit is de boodschap die Huis van Belle wil overdragen aan tienermeiden – en het werkt.

 

Huis van Belle is een online-magazine voor christelijke tienermeiden in de vorm van een huis. Elke dag komen er twee blogs op die over variërende onderwerpen gaan: van mode tot muziek, van beauty tot levenslesjes en van Do It Yourself tot geloofsonderwerpen. Elke blog komt in de ‘kamer’ waar hij in past. Zo komen de recepten bijvoorbeeld in de keuken. De naam komt van het woord Belle, wat staat voor ‘mooie meid’: goed zoals je bent, maar wel het beste uit jezelf halen.

In het huis wonen meer dan twintig bloggers: rolmodellen die de meiden willen helpen keuzes te maken en hun identiteit te vinden, maar tegelijk ook laten zien dat geloven echt niet saai is.
Eline Hoogenboom, bedenker van dit digitale tijdschrift, miste zoiets voor jonge christelijke meiden. 'Voor christelijke tienermeiden was er online nog geen plek waar ze terecht konden voor goede informatie die evenwichtig gebracht wordt.  Huis van Belle wil tegenwicht bieden aan het huidige aanbod van bladen en websites voor meiden.’

Dat de site meiden aanspreekt, is duidelijk: elke maand komen er bijna 40.000 unieke bezoekers langs – en dit is een groeiend aantal. Ook won  Huis van Belle in 2012 de Webfish Award voor de beste christelijke website.

 

Echte schoonheid
Tegenwoordig staan de winkels vol met meidenmagazines die slanke modellen zonder enig plekje of pukkeltje op hun covers hebben staan, en adviseren over hoe je er weer het meest 'sexy' bij kan lopen dit seizoen. Bij « cursief » Huis van Belle «einde cursief » vinden ze dit niet zo'n leuke gedachte. Er zijn al talloze blogs geschreven met titels als 'Ga weg met je perfectie' en » 'You look fine'.

Onlangs is er op de site een enquête gehouden. Hieruit bleek dat 89 procent van de 500 meiden die de enquête invulden, zich onzeker voelt. 80 procent zei echter ook dat dit online meidenmagazine hen helpt zich zekerder te voelen. En dat betekent dat « cursief » Huis van Belle «einde cursief » haar doelen bereikt.

In het statement staat helder geformuleerd: 'We poetsen geen onderkinnen of puistjes weg. Ons schoonheidsideaal is realistisch. Jezelf zijn. Je geliefd weten door je God. Dat vinden wij echte schoonheid.'

 

Geloven is niet saai

Wekelijks verschijnen er blogs op Huis van Belle over het geloof. Op een frisse, duidelijke en hedendaagse manier worden vragen over het geloof beantwoord of dingen uit de Bijbel uitgelegd.

In de Belle-enquête werd de vraag gesteld over welke onderwerpen de meiden graag meer wilden lezen. Daaruit bleek dat er meer geloofsartikelen op Huis van Belle mogen verschijnen, als het aan de meiden ligt! Ook is aan de resultaten van de enquête te zien dat de site het geloofsleven van de meiden beïnvloedt en dat de meiden, door de artikelen te lezen, hebben geleerd: je mag zijn zoals je bent omdat God van je houdt.

Het motto van Huis van Belle is: ‘Geloof is een jurk’, want: je geliefd weten door God is als het aantrekken van een nieuwe jurk. Je gaat ervan stralen! Dat past natuurlijk helemaal bij de doelgroep.

Naast serieuze onderwerpen verschijnen er ook blogs over andere dingen in het leven. Recepten, make-up, creatieve ideeën, liedjes. Want daar zijn meiden ook mee bezig, natuurlijk. Bovendien kan het geloof ook doorgetrokken worden in de verdere aspecten van het leven.

 

Papieren uitgave

Sinds een paar maanden is er ook de papieren uitgave van de site: het meidenmagazine Belle. Dit werd opgericht omdat meiden meer behoefte hadden aan verdieping – in het geloof, bijvoorbeeld. En er is natuurlijk niets mooiers dan dat om te horen voor de oprichters vanHuis van Belle!

Op dit moment is nummer vier in de maak, en de lezers worden daar actief bij betrokken. Op de Facebook-pagina wordt gevraagd welke cover het leukste is en af en toe plaatst Eline een filmpje met vragen, een soort online vergadering. Op die manier probeert ze bereik te creëren voor wat gemaakt wordt: ‘We betrekken ze erbij in de hoop dat ze zich verbonden gaan voelen. Bovendien weten de meiden zelf het beste wat ze mooi en leuk vinden.’

Het team van  Belle is momenteel hard bezig om abonnees te werven zodat het blad bestaansrecht krijgt. Daarnaast wordt Huis van Belle een stichting, om mensen de mogelijkheid te geven te steunen. Het zijn allemaal vrijwilligers die aan Huis van Belle Belle meewerken, en om het werk te kunnen blijven volhouden is budget nodig. Volgens Eline zijn er veel mensen die Huis van Belle een warm hart toedragen, en kunnen ze dit laten zien door hun steun te geven voor verdere ontwikkeling.

 

Evenementen

Huis van Belle communiceert niet alleen via de media met de lezers, maar ook in real life. De EO-jongerendag is altijd een succes en bij andere evenementen is Huis van Belle ook steeds vaker aanwezig. Bovendien worden er ‘Girls Nights’ georganiseerd: een soort Belle-tour door het hele land, waarbij meiden in kerken bijeenkomen om zich Belle te voelen. Eline vertelt haar persoonlijke verhaal, de meiden ontmoeten de bloggers, er worden collages geknutseld, gedanst en aan het eind loopt iedereen over de roze (jawel, roze) loper. 'Aan het eind ga je met een goed gevoel over jezelf weer naar huis”, staat op de site geschreven. Uit onder andere de reacties van de meiden onder artikelen die over deze evenementen gaan, blijkt dat dit klopt.

Deze interactie met de meiden is belangrijk voor het Belle-team. ‘Bij de Girls Nights zien we gebeuren wat hopelijk elke dag ook achter de computertjes van meiden gebeurt als ze op de site rondkijken: ze gaan zien dat ze Belle zijn. Voor ons als team is dat enorm bemoedigend.’

Toekomst

Het online meidenmagazine bestaat inmiddels al meer dan twee jaar. Hoe zal de toekomst eruit zien, naast het feit dat « cursief » Huis van Belle «einde cursief » een stichting wordt? ‘We willen Belle blijven maken en daarnaast andere producten voor meiden op de markt gaan zetten. Ook hebben we de smaak van het touren te pakken, dus we gaan kijken naar nog meer evenementen. En natuurlijk willen we groeien in het aantal bezoekers van de site,’ vertelt Eline, en ze voegt er aan toe: ‘Alles is erop gericht om meiden te vertellen dat ze Belle zijn omdat ze gemaakt zijn door God.’

 

 

Huis van Belle: een online christelijk meidenmagazine waar meiden op bezoek kunnen komen om een lekker recept voor die verjaardag te vinden, om zich zekerder te voelen en om hun eigen identiteit te ontdekken. De boodschap: jij bent goed  zoals je bent, je bent geliefd door God, haal het beste uit jezelf. Jij bent Belle!

 

 

Janiek Huijser, Geesbrug


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...