Kookdominee Han Wilmink heeft voor de Veertigdagentijd een aantal smakelijke recepten bijeengebracht in zijn boek Koken met Passie.  Voor zondag Reminiscere, de tweede zondag, kiest hij onder andere een recept van flensjes met spinazie en kikkererwten.

Maak eerst de flensjes. Meng 150 gr bloem, snufje zout, een ei, 3,5 dl melk en 5 el water tot een dun beslag. Roer er 1 el zonnebloemolie door. Verhit een grote koekenpan en vet hem licht in. Bak 8 grote flensjes licht aan een kant en zet ze apart.

De vulling: verhit de olijfolie en fruit de ui 4-5 min. Bak de laatste minuut de knoflook en de piment zachtjes mee. Was de spinazie en doe de blaadjes in de pan en laat de spinazie slinken terwijl u de pan af en toe heen en weer schudt. Snijd de spinazie fijn. Houd ongeveer 20 kikkererwten achter voor de garnering. Prak de rest van de erwten grof. Voeg knolselderij, ui, spinazie en de koriander toe. Breng op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper. Schep het geheel goed door elkaar. Leg een flensje met de gebakken kant naar boven en schep een paar eetlepels vulling in het midden. Vouw de ene helft over de vulling en rol hem dan op. Leg de flensjes in een ingevette ovenschaal. Verwarm de oven voor op 180 graden C.

Voor de saus: smelt 25 gr boter in een kleine pan, roer 2 el bloem erdoor en voeg dan geleidelijk 3 dl melk toe. Verhit het mengsel al roerend tot een gladde saus. Voeg ½ tl kerriepoeder toe en 1 tl groentebouillon- poeder. Breng op smaak met zout en peper en schenk de saus over de gevulde flensjes. Bak de  flensjes in de oven in circa 15 minuten goudbruin. Strooi bij het serveren de blaadjes koriander en de achtergehouden kikkererwten over de flensjes.   

Benodigdheden voor 4-6 personen

1 el olijfolie

1 grote gesnipperde ui

1 gehakt teentje knoflook

2 tl gemalen piment

250 gr spinazie

400 gr kikkererwten uit blik en uitgelekt

200 gr geraspte knolselderij

2 et fijngehakte verse koriander en een paar blaadjes voor de garnering

 

Koken met passie, Han Wilmink. Uitg. Kok Utrecht 2009. 142 blz. 12,99 euro


Commentaar

  • Redenen tot dankbaarheid 2024-11-23 09:35:54

    Op het moment dat ik dit commentaar schrijf, is het dankdag voor gewas en arbeid. De Bijbel op...

  • Skincare routine 2024-11-09 16:44:34

    Vandaag de dag zijn er heel wat filmpjes op Youtube te bekijken die gaan over het verzorgen van je...

  • Dirk de Groot 2024-10-25 17:15:47

    Woensdag 6 november aanstaande is het, D.V., dankdag voor het gewas en de arbeid: we brengen onze...

  • Israëlzondag 2024-10-11 17:20:39

    Afgelopen zondag is in veel kerken aandacht besteed aan de bijzondere band van ons als...