In het onderwijs moest ik jongeren wel eens tot de orde roepen door te zeggen dat ik toch niet voor stoelen en banken stond te praten. Gebrek aan aandacht voor de betreffende les deed ze afdwalen en andere dingen doen. In de afgelopen tijd sta ik wel tegen banken te praten, kerkbanken. Als gemeente kunnen we vanwege de coronacrisis al geruime tijd niet samenkomen in de kerk. In Drogeham is daarom iedere zondagmorgen alleen de kerkenraad aanwezig en wordt de dienst uitgezonden. Gelukkig hoor ik dat er geen gebrek aan aandacht is en dat de diensten goed gevolgd worden. De middagdienst wordt uitgezonden door de CGK van Siegerswoude-De Wilp. Kerkdienstgemist.nl en de lukaskastjes zijn op elkaar afgestemd en er is overleg over de preekteksten en het wel en wee in elkaars gemeente. Er is verbondenheid en dat voelt goed in een zo verdeeld kerkelijk landschap.

De consistorie is verplaatst naar de grote zaal zodat we als kerkenraad op ruim anderhalve meter van elkaar kunnen zitten.  Dringende zaken worden door het moderamen besproken en na de dienst gedeeld met de kerkenraad en doorgesproken. Dit gebeurt kort en daadkrachtig. Het pastoraat wordt voor het grootste gedeelte telefonisch gedaan. Elke week de gemeente rondbellen en constateren dat veel ouderen eropuit zijn getrokken. Ook op straat of in de winkel is snel een praatje gemaakt. Lastig is het dat juist de adressen waar ziekte en zorg is ook de gemeenteleden met verhoogde risico’s wonen. In bijzondere situaties zoals rond een begrafenis wordt er wel bezoek gebracht. Van tevoren wordt overlegd en waar mogelijk wordt afstand genomen.

Een veel gehoorde uitspraak is dat men de diensten mist. Samen naar de kerk gaan om Gods woord te horen, elkaar te ontmoeten, en samen de Heere te loven en te prijzen. Zorgelijk is het geluid dat het zo ook wel lekker rustig is. De zondag wordt als minder gejaagd ervaren. Niet snel tussen de diensten door een kop koffie drinken, eten en snel weer naar de kerk.

De vrouwenvereniging Tabitha heeft het op zich genomen om te zien naar de ouderen, een telefoontje, boodschappen doen, gemeente-zijn in de praktijk. Door de week ben ik als predikant meer aan het regelen en organiseren, digitaal contacten onderhouden met jong en oud. Er wordt veel gevraagd van het creatieve brein. Nieuwe initiatieven en manieren zoeken om gemeente te zijn en het Woord te laten klinken in een door corona beheerste tijd. Maar corona heeft gelukkig niet het laatste woord. Dat is de Heere, Hij werkt door Woord en Geest door en regeert tot in eeuwigheid. Dat geeft troost en houvast.

 

M.J. van Keulen, Drogeham


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...