Hieronder volgt een impressie van de werkzaamheden van Silvia Oosting. Zij heeft als onderwijzeres een jaar lang lesgegeven aan de kinderen van de familie Den Hertog in Isaan Thailand. Het zou bijzonder fijn zijn als onderstaande impressie anderen zou inspireren om dat ook een jaartje te gaan doen. Zonder twijfel zal het een onvergetelijk mooie en goede ervaring opleveren. Zij kunnen contact opnemen met de zendingsconsulent ds. Willem van ’t Spijker.

 

Zondag

Vandaag gaan we naar de kerk. Ik vind het altijd mooi om de Thaise diensten mee te maken. Het is zo bijzonder om met mensen uit een ander land God te aanbidden. Het lukt niet echt om te communiceren met elkaar, maar om samen dezelfde God te aanbidden is mooi. Vaak probeer ik met de lofprijzing mee te doen en doe ik tijdens de preek mijn eigen Bijbelstudie. Ik vind het fijn om hier bij te zijn! Na de dienst is er een maaltijd die is klaar gemaakt door de mensen van de kerk. Vaak een rijstrecept met fruit en andere lekkernijen. We zijn rond twee uur thuis en ik fiets vanaf het gezin naar mijn eigen huisje. Dit is ongeveer driehonderd meter fietsen, maar door de warmte zweet ik enorm. Thuis lekker even douchen en de rest van de dag ligt voor me. Ik luister nog een Nederlandse dienst via internet en verder lees ik een boek, heb wat contact met mijn familie en ik maak een puzzel. Ik geniet van de rust die ik hier heb!

 

Maandag

Vanochtend is het tijd om wat boodschappen te doen. Gelukkig heb ik hiervoor een scooter, wat enorm handig is met de warmte! Ik ga met de scooter naar Bhan Sok, waar ik op de markt mijn groente en fruit koop. Ik heb een goede koelkast, dus ik koop het voor meerdere dagen. Met gebaren, vriendelijk lachen en een heel klein beetje woordkennis kan ik alles kopen, dat is altijd een leuke uitdaging! De andere boodschappen doe ik in de supermarkt Tesco Lotus, want daar kan ik al mijn benodigdheden verder krijgen. In het dorp spreekt vrijwel niemand Engels, maar iedereen is ontzettend aardig.

In de middag komen Lizette en Matthias, die ik les geef bij mij in huis. We hebben een ruimte waar ik ze lesgeef en waar we allerlei werk maken. Het is leuk om de ontwikkeling van deze twee kinderen van zo dichtbij mee te maken. Je ziet precies waar ze groeien, in vastlopen of grote sprongen maken. Vandaag spelen we een spel buiten, maar dit kan maar even met de zon. Daarna kunnen we met wat drinken weer lekker naar binnen!

 

Dinsdag

Vanochtend rijd ik op de scooter naar een Indiaas gezin waarvan ik de dochter twee ochtenden in de week les geef. Heerlijk een stuk op de scooter over de Thaise wegen en daarna mijn Engelse taal goed bijwerken. Het is een uitdaging om les te geven in het Engels, maar ik merk dat het mij vanochtend goed afgaat. We starten met een Bijbelverhaal en daarna gaan we rekenen, spelen we spelletjes, lezen we en oefenen we op spelling. Rond twaalf uur zit de lesochtend erop en blijf ik lekker eten bij deze lieve familie. Ze koken altijd heerlijk Indiaas en het is fijn om ook van hen te horen hoe zij het zendingswerk ervaren en er mee bezig zijn. Na het eten rijd ik snel naar huis voor de komst van Lizette en Matthias. Ook met hen heb ik een goede middag en als ze naar huis gaan, plof ik in een stoel. Het is niet eens zo druk, maar door het andere klimaat en de volle dag, voel ik mij toch moe na een dag lesgeven. Ik neem wat rust, kook wat eten en ga al vroeg slapen. Ik maak heerlijk lange nachten in Thailand en dat doet mij heel goed!

