Op  23 april 2015 kwam de Particuliere Synode van het Noorden samen in de Maranathakerk te Groningen.

Ds. J. Bosch - die namens de roepende kerk de opening verzorgt - leest enkele gedeelten uit Spreuken 8 over de wijsheid. We hebben als kerken veel wijsheid nodig om mensen met het Evangelie te bereiken. We leven in een tijd van veel keuzemogelijkheden. Dit maakt mensen onzeker. Door wijsheid weet je wat je moet doen. Wijsheid is het pad gaan om steeds meer van God te leren. Deze wijsheid is ons in Christus gegeven.

Omdat hij door de classis Groningen als preses was aangewezen, neemt ds. Bosch van zichzelf de voorzittershamer over. Ds. C.P. de Boer is scriba en ds. J.J. Lof assessor, die in die functie ook benoemd wordt tot verslaggever voor de kerkelijke pers.

Ds. R. van der Kamp, die als pastor pastorum is uitgenodigd, heeft met deze pet op niets te melden. Geen van de predikanten in het Noordelijke ressort heeft hem benaderd. De vraag komt boven: gaat het zo goed met onze predikanten dat ze geen behoefte hebben aan deze pastorale steun, of zijn ze niet bekend met de pastor pastorum? Besloten wordt om de informatiefolder naar de predikanten te mailen. In het visitatiegesprek met de predikant kan ook verwezen worden naar de mogelijkheid om contact op te nemen met de pastor pastorum.

Als curator beantwoordt ds. Van der Kamp de vragen over het rapport van het curatorium. Het niveau van de preekvoorstellen van de studenten blijft een aandachtspunt voor het curatorium. Belangrijk blijft een gedegen uitleg van Gods Woord en een duidelijke toepassing naar de gemeente.

Ds. H. Jonkman - die namens deputaten evangelisatie de vergadering bezoekt - licht toe dat deputaten bezig zijn met het ontwikkelen van een nieuw visierapport. In het visierapport ‘Naar een gastvrije kerk’ lag de nadruk op het openstaan voor buitenstaanders en hen gastvrij ontvangen. Geleerd vanuit de ervaringen van de zendingsgemeenten, zal nu het accent meer gelegd worden op het als kerk naar buiten treden met het Evangelie. Deputaten zijn blij dat ze in de vacature van br. M.C. Mulder ds. P.L.D. Visser konden benoemen. Ze hopen dat zijn aanstelling in de loop van dit jaar uitgebreid kan worden.  Naast de mooie dingen die het rapport over de zendingsgemeenten vermeldt, is er ook sprake van enkele zorgpunten. Deputaten bezinnen zich op de vragen rond doop, avondmaal en leiderschap, zoals die in de zendingsgemeenten spelen. Daarbij speelt de vraag wat je als zendingsgemeenten en bestaande kerken van elkaar kunt leren. Vanuit de vergadering wordt aandacht gevraagd voor het belangrijke werk van Evangelie & Moslims.

Het blad Vrede over Israël heeft een gedaantewisseling ondergaan en heeft een nieuwe naam gekregen: ‘Verbonden’. Helaas was het nog niet mogelijk om ‘Verbonden’ samen met ‘Doorgeven’ te verzenden.  De PS van het Noorden geeft hun deputaten de opdracht om er met klem op aan te dringen, dat er alsnog gezocht wordt naar een mogelijkheid om beide bladen gezamenlijk te verzenden. Dat brengt een aanmerkelijke kostenbesparing met zich mee.

De classis Groningen heeft een instructie van de kerk van Winschoten doorgestuurd. Daarin wordt gevraagd of de generale synode een website kan opstellen, ‘waarop zij die gerechtigd zijn voor te gaan in de Chr. Geref. Kerken hun uitgeschreven preken kunnen aanbieden ten behoeve van de leesdiensten’. Binnen de vergadering wordt verschillend over dit voorstel gedacht. Sommige afgevaardigden onderkennen de behoefte aan een dergelijke website. Anderen menen dat het opzetten daarvan geen taak van de synode is. De instructie wordt niet aangenomen.

Omdat er over enkele zaken nog verder besproken moet worden, wordt afgesproken de vergadering op D.V. 28 mei in een besloten zitting voort te zetten. Na dankgebed door de assessor, sluit de  preses de vergadering provisorisch.

 

J.J. Lof, Meppel


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...