In de bijbel komt de dennenboom maar sporadisch voor. Jesaja spreekt ervan in hoofdstuk 60, 13. De dennenboom vormt daar samen met de cipres en de plataan de luister van de Libanon. Ook in Jesaja 41, 19, in de profetie over de verlossing van Israël, komt in de NBV een den voor, maar de HSV vertaalt deze ‘den’ met oliehoudende boom.

Wij denken bij een dennenboom al snel aan een kerstliedje: O, dennenboom, o dennenboom… Maar is die kerstboom met zijn mooie takken nu een den of een spar? Vroeger betekenden zowel den als spar naaldboom. Tegenwoordig wordt met een den een boom bedoeld die vroeger pijnboom heette.

Met kerst hebben veel mensen een kerstboom in huis, ook christenen. Dat is niet altijd zo geweest. Nog niet zo heel lang geleden vonden veel christenen een kerstboom heidens. Het had te maken met een ‘heidens’ feest, de «cursief» Winterwende «einde cursief»: de dagen werden weer langer, en dat werd gevierd: het feest van het licht. Maar langzamerhand gaven christenen een andere betekenis aan de kerstboom met de lichtjes, het werd voor hen het feest van het Licht, met een hoofdletter, dat in de wereld kwam. Kerstbomen staan tegenwoordig overal, op pleinen, in winkels, in huiskamers, in scholen en ja, ook in kerken... Als teken van wat? Of van Wie? Of gewoon omdat het zo gezellig is?

 

Janneke van der Molen, Bierum

 

 


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...