Veel mensen en vooral jongeren hebben last van keuzestress. Je moet zoveel keuzes maken in het leven, dat je er steeds meer moeite mee krijgt. En dat gaat niet alleen over grote en belangrijke beslissingen die invloed hebben op je hele leven. Alle keuzes kunnen zorgen voor stress, omdat er zoveel – oneindig veel – te kiezen is.

 

Vroeger mochten mijn broers, zus en ik op zaterdagochtend televisie kijken. Er was maar een zender waar we naar keken, en we keken alles wat erop kwam. Soms was dat iets wat mijn zusje leuk vond, soms was het meer geschikt voor mijn broers en mij. Maar we keken samen een uur of twee televisie. Inclusief de reclames die af en toe tussendoor kwamen. Tegenwoordig is televisie kijken er al nauwelijks meer bij. En als dat al gebeurt, dan kun je pauzeren, terugkijken, <<cursief>>on demand<<einde cursief>>kijken – de keuze is reuze. Dat lijkt heel mooi. Maar het is niet alleen maar mooi. Ook onze kinderen mogen op zaterdagochtend televisie kijken. De voorwaarde daarbij is dat er één scherm aanstaat. Dus: samen kijken en niet allemaal je eigen programma zoeken op televisie en tablet. Dat is niet zo gemakkelijk. Maar ook als onze oudste alleen iets moet uitkiezen, duurt dat soms zo lang dat de televisietijd al bijna op is tegen de tijd dat hij iets heeft uitgekozen. Of hij kijkt de eerste tien minuten van drie of vier verschillende series om toch weer wat anders te kiezen… Als het even niet helemaal bevalt, dan kies je gewoon wat anders. Met als gevolg dat je niets helemaal kijkt en heen en weer blijft ‘zappen’. Ook als je acht bent, kun je al last hebben van keuzestress.

 

Stortvloed

Die keuzestress is er helaas niet alleen bij het kiezen van een televisieprogramma of film. Vorig jaar schreef ik een commentaar met als titel <<cursief>>Catechismus<<einde cursief>>. Het ging over mijn steeds weer terugkerende zoektocht naar goed materiaal voor de catechisaties. Er is zo oneindig veel dat je op zoek gaat naar iets dat perfect past. Maar alle methodes die ik inmiddels heb gebruikt, hebben (uiteraard) gebreken en eenzijdigheden. En dat zorgt ervoor dat je in een zoektocht terechtkomt, waarbij je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik heb een jaar een methode gebruikt, ben vervolgens overgegaan op een andere methode en heb ook een jaar zonder methode zelf materiaal voorbereid. Niets gaf echt een juiste structuur. Zo ben ik vorig jaar overgegaan op het behandelen van de catechismus. Maar ook daarin miste ik wat richtlijnen en viel vaak terug op mijn eigen lijnen en ideeën.

 

Deze vorm van keuzestress beperkt zich niet tot de keuze in catechesemateriaal. Ik spreek geregeld mensen die behoefte hebben aan structuur en een handleiding voor hun Bijbelstudiekring of jeugdvereniging. Maar waar vind je materiaal dat goed is en waar je een heel seizoen mee voort kan zonder dat je steeds weer op dezelfde punten uitkomt? Dat is in de stortvloed van materiaal nog niet zo eenvoudig. Er is soms gewoon te veel. Er zijn niet alleen maar nieuwe boekjes waarvan er maandelijks nieuwe verschijnen. Er is ook nog internet waar zo oneindig veel te vinden is dat je nauwelijks kunt kiezen. Het gaat wat dat betreft bij het kiezen van materiaal voor je Bijbelstudiekring net zoals met het kiezen van een film. Er is zo ontzettend veel beschikbaar dat het maken van een keus op zich al een heel karwei is. En als je een keus gemaakt hebt en het bevalt even niet, dan kun je ook zomaar schakelen. Gevolg is dat je niets helemaal doet, maar alles half. En dat geeft weer een heel onbevredigend gevoel.

 

Filter

Wat we nodig hebben is een filter. Een filter zoals dat er vroeger was (en misschien in heel veel gemeenten nog is…). Materiaal dat binnen de eigen kerk geschreven werd, werd binnen de eigen kerk ook gebruikt. Maar tegenwoordig werkt het lang niet overal meer zo. Hoe komen we tot zo’n filter? Hopelijk helpt dit startnummer bij het maken van een keuze en het vinden van geschikt materiaal om een heel seizoen (en misschien wel langer) in te vullen. Mocht dit voor u of uw gemeente niet van toepassing zijn, dan mag u zich gelukkig prijzen… En misschien vindt u toch nog mooie tips of ideeën in dit startnummer waarmee we een nieuw kerkelijk seizoen inluiden.

 

Opzet

In het vervolg komen achtereenvolgens de jeugdbonden van onze kerken, zowel CGJO als LCJ, aan het woord. Daarnaast een catecheet, mensen van de mannen- en vrouwenbond en ook de gemeente als geheel. Er zijn veel gemeenten die met een jaarthema werken, en ds. Van der Toorn uit Bunschoten deelt iets over hoe een jaarthema gekozen en uitgewerkt wordt in de gemeente in Bunschoten. Er is genoeg om te leren en te ontdekken.

 

Namens de redactie spreek ik de wens uit dat dit nummer wat orde schept in de chaos. We wensen u een leerzaam, opbouwend en gezegend seizoen toe.

 

 

Dedemsvaart, Wouter Moolhuizen 


Commentaar

  • Redenen tot dankbaarheid 2024-11-23 09:35:54

    Op het moment dat ik dit commentaar schrijf, is het dankdag voor gewas en arbeid. De Bijbel op...

  • Skincare routine 2024-11-09 16:44:34

    Vandaag de dag zijn er heel wat filmpjes op Youtube te bekijken die gaan over het verzorgen van je...

  • Dirk de Groot 2024-10-25 17:15:47

    Woensdag 6 november aanstaande is het, D.V., dankdag voor het gewas en de arbeid: we brengen onze...

  • Israëlzondag 2024-10-11 17:20:39

    Afgelopen zondag is in veel kerken aandacht besteed aan de bijzondere band van ons als...