Kaneel, een specerij, is afkomstig van de kaneelboom, die alleen maar groeit in een tropisch klimaat, vooral in Zuidoost-Azië. Het wordt gebruikt als smaakmaker bij diverse gerechten. Bij wie staat er niet een potje kaneel in een kruidenrekje of zomaar los op een plankje in de keuken? Tegenwoordig is het een alledaags product en wel zo alledaags dat je het niet gauw aan een ander schenkt als cadeau. Tot en met de zeventiende eeuw werd kaneel alleen gebruikt in hogere kringen.
Ook in de Bijbel was kaneel bekend. Het werd zó hoog gewaardeerd, dat het zelfs een waardig geschenk kon zijn voor koningen en andere hoogheden. Kaneel wordt genoemd in Exodus 30, 23 – 25. Mozes wordt opgedragen om zoete kaneel te gebruiken voor de zalfolie in de tabernakel. Zowel de tabernakel, de ark, alle andere voorwerpen en Aäron met zijn zonen werden gezalfd met een mengsel van kalmoes, kassia, olijfolie en … kaneel!
Pieter Sijtsma, Dokkum