Gods Geest verbindt generaties

Op D.V. 31 mei 2019 wordt al weer de vierde landelijke kerkendag van de Christelijke Gereformeerde Kerken gehouden. De eerdere edities van 2012, 2014 en 2017 werden door de bezoekers erg gewaardeerd. De mix van ontmoeting, bezinning en samen zingen is voor veel mensen een reden om deze dag te bezoeken.

Veenendaal

Dit jaar is er een nieuwe locatie voor de kerkendag: de Pniëlkerk te Veenendaal. Toch een beetje het kloppend hart van ons kerkverband, omdat in hetzelfde gebouw het landelijk dienstenbureau gevestigd is. De Pniëlkerk is een nieuw gebouw met een grote kerkzaal, en daarmee geschikt om deze dag samen te beleven.

 

Gods Geest verbindt generaties

Het bijzondere van de kerk is dat het één van de weinige plaatsen in de samenleving is waar jong en oud met elkaar samenleven. Dat is niet toevallig maar past bij de Here die geen losse groepen roept maar een ‘volk’, een gemeenschap die de scheidslijnen van de wereld overstijgt. Op de kerkendag willen we graag het mooie dat God daarmee beoogt naar voren halen. God geeft ons aan elkaar om samen met alle heiligen de grootheid van Christus’ liefde te kennen (Efeze 3). Tegelijk blijkt het elke keer weer heel uitdagend om elkaar als verschillende generaties te begrijpen, te aanvaarden en elkaars taal te spreken.

Jonge profeten en oude dromers

De positieve grondtoon van de dag komt naar voren in het gekozen thema. Op de eerste Pinksterdag, als Gods Geest wordt uitgestort, legt Petrus dat wat er gebeurt uit met woorden uit de profeet Joël: zonen en dochters zullen profeteren, jonge mensen zullen visioenen zien en oude mensen zullen dromen dromen (Hand.2,17). De Geest van God raakt alle leeftijden aan. En dat aanvaarden we als een geschenk. Ds. Evert Everts, voorzitter van de commissie kerkendag zal de dag openen met een meditatie over deze Bijbeltekst.

Afwisselend en interactief programma

Een verschil met eerdere jaren is dat we dit keer de hele dag met elkaar beleven. In de ochtend houdt Ad Heystek uit Veenendaal een lezing onder de titel ‘Van geslacht op geslacht’. Hij zal ons vertellen wat er typerend is voor de verschillende generaties in de kerk, en hoe ze in de kerk kunnen samenleven en samen geloven. In de middag gaan we onder leiding van Laurens Snoek met elkaar in gesprek in een interactieve Bijbelstudie onder de titel ‘Samen met vreugde water scheppen’. We hopen op die manier daadwerkelijk iets te beleven van het samen kerk zijn. Het geheel van de dag wordt afgewisseld met korte filmpjes van mensen van verschillende leeftijden uit onze kerken. Ook krijgen we inspiratie uit verschillende kerken die ervaring hebben met de verbinding tussen de generaties. Een belangrijk onderdeel van de kerkendag is ontmoeting met elkaar. In de lange middagpauze is er meer dan genoeg tijd en ruimte om elkaar te ontmoeten of om de markt te bezoeken.

Namens de organisatie

Ds. Wim de Bruin (Zutphen)

 


Programma 

 

Thema: Jonge profeten en oude dromers – Gods Geest verbindt generaties

Vooraf is er tijd voor ontmoeting, koffie/thee en een gezellig rondje over de markt.

10.30 – 12.00 uur plenair programma (Spreker: Ad Heystek)
(Er is een apart kinderprogramma vanaf 10.30 uur.)

12.00 – 13.30 uur middagpauze, ontmoeting, markt

13.30 – 15.00 uur plenair programma (Spreker: Laurens Snoek)

Nadien is er alle tijd om elkaar te spreken. 

Locatie: Pniëlkerk, Ghandistraat 2, Veenendaal

Kinderprogramma

Net als eerdere jaren is er weer een kinderprogramma en een crèche. De kinderen kunt u op de goede plaats brengen voor het begin van het ochtendprogramma.

We hopen u te ontmoeten op de kerkendag!

 


Oproep: hulp gevraagd kinderprogramma kerkendag!

Wat: De kerkendag CGK – kinderprogramma 5-8 jaar en 8-12jaar
Waar: Pniëlkerk Veenendaal
Wanneer: dv 31 mei 2019 - de dag na Hemelvaartsdag
Wie: u en jij?!
à Hulp gezocht: als extra commissielid (nog één vergadering vooraf, en hulp op de dag zelf) Hiervoor is ervaring vanuit het onderwijs/club/zondagsschool etc. fijn!
à Hulp gezocht: alleen als ‘helper’ tijdens de dag
Denk hierbij bijvoorbeeld aan: vooraf helpen met klaarzetten. Tijdens het programma met kinderen zingen/luisteren/knutselen/spelen. Kortom: helpen waar het nodig is.

We hebben een mooi programma bedacht. We hopen op positieve reacties voor extra hulp. Jongeren en ouderen: kom fijn samen helpen! Zodat we alles op die dag goed kunnen uitvoeren en kinderen ervan kunnen genieten! Zin om te helpen?
Mail naar:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06-44004044 dan overleggen we verder!


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...