Afdalen naar de gewone wereld met de levenbrengende woorden van God in je rugzak. Eindelijk kan en mag er op aarde geleefd worden naar de bedoeling van de Schepper. Eindelijk is in mensenwoorden vervat wat de bedoeling van het leven op aarde nu eigenlijk is. Uiteraard valt te verwachten dat deze woorden niet zomaar begrepen kunnen worden. Maar als je net bij God vandaan komt dan weet je dat het alles waard is om die woorden te bestuderen, te overdenken, te bespreken en gaandeweg te leren uitvoeren. In die woorden zit het leven. In die woorden zit vrede en recht voor alle mensen. Die woorden zijn de tastbare aanwezigheid van God zelf. Die woorden vragen om geloof en overgave. Die woorden zijn meer dan de mens en de mensheid. Vol verwachting klopt zijn hart.

Maar voordat er ook maar iets van Gods woorden heeft geklonken in het kamp van Israël dansen zij rond een gouden kalf en wijden zich toe aan de goden van de aarde, de machten van zilver en goud en eigenzin. Een voor Mozes vernietigende ervaring.

‘Mozes’, zegt de HEER, ‘doe eens een stapje opzij dan maak ik dat volk met de grond gelijk!’

En Mozes .... Hij pleit op de belofte van God, dat Hij beloofd heeft hun God te zijn. Hij herinnert God aan Zijn woord van liefde en trouw. Hij komt op voor het volk en weerstaat de woede van God. Hij komt op voor het volk, dat goud en zilver dient.

Mozes .....

 

P. van Dolderen, Almere


Commentaar

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

  • Convent 2024-02-22 17:59:53

    Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...