Galbanum is een hars, bestaande uit gestold melksap afkomstig van de plant Ferula gummosa (geslacht Ferula). De plant komt voornamelijk voor op berghellingen in Iran.

Galbanum komt in de Bijbel voor in Exodus. De galbanum was een onderdeel van het heilige reukwerk. Dit reukwerk was samengesteld uit gelijke hoeveelheden van vier soorten geurige gomhars en andere harsen, en werd volgens goddelijke aanwijzingen bereid. Het reukwerk was erg heilig. Iemand die iets dergelijks maakte, al was het maar voor parfum, moest uit het midden van zijn volksgenoten worden uitgeroeid (Ex.30,34–38).
Uitsluitend de hogepriester mocht de heilige taak verrichten, reukwerk voor de Heer op het gouden reukofferaltaar te leggen (Ex.30,7–8). De rook van de brandende wierook symboliseert het gebed van de mensen dat opstijgt tot God.

Het reukwerk was er continue. Elke morgen en elke avond moest Aäron het aansteken. De heerlijke geur van het reukwerk moest zonder ophouden het Heiligdom vullen. Voortdurend wilde God de aangename geur als het ware ‘opsnuiven’. Dat geldt net zo voor de gebeden die tot Hem opstijgen. Elk kind van God, elke gemeente, moet een gebedsleven onderhouden. Het reukwerk brandde dag en nacht. Zo zou het ook met onze gebeden en aanbiddingen moeten zijn. Maar omdat wij fysiek onmogelijk 24/7 in gebed kunnen zijn, betekent dit niets anders dan dat ons leven als een voortdurende aanbidding voor God moet zijn. Het moet een houding worden. In houding, woorden, daden, gedragingen, gedachten en overleggingen moeten wij Jezus’ Naam groot maken en als een aanbidding voor Hem zijn. In alles wat wij doen, moeten wij welriekend voor Hem zijn.

Nel Noppe, Leeuwarden


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...