Dumela! Op 5 maart zijn wij vertrokken naar Lesotho, een bergachtig land geheel omgeven door Zuid Afrika. We gaan hier, in het plaatsje Thaba Tseka (zie foto), voor de periode van één jaar wonen en werken. De gezondheidssituatie in Lesotho is slecht. Meer dan 1 op de 3 bewoners is geïnfecteerd met HIV/AIDS en de gemiddelde levensverwachting is 35 jaar. Er is slechts 1 arts beschikbaar per 20.000 inwoners (ter vergelijking: Nederland heeft per 300 inwoners 1 arts beschikbaar). Verder heerst er in Lesotho grote armoede en werkloosheid. 3 op de 5 kinderen leeft in armoede, en 1 op de 4 kinderen is wees vanwege de hoge sterfte ten gevolge van HIV/AIDS.


Wij willen Gods liefde die wij dagelijks mogen ervaren met de bewoners van Lesotho delen. Behalve door ze te vertellen dat ze een geliefd kind van God zijn, geloven we dat het ook belangrijk is het te laten zien en ervaren. We willen zo op een praktische manier Gods liefde uitdragen.


In Thaba Tseka staat het Paray ziekenhuis, waar een verpleegkunde opleiding aan gekoppeld is. Elsemarie werkt als arts in het ziekenhuis, Vincent geeft les in exacte vaken op de verpleegkunde opleiding, beide op vrijwillige basis.

Inmiddels zijn we bijna 2 weken in Lesotho, waar we onze werkzaamheden aan het opbouwen zijn. Vincent is samen met zijn collega’s aan het nadenken over verbetering van het verpleegkunde onderwijs: lesonderwerpen uitdenken, praktica opzetten en het opstarten van competentie-gericht onderwijs. Elsemarie is bezig met het vastleggen van haar arts-registratie, wat een hoop papierwerk en gereis naar de hoofdstad (Maseru) kost. Eén dezer dagen kan ze gelukkig beginnen met het werken in het ziekenhuis. Daar zal ze aan de slag gaan op de polikliniek, verschillende afdelingen waar patiënten opgenomen zijn en de operatiekamer. Inmiddels zijn de medische materialen, mede gefinancieerd door de CGK in Groningen, overhandigd aan het management team ter plaatse (zie foto).

 

Op onze website (www.voetjesinlesotho.nl) kunt u meer informatie vinden over dit project. Tevens kunt u daar vinden op wat voor manieren u ons kunt steunen. Via het contactformulier op de website kunt u zich opgeven voor de maandelijkse nieuwsbrief wanneer u geïnteresseerd bent in alle verdere ontwikkelingen hier.

 

Sala hantle!

 

 

Vincent en Elsemarie Voet


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...