Hoe moet je het evangelie brengen in een cultuur die zich steeds verder verwijderd van God en zijn  gebod? Aan die vraag was in 2017 in Apeldoorn een symposium gewijd. De hoofdlezing op deze dag werd verzorgd door Gert-Jan Roest.

Roest is ervan overtuigd dat we het evangelie anders moeten brengen dan honderd jaar geleden werd gedaan. Onze cultuur heeft namelijk een grote verandering ondergaan. Die cultuur heeft een grote invloed op de mens die vandaag leeft. Daardoor is hij met andere vragen bezig dan de mens die een eeuw geleden leefde. Mensen hebben bijvoorbeeld moeite met de gedachte dat bloed schuld zou kunnen wegnemen: de schuldvraag is naar de achtergrond gedrongen in vergelijking met andere vragen. Alleen als we met dergelijke veranderingen in de belevingswereld van mensen rekening houden, kunnen we het hart van mensen vandaag bereiken. Roest geeft enkele richtingwijzers voor de verkondiging van het evangelie in de westerse context. Tijdens het symposium hebben dr. M. Mulder, dr. G. Noort en drs. R.M. den Hertog een reactie gegeven op de hoofdlezing.

De kerk zal rekening moeten houden met de cultuur waarin zij staat, en tegelijkertijd ervoor waken dat de vragen van de cultuur haar verkondiging niet gaan bepalen.

Het boekje geeft een goede indruk van de vragen die op dit moment spelen rondom het desbetreffende thema.

De abonnementsprijs van de serie Apeldoornse Studies is €15,95 per jaar. Hiervoor ontvangt de abonnee twee studies. Losse delen uit de serie zijn te bestellen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

D.J. Steensma, Veenwouden

 

 

J. van 't Spijker en P.L.D. Visser, <<cursief>>Een ander evangelie? Contextualisatie in een verschuivende westerse cultuur<<einde cursief>>, Apeldoornse studies 72, Apeldoorn: Theologische Universiteit, 2018, 93 blz.,  € 9,95, ISBN 978 90 75847 49 9.

 


Commentaar

 • Engel 2019-05-17 13:56:04

  Vorige week maandag overleed Kinga Bán op 37-jarige leeftijd. Op nos.nl stond een kort bericht en...

 • De kapper en de paus 2019-05-10 14:58:33

  Sint-Martinus de Porres uit Peru is de patroonheilige van de Italiaanse kappersvereniging. Deze...

 • Brand 2019-05-03 12:34:44

  Je waardeert iets pas als je het niet meer hebt. Dit pijnlijke principe werd weer duidelijk...

 • Barmhartig - Vrijgevig 2019-04-26 14:13:40

  Het doet me goed naast de vele negatieve media-aandacht voor kerken en christenen eens een ...