Je zou je zomaar kunnen verkijken op deze film. Geen grote namen, geen groot budget, al een beetje gedateerd. Maar best de moeite waard, deze romantische film, die gaat over veel meer dan tieners die de weg zoeken naar volwassenheid en verlangen naar de liefde van hun leven.

Brandon Carter hoort bij de stoere studenten in het kustplaatsje Beaufort, South Carolina. En dat wil hij weten ook. Wie bij zijn vriendengroep wil horen, moet cool zijn, en moet door een gevaarlijke stunt bewijzen dat hij lef heeft. Als dit tot ongelukken leidt, moet Carter van zijn schooldirecteur meehelpen met een sociaal-cultureel programma. Met tegenzin raakt hij betrokken bij schooltoneel en huiswerkbegeleiding.

Zijn klaarblijkelijke tegenzin leidt tot een aantal confrontaties met Jamie Sullivan, de diepgelovige dochter van de dominee, die in veel dingen zijn tegenpool is. Zij is niet cool, heeft niet de juiste kleren aan en is niet van plan zich aan te passen aan anderen.

Er ontstaat een klik tussen deze twee, en de omgeving ziet het met argusogen gebeuren. Brandon wordt gewaarschuwd door zijn vrienden, voor ‘dat soort mensen’, die christenen met hun oordelen en moraal. Jamie wordt door haar vader gewaarschuwd voor ‘dat soort jongens’, die nergens naar toe gaan in het leven en maar één ding willen.

Deze onverwachte vriendschap gooit hun leven door de war, maar allebei ontdekken ze dat de ander niet past in het stereotiep. Brandon laat zien dat hij in staat is tot meer dan egoïsme, en Jamie laat zien dat diepgelovige christenen ook in staat zijn tot levensvreugde. Maar deze vriendschap stelt hen wel voor grote keuzes.

A walk to remember (2002, Warner Brothers) is een  romantische film die af en toe wel heel zoet aandoen en voldoet aan veel clichés. Tegelijk is het ook een film die regelmatig een steek dieper gaat. Juist die combinatie maakt de film bruikbaar om samen met je tiener te bekijken. A walk to remember (kijkwijzer: 12 jaar en ouder, taalgebruik soms grof, vooral in de - matige - ondertiteling) kan aanleiding zijn voor een gesprek over richting zoeken en vinden in je leven, over vriendschap, over er bij horen, over wat echt leven is en over de vraag of wonderen echt gebeuren in ons leven.

 

R. Bikker, Groningen

 


Commentaar

 • Graceland 2019-09-13 17:32:12

  Afgelopen zomervakantie heb ik iets nieuws gedaan. Voor het eerst van mijn leven ben ik naar een...

 • Student in 2019 2019-09-06 18:00:08

  Het is weer september, de vakantie is voorbij, ook voor het hoger onderwijs. Jongeren gaan voor...

 • Engelandvaarders 2019-08-30 18:36:12

  ‘Als we eerst Antwerpen maar voorbij zijn.’ We zijn op weg naar Engeland. Twee kleinkinderen van 9...

 • Maak me niet rijk. 2019-08-23 09:38:59

  Het is ongelofelijk en ook beangstigend wat geld met mensen kan doen. De voorbeelden liggen voor...