 

Woensdag

Elke ochtend probeer ik even een halfuurtje te sporten en zo ook deze ochtend. YouTube is een fijne manier om toch wat beweging te krijgen, want anders krijg ik dat door de dag heen echt niet genoeg! Na het sporten is het tijd om naar Chaiyaphum te gaan om een aanvraag te doen voor visumverlenging. Het is altijd best even spannend om dit allemaal te regelen en ook deze keer gaat het niet vanzelf. De vader van het gezin moet ook naar Chaiyaphum komen om te bewijzen dat ik echt bij hen op visite ben in het land. Gelukkig is het daarna allemaal goed en krijg ik een verlenging van mijn visum. Wat een zegen weer, want dat is absoluut nodig om mijn werk te kunnen doen.

In de middag komen Lizette en Matthias en geef ik hen les. We hebben een fijne middag met elkaar! De rest van de dag rust ik uit en in de avond eet ik bij het Nederlandse gezin. Altijd gezellig om dit te doen, om lekker te kunnen kletsen en te praten over alle belevenissen.

 

Donderdag

Vanochtend rijd ik weer naar het Indiase gezin om les te geven. We hebben een gezellige ochtend en na het gezamenlijke eten, rijd ik weer naar huis. Ik geniet van deze uitdaging voor mijzelf, het lesgeven in het Engels en de volle dag. In de middag geef ik weer les aan Lizette en Matthias. Lizette maakt een toets voor rekenen en Matthias is druk met het leren van letters. Ze maken beide goede vorderingen en dat is mooi om te zien. Na schooltijd neem ik lekker wat vers fruit, luister ik een preek en maak mijn avondeten. Ik heb zoveel tijd om te investeren in mijn relatie met God, dat ik geniet van deze tijd. Ik luister nu een prekenserie over hoe God naar mij kijkt en ik merk dat ik daarin echt wordt versterkt in mijn identiteit. Fijn dat ik hier tijd voor heb!

 

Vrijdag

Vandaag rijden we naar Mancha Khiri, waar we met meerdere Nederlandse gezinnen samen les hebben. Heerlijk om een beetje het ‘klas’ gevoel te ervaren, we hebben gym en kunnen heerlijk zingen met elkaar. Ook werken we waar het kan, samen aan opdrachten en genieten de kinderen ook echt van de tijd met elkaar. Als leerkracht geniet ik daarvan mee. Op vrijdag hebben we altijd een hele dag les en na deze dag blijf ik in Mancha Khiri om een weekend bij de andere leerkracht te blijven. Het is fijn om ervaringen te kunnen delen, vriendschappen op te bouwen en ook andere zendingsgezinnen te zien. Het werk wat ze doen is prachtig!

 

Zaterdag

Vandaag was het een heerlijk weekend-dagje, met wat schoonmaken, spelletjes spelen, boodschappen doen en een boek lezen. Ook hier vier ik echt weekend! In de avond eten we bij het Nederlandse gezin en daar blijven we de avond om te kletsen en spelletjes te spelen. Het is leerzaam om hun verhalen te horen over hoe God werkt in hun leven en het leven van de Thaise mensen.  

Silvia Oosting


Commentaar

 • Het ‘nieuwe normaal’ 2020-05-15 17:48:17

  We zitten middenin de ‘intelligente lockdown’ wegens de dreiging van besmetting met het...

 • Rust (3) 2020-05-08 17:07:34

  Dit is de derde keer dat ik een Commentaar over rust schrijf. Maar aangezien de vorige al een jaar of...

 • Het virus-effect 2020-05-01 09:46:48

    Sinds ‘Corona’ is er veel veranderd. We blijven thuis, werken thuis of we werken juist heel hard...

 • Veranderen 2020-04-24 16:54:41

  Het leven is anders geworden. Dat vraagt ook om andere gewoontes. Wát moeten we nú doen? Er is...