Op 17 mei keek ik ’s avonds naar Nieuwsuur. Een van de items die werden behandeld ging over Kim Phuc. Zij werd aangekondigd als ‘Het 9-jarig napalmmeisje, dat het gezicht bepaalde van de Vietnamoorlog. Het meisje dat beroemd werd van misschien wel de meest iconische foto ooit gemaakt. Deze foto uit 1972 leidde tot groeiend verzet in Amerika tegen de oorlog in Vietnam.’

Even later is Kim zelf aan het woord. Ze vertelt dat ze de foto pas na een jaar onder ogen kreeg. Ze vond het vreselijk zichzelf zó te zien, ze schaamde zich voor haar naaktheid. Als kind besefte ze: Ik zal altijd lelijk zijn….

Kim heeft een veelbewogen leven achter de rug. Daarover vertelt ze in het interview, maar wat mij een schok gaf was dat ze op de vraag van de journalist of ze haar vijanden kon vergeven antwoordde:

Jezus gaf mij het goede voorbeeld: Aan het kruis bad Hij voor zijn volk: Vader vergeef hen…

Ik vroeg me af hoe dát nu mogelijk was: een meisje uit een eenvoudig dorp in Zuid-Vietnam, met een achtergrond van oorlog en geweld; iemand die zoveel onrecht heeft moeten ondergaan…

Hoe was zij tot deze belijdenis gekomen? Daarop besloot ik haar boek te gaan lezen.

In haar voorwoord vertelt Kim dat er eerder een boek is verschenen met een goed en gedetailleerd verslag van de gevolgen van de Vietnamese oorlog voor haar, dat vooral inzoomt op de beroemde foto waarop ze wegvlucht voor een napalmbombardement. ‘Maar,’ zo zegt ze: ‘daaronder bevond zich nóg een verhaal, een goddelijk fundament: geestelijke stapstenen die de weg naar God vormden.’ Het is dát verhaal dat dit boek tot een bijzonder en bijna ongelooflijk verhaal maakt.

Het verhaal start met haar gelukkige jeugd, die abrupt eindigt op de dag van het bombardement op haar dorp. Er volgen zware ontberingen voor haar en haar familie. Uiteindelijk weet ze, na veel omwegen, met haar man te ontkomen naar Canada. Daar vindt ze eindelijk de vrijheid waar ze zo naar verlangde, maar zoals ze zelf zegt: bovenal vond ze vrede voor haar gekwelde ziel. Die vrede wil ze uitdragen door dit boek, maar ook als goodwill-ambassadeur voor Unesco. Daarbij schuwt ze niet om steeds weer te getuigen van haar geloof in Jezus Christus.

Het interview in Nieuwsuur op 17-5-2018 met Kim Phuc Phan Thi kunt u terugzien op Uitzending gemist.

 

Kim Phuc Phan Thi, Het napalmmeisje. . Haar leven van vuur naar vrede, Zoetermeer: Boekencentrum 2017, 280 blz., €19,99, ISBN 9789023952275.

 

 

Ans Steensma, Feanwâlden


Commentaar

 • Wieg 2018-12-07 19:13:35

  Wat een wieg is weet iedereen. Bij een wieg denk je aan baby’s, aan kersverse vaders en moeders....

 • Strijden 2018-11-30 18:41:52

  Als je strijdt tegen prostitutie zijn er altijd mensen die je bemoedigen met de mededeling dat het...

 • Wat jong aan oud heeft en andersom 2018-11-24 09:00:39

  In Winschoten kwam iemand van het CGJO spreken over jongerenbeleid. Wij ervaren steeds meer moeite...

 • Feyenoord 2018-11-16 19:23:26

  Hoe is de Reformatie met ‘geloof alleen’ een belangrijke stap geweest in de geschiedenis van de...