In het centrum van de stad Gorinchem was er één keer in het jaar een braderie op zaterdag. Dan waren er ontzaglijk veel mensen, jongeren en ouderen, in de stad. Er was van alles te zien en te koop. Ons kerkgebouw nu – heel oud, uit 1380 – stond midden in het centrum. Je kon er geen vergadering houden op die dag. Dat ging zo jaar op jaar. Tot iemand op de idee kwam: 'Waarom gebruiken we ons kerkgebouw niet op deze dag om mensen te laten zien, hoe ons kerkgebouw er van binnen uitziet?' Dat vond bijval en we vroegen aan de gemeenteleden, die één of andere handvaardigheid beoefenden, hun prestaties in de kerk tentoon te stellen. Daar werd heel veel gebruik van gemaakt. En er kwamen de eerste keer wel 1500 mensen kijken. Groot en klein.

Toen ik het grote schilderstuk bij onze broeder en zuster langs de Vurense Dijk op hun zolder zag en de vraag hoorde, wat ze er mee moesten doen, dacht ik aan de komende braderie. 'Zouden we uw schilderstuk niet in onze kerk mogen neerzetten, dan kunnen de mensen het ook zien? Wie weet!' Dat vond onze zuster geweldig. Een vervoerbusje werd geregeld. We hebben het schilderstuk voorin de kerk gezet, vlak voor de preekstoel. Voor het eerst gingen op zaterdag de kerkdeuren open en vele mensen liepen binnen. Velen stonden maar te kijken naar dit schilderstuk over de wederkomst van onze Here Jezus. Een vader met twee zoontjes is wel twee keer terug geweest om het goed te bezien. We kregen zo volop de gelegenheid te vertellen wat het voorstelde.

Zaterdagavond na de braderiedrukte hebben een paar broeders het schilderstuk in de kerkzaal, aan een zijmuur opgehangen. Zo konden we er elke dienst naar kijken en werden we constant herinnerd aan de komende verschijning van onze Heiland. De verwondering en de dankbaarheid van onze zuster, de schilderes, waren ongekend. Dat God haar zo nog wilde gebruiken!

Ons kerkgebouw werd echter te klein. We kregen een ander, groter gebouw. Maar het schilderstuk ging mee en staat tot op vandaag in de stilte-ruimte van de pergola achter in de kerkzaal. De moeite waard om het eens te bekijken, wanneer u en jij in de stad Gorinchem verblijft en ter kerke gaat!

 

T. Brienen, Hoogeveen

 


Commentaar

 • Post 2024-04-06 07:36:05

  De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

 • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

  Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

 • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

  Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

 • Convent 2024-02-22 17:59:53

  Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...