Veel mensen weten niet dat anorexia een zeer ernstige ziekte is. Weliswaar genezen relatief veel anorexiapatiënten, maar pas na een taai gevecht. En een deel van hen moet daarna verder leven met beschadigingen. Bovendien is er ook een deel dat overlijdt aan deze ziekte.

Een van hen is Emma, de hoofdpersoon van dit verhaal. Toen ze twaalf was, kreeg ze anorexia. Het werd een gevecht van zes jaar. Maar ze verloor de strijd, tot haar eigen grote teleurstelling en van haar ouders en twee zussen, en van veel meer mensen om haar heen.

Josha Zwaan heeft zich intens verdiept in het leven van Emma en van het gezin. Dat heeft dit aangrijpende boek opgeleverd.

Zwaan laat telkens andere personen aan het woord. Ze selecteerde fragmenten uit de dagboeken van Emma. Verder laat ze haar ouders en zussen vertellen, maar ook haar vriendinnen, de dokters en anderen die haar hielpen. Uit het geheel komt Emma naar voren als een levenslustig, slim en creatief meisje die van uitdaging houdt.

En toch verliest ze de strijd, want de anorexia blijkt sterker te zijn dan zij. Dat is onverteerbaar zwaar. Hoe het kan, is moeilijk te verklaren. Ook omdat er nog veel onbekend is over deze ziekte.

Iedereen die met anorexia te maken heeft, kan veel leren van dit boek. Ook voor wie er momenteel niet direct mee te maken heeft, is het een inzicht gevend verhaal.

Een aanrader dus, dit boek over Emma en anorexia.

 

Amersfoort, D. Visser

 

Josha Zwaan, Emma wil leven, Een waargebeurd verhaal over de strijd tegen anorexia, Ten Have, 2019, Utrecht, ISBN 978902590656 6, 256 blz., € 20,00.


Commentaar

 • Profetisch geïnspireerd 2019-07-12 17:57:06

  ‘Later dit jaar zal zijn autobiografie verschijnen’, lees ik in een interview met dominee C....

 • Levenseinde 2019-07-05 17:42:37

  Een wat deprimerend opschrift boven dit commentaar? Ja inderdaad, we praten liever niet over...

 • Structuur 2019-06-28 14:16:04

  In mijn hoofd is het vaak chaos: ik denk aan van alles, maar heel veel van wat ik bedenk verdwijnt ook weer....

 • Een sterke God die daar wat aan verandert … 2019-06-21 17:57:04

  Ik ving het op, een paar weken geleden, in een kerkenraadskamer van een gemeente waar ik die...