Kookdominee Han Wilmink heeft voor de Veertigdagentijd een aantal smakelijke recepten bijeengebracht in zijn boek Koken met Passie. Voor zondag Invocabit, de eerste zondag, kiest hij bij de evangelielezing Mattheus 4:1-11 (de verzoeking in de woestijn) een recept, waarin de woestijnervaring van Jezus tot uitdrukking wordt gebracht. Deze woestijnsoep wordt tot op heden door bedoeïenen in de woestijn gegeten.
Fruit in een ruime soeppan de ui en de knoflook glazig in de olie. Voeg dan de wortel en de bleekselderij toe en bak deze even mee op middelhoog vuur tot de groenten glazig zijn. Voeg het gevijzelde komijnzaad en het pepertje toe en bak even mee. voeg dan de groentebouillon toe en breng het geheel aan de kook. Snijd ondertussen de ontpitte dadels in stukken (hoeft niet fijn) en voeg deze toe aan de soep.
Laat het geheel 10 minuten sudderen. Laat de soep dan een beetje afkoelen en pureer de soep goed fijn met een staafmixer. Voeg naar smaak citroensap toe en versgemalen zwarte peper en evt. wat zout. Dankzij het citroensap is de soep niet te zoet.
Serveren: warm de soep weer op en serveer hem met in ieder bord een lepel crème fraîche en wat fijngesneden bieslook. Een paar plakken zuurdesembrood smaken ook heerlijk bij de soep.
Benodigdheden
1 flinke ui
2 teentjes knoflook, gehakt
500 gr winterpeen, in plakken
3 stengels bleekselderij, in stukken
2 el olijfolie
1 flinke tl komijnzaad, gevijzeld of gemalen
1 gevijzeld rood pepertje
1,5 liter groentebouillon
200 gr ontpitte dadels
Sap van een halve uitgeperste citroen
125 gr crème fraîche
Sprietjes gesneden boeslook
Speciaal gerei: staafmixer of keukenmachine
Koken met Passie, Han Wilmink. Uitg. Kok, Utrecht 2009.