Door ds. J. Sijtsma is emeritaat aangevraagd vanwege het bereiken van de leeftijd van 65 jaar. De emeritaatsverklaring wordt voorgelezen en overhandigd, ook krijgt ds. Sijtsma een bos bloemen. Helaas kan mevrouw Sijtsma wegens ziekte niet aanwezig zijn. Ds. Huisman memoreert de 32 jaar actieve dienst van ds. Sijtsma, het ging anders dan gedacht, verwacht en gehoopt. Dan gaat ds. Huisman over op het Fries, wordt ook in het Fries beantwoord door ds. Sijtsma, hiervan kan alleen gezegd worden dat het genoeglijk klonk. Ds. N. Vennink spreekt ds. Sijtsma namens deputaten toe. Ds. Vennink stelt voor om ds. Sijtsma toe te zingen, ps.68:7 NB. Hierop spreekt ds. Sijtsma de vergadering toe over de wondere bediening van het wondere Woord.

Omdat ds. S. Otten het beroep dat de gemeente Papendrecht op hem uitbracht heeft aangenomen verzoekt zijn kerkenraad hem op de meest eervolle wijze te ontslaan uit zijn dienst in Assen. Hij krijgt de attesten voor de gemeente van Papendrecht mee. Hij wordt Gode en het Woord van zijn genade bevolen. Omdat ds. Otten graag met een zuiver geweten wil vertrekken maakt hij van de gelegenheid gebruik om een jaarboekje dat ten onrechte in zijn bezit was terug te geven aan de rechtmatige eigenaar. Een komisch moment!

Assen

‘Assen zoekt…’ houdt vanaf deze maand zijn zondagse samenkomsten op de nieuwe locatie, namelijk in de Open Hof, Sleutelbloemstraat 1. Nu hoeft er niet wekelijks meer omgebouwd te worden. Tegelijkertijd is de Open Hof het centrale punt geworden van toerusting en training van ‘Nederland zoekt…’. Om als team goed te kunnen werken en om in de buurt christelijk betrokken te zijn, zullen verschillende teamleden rondom de Open Hof gaan wonen.

Door het afnemend aantal jongeren zijn er zorgen rondom het jeugdwerk. Niet zozeer het jeugdwerk zelf, maar het organiseren van (erg) kleine groepen noopt tot veel improvisatie.

Dedemsvaart

Er is een goed evenwicht in pastoraat en woordverkondiging. Twee keer per jaar vindt er een preekbespreking plaats tussen kerkenraad en predikant. De erediensten worden in de ochtend goed bezocht, in de middagdienst is er een lichte toename de laatste twee jaar.

Er zijn wijkteams ingesteld en dat werkt goed. De bezoeken worden gebracht voor een deel door de ouderling en voor een deel door het wijkteam.

Emmen

De gemeente wordt omschreven als een warme hartelijke gemeente. Veel aandacht gaat uit naar het werk buiten de eigen gemeente zoals Thailand, Oekraïne, Roemenië, Mozambique en het werk van Jannie Kruize.

Hardenberg

Er is een start gemaakt met het werken in wijkteams bestaande uit een ouderling, diaken en twee bezoekbroeders of zusters. De kerkenraad heeft de taakomschrijving vastgelegd.

Hoogeveen

Er zijn plannen om tot nieuwe vormgeving van de erediensten te komen. Deze zullen liturgisch enerzijds eigentijds en anderzijds klassiek worden ingevuld. Daar was vraag naar vanuit de gemeente. Er wordt zorg geuit over de samenhang en de onderlinge dienst onder de broeders en zusters. Het schort met name aan onderlinge geestelijke opbouw.

 

Meppel

Er is spanning binnen de gemeente over veranderingen. Leden die vinden dat het niet snel genoeg gaat vertrekken, anderen vinden het te snel gaan of willen geen veranderingen. De gemeenteleden van Meppel komen van verschillende richtingen en dat maakt het er niet gemakkelijker op. Over veranderingen onder andere in de liturgie zal men van hart tot hart moeten spreken, het geloof verbindt mensen. Dan mag en zal de vrucht van de Geest zoals geduld, verdraagzaamheid, lankmoedigheid en liefde zichtbaar worden.

 

Nieuw- Amsterdam

Er is geestelijke eenheid in de gemeente, men is erg op elkaar betrokken, ook leden aan de rand worden trouw bezocht maar zijn moeilijk te bewegen weer actief te zijn. Er zijn zorgen over het voortbestaan van de gemeente, het blijft lastig de kerkenraad te bemannen.

 

Nieuweroord / Nieuw-Balinge

Dit voorjaar hebben zeven jongeren belijdenis van hun geloof afgelegd, waarbij een jongere gedoopt werd.

Noordscheschut

Op zaterdag 24 mei is er een open huis georganiseerd dat door velen werd bezocht.

Tijdens de morgendienst van zondag 25 mei werd de kerk officieel in gebruik genomen, dankbaar voor de mogelijkheden en middelen die God hierin gaf. Ds. Kortleven heeft zich ziek moeten melden want bij hem is de ziekte van Pfeiffer geconstateerd.

 

Steenwijk

Er is sprake van intensieve pastorale zorg, er is saamhorigheid en honger naar het Woord, er wordt vrucht op de prediking ervaren. Er is een grote groep jongeren van 10 – 20 jaar, maar er zijn weinig kinderen, de gemeente vergrijst.

In het dankgebed aan het eind van de vergadering worden alle vreugden en moeiten bij de Here gebracht.

 


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...