Vijfde zitting generale synode 

 

Er klonk diepe dankbaarheid door in de drie toespraken op de 'zendingsdag' van de synode. Deze toespraken werden gehouden door vertegenwoordigers van kerken uit Indonesië, Botswana en Venda. Ook was er dankbaarheid over wat vermeld stond in het rapport van deputaten buitenlandse zending.

Deputaten willen zich meer richten op Europa, en vooral ook dáár zendingsprojecten steunen. In de Spaanse stad Barcelona werkt Guido Groeneveld aan gemeentestichting. Hij wil het werk graag uitbreiden in Catalonië. De kerk in Antwerpen is bereid hem uit te zenden. Ook overwegen deputaten kerkplantingsprojecten van gereformeerde kerken in Frankrijk te ondersteunen. Eveneens wordt gekeken naar een kerkplantingsproject in het Noord-Ierse Londonderry. Mooi is ook dat talrijke kerken in ons kerkverband zich bezighouden met projecten in Oost-Europa: Roemenië, Oekraïne en Moldavië.

 

Indonesië

Er is een tijd geweest dat er zendingswerkers actief waren in Mamase, op het eiland Sulawesi, Indonesië. Die tijd is voorbij. Nu volstaan onze kerken met hulp aan de Gereja Toraja Mamasa, bijvoorbeeld bij hun eigen zendingswerk. De Gereja Toraja Mamasa zijn kerken, waarin de invloed van ons zendingswerk nog altijd merkbaar is. Wel is er verschil: deze kerken hebben een permanent synodebestuur, en kennen vrouwelijke ambtsdragers. Het grootste deel van het werk dat door zending wordt ondersteund, betreft het onderwijs: een theologische hogeschool, een middelbare school (met theologie in het pakket), een landbouwschool en kleuterschooltjes door heel het desbetreffende gebied.

 Zuid-Afrika

De Venda-kerken, die de synode Soutpansberg vormen, bedrijven nu ook zelf zending. Ze worden geholpen bij de instandhouding van het Iyani Bible and Training Institute, voor toerusting en training aan ambtsdragers en andere leden van de kerken. Met regelmaat voeren gemeenten evangelisatiecampagnes uit. Er worden nieuwe gemeenten gesticht, ook in grote steden waar Venda's zich vestigen in verband met studie of werkgelegenheid.

De Venda-kerken rekenen zichzelf nog steeds tot de Gereformeerde Kerken van Zuid-Afrika, hoewel de formele band begin 2012 door die laatste kerken werd verbroken. Van de mogelijkheden om jongere leden van onze kerken een werkvakantie in Venda te laten doorbrengen – via Dienstverlening Jongeren Wereldwijd – wordt van beide zijden dankbaar gebruik gemaakt.

Het zwaartepunt van het werk in KwaNdebele ligt in het helpen bij de opbouw van het kerkelijke leven, financieel en met advies. Er wordt ook geholpen bij het omvormen van zendingsposten naar zelfstandige levenskrachtige gemeenten. Indirect verlenen onze kerken steun aan vele kerken in dat gebied: tot 2013 door middel van het onderwijs van de Mukhanyo Bible School, nu via het Mukhanyo Theological College.

De Gereformeerde Kerken van KwaNdebele zijn zelfstandige kerken, ressorterend onder de classis Tshwane van de synode Soutpansberg. Deputaten proberen voortdurend het besef van eigen verantwoordelijkheid te stimuleren. De kerken van Maphotla en Libangeni hebben hierin het voortouw genomen door zelf een predikant te beroepen en een pastorie te bouwen.

 Afrika

Zendingswerkers in Botswana proberen in nederzettingen, al dan niet op boerderijen, mensen bij elkaar te brengen onder de prediking van het evangelie. De jaren door is gebleken dat het bijbelvertaalwerk van Hessel en Coby Visser van grote betekenis is voor de verkondiging van het evangelie. En ook voor het onderwijs in dat gebied. Nu is het werk zover gevorderd dat de leiding van het Naro Language Project kan worden overgedragen. Hessel Visser zal zich voortaan helemaal kunnen richten op het taalconsulentschap voor zuidelijk Afrika.

De gereformeerde kerken van Botswana zijn zelfstandig, maar toch ook enigszins geïsoleerd. De feitelijke zelfstandigheid van de plaatselijke gemeenten ligt onder de voortdurende spanning van gebrek aan middelen. Ook al is de opbouw van plaatselijke kerken niet eenvoudig, toch is het van belang dat zij er zijn. Het kader van deze kerken wordt gevormd door twee blanke predikanten met een Zuid-Afrikaanse achtergrond en vijf zwarte predikanten, van wie twee uit het gebied zelf afkomstig zijn.

In Mozambique ondersteunen deputaten verschillende kerken in de toerusting van voorgangers en leidinggevenden.

Ook aan jong gereformeerde kerken in Burundi wordt hulp geboden. Naast toerusting is er incidentele financiële ondersteuning bij de opbouw van een kerkelijke infrastructuur. Deze kerken verlangen naar meer kennis over het erfgoed van de reformatie, en willen toegroeien naar zelfstandigheid.

 Thailand

De bedoeling van het zendingswerk in Thailand is gemeentestichting in districten van Isaan, waar het evangelie nog niet is gebracht. Daartoe is de fam. ds. W.M. den Hertog uitgezonden.

Toch verschilt de situatie met het klassieke zendingswerk: er wordt samengewerkt met een zendingsorganisatie, overigens wel met behoud van de eigen gereformeerde inbreng. De signatuur van de kerken die worden gesteund, is doorgaans charismatisch. De geloofsdoop wordt gepraktiseerd, en de zendingsorganisatie conformeert zich daaraan. Een discussie over de vraag of ook de kinderdoop praktijk kan worden, heeft niet alleen te maken met de vraag naar de betekenis van de doop maar ook met de vraag of kerken met de kinderdoop zich in de Thaise gemeenschap van kerken kunnen handhaven.

 Siberië

Het zendingswerk van onze kerken in Siberië richt zich op gemeentestichting en het bieden van hulp. Het werk van de Russische Evangelische Christen Baptistengemeenten in Tajmyr draagt het karakter van persoonlijke evangelieverkondiging. Dat brengen de omstandigheden waaronder gewerkt moet worden, met zich mee. De mensen die bereikt worden en tot geloof komen, leven op grote onderlinge afstand van elkaar. Het is niet eenvoudig hen te vergaderen in gemeenten, en kerkelijke activiteiten met hen te organiseren, nog afgezien van de klimatologische omstandigheden. Opmerkelijk is de soberheid en ingetogenheid van de gelovigen in Siberië. Ze zijn gestempeld door een tijd van vervolging en verdrukking. Er is nog steeds geen democratie zoals wij die kennen. Verder helpen deputaten bij de toerusting van evangelisten. De toerustingsconferenties worden ook door evangelisten uit andere regio's dan Tajmyr bezocht.

Naast deze projecten steunen onze kerken het werk van evangelieverkondiging onder studenten, en onderhouden zij contacten met missionair-diaconale werkers die door plaatselijke gemeenten worden uitgezonden en door een thuisfront worden ondersteund. Ook zijn er contacten met verwante zendingsorganisaties.

 

D. J. Steensma, Feanwâlden

 

De volgende zittingsweek van de synode is van 22 tot en met 25 november.


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...