‘Wat een leuke aansprekende titel en wat een prachtige omslag!’, dacht ik toen ik dit boekje onder ogen kreeg. Het nodigt uit om direct te gaan lezen.

De inleiding laat zien vanuit welke basis dit boek is geschreven. Het is een loflied op de schepping (Ps.104). Die schepping is helemaal uit balans, zoals we allemaal onderhand wel weten. Onze leefstijl moet veranderen, maar waar begin je dan? Dit boek helpt je om in kleine stappen toch het verschil te maken.

Je hoeft niet in één keer je leefstijl om te gooien, maar begin met een onderwerp wat je aanspreekt en bouw dat verder uit. Het is geschreven in een luchtige optimistische stijl. Zonder je een schuldgevoel aan te praten krijg je inzicht in dingen die met niet teveel inspanning anders kunnen. Koop bijvoorbeeld geen wegwerpzeeppompje meer, maar koop een blok zeep. Zo simpel kan het zijn. Het boek staat vol praktische tips en voor uitgebreidere informatie staan er verwijzingen naar andere bronnen. Ouderen onder ons zullen veel herkennen van vroeger. Zo wordt er bijvoorbeeld een pleidooi gedaan voor wasbare luiers. Deze zijn tegenwoordig in heel veel leuke uitvoeringen te koop.

Het boek staat vol tips over allerlei onderwerpen. Een kleine greep eruit: de maaltijd (recepten), de moestuin, de badkamer, eerlijke kleding, natuurlijke medicijnen, het geven van cadeaus.

En ja, dit boek richt zich op vrouwen, maar mannen hebben een even grote rol in duurzaam leven.

Zolang er nog geen boek voor hen wordt geschreven kunnen zij dit boek ook prima ter hand nemen!

In het voorwoord schrijft Marjoke Knoop: ‘Laten we er geen wedstrijd van maken wie het duurzaamst bezig is, maar vooral elkaar inspireren om de wereld groener en eerlijker te maken.

Uit liefde voor wie en wat God gemaakt heeft.’

De diverse hoofdstukken zijn geschreven door verschillende vrouwelijke auteurs, die ieder hun specialisme hebben op dat onderwerp. Bekijk het inkijkexemplaar op www.royaljongbloed.nl

 

Ans Steensma-Mens, Feanwâlden

 

Marjoke Knoop (eindred.), Groen op hakken, duurzamer leven voor iedereen, Heerenveen: SESTRA, 2019, 144 blz., € 17,50, ISBN 9789492831163.


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...