Op 25 mei jl. werd de nieuwe privacywetgeving van kracht: de algemene verordening persoonsgegevens (AVG). In maart van dit jaar heeft de redactie daar reeds aandacht voor gevraagd met het oog op de stukjes in ons blad.

 

Toen is ook gezegd dat het interkerkelijk contact inzake overheidszaken (CIO) in overleg was met de Autoriteit Persoonsgegevens over de vraag wat de nieuwe regelgeving precies betekent, ook voor kerkbladen en plaatselijke kerkblaadjes.

 

In de laatste nieuwsbrief die het Dienstenbureau te Veenendaal heeft gestuurd aan commissies van beheer en penningmeesters van de kerken, wordt vermeld dat er contacten zijn geweest tussen de Autoriteit Persoonsgegevens en het CIO. Het lijkt erop dat de AP graag ziet dat de kerken met een gedragscode komen. De nieuwsbrief zegt verder dat de concrete uitwerking daarvan nog behoorlijk veel tijd zal vragen. En: 'Overeind staat dat we als kerken een eigen inrichtingsvrijheid hebben.'

 

Kerken vormen een gemeenschap. Van groot belang is dat we met elkaar meeleven, en ook omzien naar mensen buiten de kerk, de zwakkeren in de samenleving. Deze taak van de kerk kan soms op gespannen voet staan met uitgangspunten van de AVG. Maar iedere kerk heeft daarin een eigen verantwoordelijkheid, en moet, aldus de nieuwsbrief, voor zichzelf een uitspraak doen over wat zij wezenlijk vindt voor kerkelijk samenleven. Zo kan zij aangeven wat volgens haar het gerechtvaardigde belang is van het verschaffen van informatie over leden. De algemene verordening persoonsgegevens vraagt van iedere kerk dat zij nadenkt over het waarborgen van privacy.

 

Deze verordening laat dus aan de kerken alle ruimte om haar taak te vervullen en gebruik te maken van persoonsgegevens. Meer daarover is te vinden op de website www.cgk.nl/privacy.

 

Voor ons kerkblad betekent dit vooralsnog dat we geen wijziging hoeven aan te brengen in ons beleid. Het is niet nodig om helemaal geen namen te noemen in de stukjes die worden geschreven. Hoe zouden we kunnen meeleven zonder het noemen van namen? En als er twijfel is, vraag het de desbetreffende personen. Daarmee onderstrepen we nogmaals dat zorgvuldigheid geboden blijft. Het blijft altijd zaak rekening te houden met de privacy van degenen die worden genoemd.

 

D.J. Steensma, hoofdredacteur


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...