Bargt is een fictief eiland in wat vroeger de Zuiderzee was. Jaren geleden heeft Izak Boon het eiland verlaten. De kotter van zijn vader, waarop hij samen met zijn broer Japik als visser voer, was bijna vergaan, volgens vader Boon door nalatigheid van Izak. Hij werd van het schip gehaald, omdat, zo zei zijn vader, het vertrouwen weg was. Izaks herinneringen aan het ongeluk zijn nogal vaag, maar dat hij er schuld aan heeft gelooft hij niet. Hij wordt palingvisser op de ingepolderde Zuiderzee, de zoete zee. Izak twijfelt aan het bestaan van God, hij heeft ook afscheid genomen van de kerk. Daarom hoort hij er op Bargt niet echt bij.

Jaren later brengt hij zijn moeder naar het verzorgingshuis. In haar nu lege huis komt hij documenten tegen die allerlei vragen bij hem oproepen. Over het ongeluk, over Lammert, een van de bemanningsleden. En welke rol heeft deze Lammert in het leven van zijn moeder gespeeld?

«cursief» Zoete Zee «einde cursief» is een roman over de kracht van en de strijd tegen het water. Maar ook over een gesloten gemeenschap, heel erg gelovig, zonder ruimte voor vragen of twijfels. Traditie en de schijn hoog houden zijn erg belangrijk.

Volgens Izak zijn die twijfels er echt wel: ‘Ik denk dat mijn vragen hen onzeker maken, omdat ze die zelf ook hebben. Daarom roepen ze ook allemaal zo hard hoe het zit, om die stem vanbinnen het zwijgen op te leggen.’

Arie Kok schreef een boeiende roman, die je niet gemakkelijk weglegt. Soms wat beklemmend, maar de vele gesprekken en gedachten geven stof tot nadenken over diepere vragen.

 

Janneke van der Molen, Bierum

 

Arie Kok, Zoete Zee, Mozaiek: Utrecht, 2018, 320 p., € 19,99, ISBN 9789023953234

 


Commentaar

 • We are His hands … 2020-05-29 16:57:07

  Ik moet vaak denken aan al die kinderen die overal op aarde meegesleurd worden. In het land waar...

 • Het ‘nieuwe normaal’ 2020-05-15 17:48:17

  We zitten middenin de ‘intelligente lockdown’ wegens de dreiging van besmetting met het...

 • Rust (3) 2020-05-08 17:07:34

  Dit is de derde keer dat ik een Commentaar over rust schrijf. Maar aangezien de vorige al een jaar of...

 • Het virus-effect 2020-05-01 09:46:48

    Sinds ‘Corona’ is er veel veranderd. We blijven thuis, werken thuis of we werken juist heel hard...