Toen wij vroeger van Amsterdam naar mijn oom en tante in Hilversum reden, kwamen we bij de mosterdfabriek in Diemen langs een groot bord waarop stond: ‘Hier haalt Abraham de mosterd’. Het is niet bekend waar de uitdrukking ‘Hij weet waar Abraham de mosterd haalt’ vandaan komt. Mogelijk is het woord mosterd afgeleid van mutsaard, dat kan verwijzen naar de brandstapel voor Abrahams offer in Genesis 22.  Het is ook mogelijk dat Abraham een veelvoorkomende jongensnaam was en dat die Abraham om een boodschap gestuurd wordt. De uitdrukking betekent dat je iemand niets wijs kan maken.

In de Thora wordt niet over mosterd gesproken, maar wel in de mondelinge overlevering, de Misjna. Er zijn verschillende mosterdsoorten, maar in de Misjna gaat het waarschijnlijk om de zwarte mosterd, de Brassica nigra. Dit is een eenjarige plant die grote bladeren heeft en 60-120 cm hoog kan worden. Bovenaan is de plant sterk vertakt. Ze bloeit weelderig met gele bloemen van juni tot september. Je treft de plant veel aan rond het Meer van Galilea en verder naar het noorden.

De zaden van de mosterdplant worden gemalen of gebroken. Hierbij komt olie vrij, die het hoofdbestanddeel is van mosterd. Hoe meer olie erin verwerkt wordt, des te scherper de mosterd. De uitdrukking ‘Iemand door de mosterd halen’ is hieraan ontleend en betekent dat je iemand scherpe verwijten maakt. De andere toegevoegde bestanddelen, zoals de soort azijn en de verschillende kruiden, geven de mosterd zijn uiteindelijke smaak. De spikkels in de mosterd zijn afkomstig van de schillen van de zaden.

Mosterdzaad is heel klein; ongeveer 1 millimeter in doorsnee. In Mattheüs 13, Marcus 4 en Lucas 13 staat dat Here Jezus het Koninkrijk van de hemel vergelijkt met een mosterdzaadje. Dit kleine zaadje kan uitgroeien tot een grote struik waarin vogels kunnen nestelen. Het Koninkrijk van God begint klein, maar het wordt een heel groot rijk.
In Mattheüs 17 en Lucas 17 staat beschreven dat de Here Jezus het geloof met een mosterdzaadje vergelijkt. Iemand met een geloof zo klein als een mosterdzaadje kan al een berg verplaatsen, of een moerbeiboom met grote, sterke wortels. Een beetje geloof, kan dus al bergen verzetten. Wat een bemoediging voor ons.

Wikje Huisman – Luiten, Winschoten                           


Commentaar

 • Feyenoord 2018-11-16 19:23:26

  Hoe is de Reformatie met ‘geloof alleen’ een belangrijke stap geweest in de geschiedenis van de...

 • Arnhem 2018-11-09 18:34:19

  Begin oktober heeft de classis Apeldoorn de samenwerkingsgemeente van Arnhem, die...

 • Dankdag – leven onder een open hemel 2018-11-02 18:24:11

  Het trof me een week of wat geleden, in een column van Adrian Verbree in het Nederlands Dagblad (6...

 • Positief 2018-10-26 17:59:23

  Toen ik zocht naar inspiratie voor dit commentaar, ging ik eens kijken waar ik de afgelopen jaren...