Op dinsdagmiddag 1 oktober jl. vergaderde de classis Groningen.  Namens de roepende kerk van Delfzijl opende br. Harkema de vergadering. Hij leest Matteüs 3, 1-6 en 28, 18-20. 'We willen zijn een roepende, verkondigende en getuigende kerk. We hebben een taak naar boven, binnen en buiten. Eerst luisteren, stil worden en wanneer we ons bezighouden met onze missionaire taak doen we wat Christus van ons vraagt.' Daarna gaat br. Harkema voor in gebed, en laat zingen Lied 168: 1, 3, 5 en 6.

Het moderamen bestaat uit ds. W.C. van Slooten (preses), ds. R. Jansen (scriba) en ds. J. Oosterbroek (assessor).

Naar aanleiding van de kerkvisitatieverslagen worden zorgen uitgesproken ten aanzien van de moeiten van de kleine gemeenten. Alle gemeenten wordt Gods zegen bij hun werk in de eigen gemeente toegewenst.

De vergadering bepaalt zich geruime tijd bij het onderwerp 'verlenen van preekconsent'. De kerkenraad van Kornhorn heeft gevraagd onderzoek in te stellen naar art. 3.2 K.O om het preekconsent voor een broeder uit te breiden tot de hele classis. Het preekconsent ligt ook ter tafel bij de generale synode. Gezien de grote onduidelijkheid studeert de synode over het punt wat de nood der kerken is.

Ds. J.P. Rozema heeft het beroep van de gemeente Goes aangenomen en gaat Onstwedde verlaten. De attesten van de kerkenraad van Onstwedde en van de classis zijn voorgelezen. De vergadering stemt in met de procedure en het eervolle ontslag van ds. Rozema.

Na een gezamenlijke maaltijd wordt de vergadering ’s avonds voortgezet met de bespreking van het onderwerp ‘Kerk, jeugd en onderwijs’ onder leiding van een medewerker van de CGJO. De voltallige kerkenraden en jeugdwerkers zijn voor de avondvergadering uitgenodigd.

Het geplande onderwerp ‘Kleine kerken’ is deze avond niet besproken aangezien de commissie geen presentatie tijdens de classisvergadering wenst te geven terwijl er nog geen presentatie voor de generale synode is geweest. Dit onderwerp wordt opnieuw geagendeerd voor een latere vergadering.

Tot slot werd teruggekeken op het goede verloop van de vergadering. In het gebed hebben we onze Hemelse Vader gedankt voor Zijn zegeningen.

Tijdens de voortgezette vergadering d.d. 26 november is het verzoek van Kornhorn besproken om uitbreiding van preekconsent naar art. 3.2 K.O. In 2014 is aan een broeder preekconsent naar art. 3.2 K.O verleend in de classis Groningen. Vanwege dat precedent en omdat de classis niet kan stellen dat de nood der kerken sinds die tijd is afgenomen, wordt positief besloten op het verzoek van Kornhorn om een onderzoek naar art. 3.2 K.O in te stellen.

De classis besluit vanwege de discussie ter vergadering en het feit dat art. 3 K.O. onderwerp van bespreking op de generale synode 2019 is dat, hangende de GS2019, de behandeling van nieuwe verzoeken naar art. 3 K.O. in de classis opgeschort wordt.

Tevens heeft tijdens deze vergadering onderzoek plaatsgevonden op grond van art. 3.0 K.O en kon preekconsent verleend worden naar art. 3.1 K.O aan een broeder van de gemeente van Zuidlaren.

Dankbaar werd teruggekeken op het goede verloop van de vergadering.

 

Gea Draijer, Nieuwe Pekela

 

Mw. G.K.E. Draijer is notulist van de classis Groningen


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...