Inderdaad en van de geschiedenis mogen we leren én het goede behouden. De schoolstrijd is niet voor niets gestreden. Het heeft Nederland en het Nederlandse onderwijsstelsel gebracht waar we nu staan. Er komt wel een moment dat we erkennen dat de tijd van doordesemde, zich isolerende zuilen niet meer ieders wereld is. En daar ligt de kans! We krijgen oog voor elkaar én de ander en leren elkaar én de ander beter kennen. Dat vraagt bestuurlijke visie. Visie betekent dat je je de toekomst kunt herinneren! Een verwachtingsvolle uitdaging.

Penta Primair erkent de krimp en ziet daarbij kwaliteit en schoolgrootte in het licht van kwetsbaarheid. Om die kwetsbaarheid om te buigen naar kracht zoeken we de samenwerking binnen de dorpen. Liever één school dan geen school. Dan moet je als directeuren en personeel van twee scholen met ouders in gesprek, op zoek naar de ontmoeting, de traditie voorbij. Je ontdekt dat er anno 2016 meer is dat je bindt, dan dat je scheidt.

Vanuit dat vertrouwen durft Penta Primair met Westerwijs de fusie aan. Onder één bevoegd gezag: christelijke, openbare én samenwerkingsscholen. Alle personeel in dienst van één bevoegd gezag en geen halfslachtige constructies met overplaatsing en detachering. Ouders staan dichter bij elkaar dan menigeen verwacht. Identiteit is veel meer dan geloven. Het is de zoektocht naar een gedeelde oriëntatie.

We hebben samen zeven samenwerkingsscholen. Het ware te wensen dat men daar kijkt en luistert, alvorens men spreekt, schrijft en oordeelt!

Johan Heddema,

 

directeur-bestuurder Penta Primair


Commentaar

  • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

    In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....