Rugzakjes in het jeugdwerk

 

Wat is het prachtig om met de jeugd een weg te zoeken achter Jezus aan! Maar soms ook pittig. Naast mooie momenten, zit je soms met je handen in het haar. Hoe ga je met dat ‘lastige’ gedrag om? Hoe zorg je voor een klimaat waarin alle jongeren kunnen groeien in geloof, inclusief dat kind met een beperking?

 

Hieronder geven we een aantal handvatten uit onze nieuwe training ‘Rugzakjes in het jeugdwerk.’ Hopelijk kun je dan – als je jeugdwerker bent – met frisse moed aan een nieuw seizoen beginnen!

 

ADHD-er

De basis van het jeugdwerk is oog hebben voor de kinderen die je voor je hebt. Ben je er op gericht om succesvol het programma af te werken of heb je oog voor de jongeren en wat hen bezighoudt? Zie je een ADHD-er of zie je een tiener voor wie de wereld enorm ingewikkeld in elkaar zit? Ontdek welke kwaliteiten jouw jongeren hebben en denk erover na hoe je hen zou kunnen helpen deze in te zetten binnen de gemeente.

 

Pietluttig

Voor elk jeugdwerk is de relatie die je met jongeren hebt bepalend. Voor kinderen met een rugzakje geldt dit des te meer. Zorg dat het kind een vast aanspreekpunt heeft waarmee hij een klik heeft. Belangrijk is een goede overdracht wanneer het kind van de ene groep naar de andere gaat, en houdt daarbij contact met de ouders. Bij personen met autisme is het erg belangrijk te doen wat je (letterlijk) hebt gezegd. Wanneer je dit een keer niet hebt gedaan, helpt het om sorry te zeggen. Ook al gaat het in jouw ogen misschien over iets pietluttigs als vijf minuten later met de club begonnen zijn.

 

Duidelijkheid

Voor elke tiener is het goed om duidelijkheid te ontvangen, maar voor kinderen met een beperking als ADHD of autisme is het extra belangrijk. Het kan enorm helpen om een programma van de bijeenkomst aan te muur te hangen en vooraf toe te lichten. Wanneer een tiener voor het eerst naar de club of catechisatie gaat, kan het helpen om hem vooraf op te zoeken en te vertellen wat hij/zij kan verwachten.

 

De CGJO heeft diverse trainingen met veel meer tips. We komen graag langs voor training, advies en inspiratie. Hopelijk tot ziens!

 

Kasper van Helden

 

Jeugdwerkadviseur bij de CGJO


Commentaar

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

  • Convent 2024-02-22 17:59:53

    Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...