Maar begeertes horen bij het leven. Ze zijn eigenlijk onvermijdelijk. Juist de begeertes en de jaloerse gevoelens hebben je iets te zeggen. Ze kunnen je helpen om in de spiegel van je hart te kijken naar dat wat er ontbreekt in je leven. Misschien wijzen ze je wel op iets waarmee je aan de slag moet gaan.

 

Als je jaloers op iemand bent, kan dat bijvoorbeeld betekenen dat je een laag zelfbeeld hebt. Je verheft de ander tot norm en je plaatst jezelf onder diegene. In plaats van je begeerte en gevoelens van jaloezie direct weg te stoppen, kun je beter eerst de tijd nemen om te onderzoeken wat erachter zit en daar goed mee leren omgaan.

Wanneer jij jezelf vergelijkt met anderen dan kan het helpen om te proberen die ander door de ogen van Jezus te zien. Daarnaast mag jij jezelf ook door de ogen van Jezus bekijken. Hij heeft je namelijk gegeven wat jij nodig hebt. Hij heeft talenten in je gelegd waarmee jij Hem mag dienen.

Als je leert zo te kijken naar wat je hebt en wat je kunt, dan zal je merken dat je een tevreden mens wordt. Dat je dankbaar wordt dat jij niet bent zoals de ander en dat de ander niet zo hoeft te zijn als jij. En zo is dat gebod van God in de Bijbel ook bedoeld. God wil dat wij tevreden zijn met dat wat we hebben gekregen. Want jezelf op een aardse manier vergelijken met de ander maakt je ongelukkig of juist hoogmoedig.

Er is lef voor nodig om tevreden te zijn met wat je hebt, want dat betekent dat je ook genoegen moet nemen met minder dan je eigenlijk in je hoofd had. Maar het werkt ook bevrijdend, want begeerte en jaloezie kunnen je als het ware onderdrukken. En wanneer je niet meer hoeft te voldoen aan je eigen ideaalplaatje, geeft dat rust vanbinnen.

Om tevreden te leven is het belangrijk om te zoeken naar wat Gods verlangens zijn voor jouw leven. Soms zijn Zijn verlangens zo anders dan die van jou. Je kunt echte rust vinden wanneer je aanvaardt dat niet alles waar jij je zinnen op hebt gezet vervulbaar is. Als je aandacht blijft geven aan je onvervulbare verlangens dan zullen ze pijn blijven doen. Dan zal je keer op keer de hunkering voelen naar meer en dan zal je de leegte in je leven scherp ervaren.

God heeft je in het grote gebod geleerd dat je Hem lief moet hebben boven alles. Daarin zit ook de opdracht besloten om al je begeerte en jaloezie neer te leggen. Want als je God liefhebt boven alles, dan is datgene wat jij zo krampachtig wilt hebben of bereiken ineens veel minder belangrijk. Het helpt je om zelfs je grootste onvervulde verlangens los te laten. Je mag stilstaan bij die verlangens, je hoeft ze niet weg te stoppen, maar ze hoeven je leven niet meer te beheersen. Je mag verder leven en opnieuw of voor het eerst gaan ontdekken wat Gods verlangens zijn voor jouw leven. Ik geloof dat Zijn verlangens zo veel beter zijn voor ons dan wij kunnen bedenken. God liefhebben tilt je boven alle aardse verlangens uit.

Als je tevreden bent met weinig dan bezit je veel. Denk daar eens goed over na. Want wie met weinig tevreden is ziet iedere kans en elk bezit als een cadeautje voor zijn of haar leven. Je verwacht het niet en toch komt het naar je toe. Het leven nemen zoals het komt en besluiten dat je tevreden bent met dat wat je hebt, maakt dat je in de rust kan ontdekken welke verlangens nog mogen ontkiemen.

Tekst: © Het boek: Met liefde en lef (Sarianne van Dalen)


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...