De kerk moet in de wereld staan

als getuigende gemeente!

Ze moet ‘missionair’ zijn, maar hoe dan?

 

Ik ga nog even terug naar wat ik in het vorige artikel schreef, dat God mensen inschakelt in het werk dat Hij aan het doen is. Dat is een geweldig grote uitspraak als je daarbij bedenkt waar het God om gaat. Ik wijs nog maar een keer op wat er in het boek Openbaring staat. God wil dat er een schare komt die niemand tellen kan, die Hem eert (Openb. 7). Dat is zijn raadsplan, en in de uitvoering van dat plan is Hij Zelf ten volle bezig. God staat namelijk achter zijn raadsplan en Hij staat er ook voor in. Het komt klaar! En nou laat de Bijbel zien dat God in dat grote werk mensen inschakelt. God werkt altijd door mensenhanden heen. Hij gebruikt mensen om zijn werk te doen. Door de heilige Geest.

 

God doet het… en gebruikt ons

Wat ik hierboven opschreef is inderdaad een geweldig grote uitspraak. Het is ook een geweldig belangrijke uitspraak. Dat God mensen inschakelt in het werk dat Hij Zelf aan het doen is, betekent namelijk dat het resultaat van al dat werk niet afhankelijk is van menselijke inspanningen en van wat mensen doen. Natuurlijk, het betekent niet dat je aan de kant kunt blijven zitten, en dat je af kunt wachten of er ook wat zal gebeuren. Nee, het is maar al te waar dat God ons inschakelt. Hij brengt ons in beweging. Maar Hij Zelf staat ook niet aan de kant om te kijken of wij het allemaal wel doen, en of we het wel goed doen. Hij is er Zelf als Eerste helemaal in betrokken en mee bezig. Nog een keer: door zijn Geest. 

Kijk maar naar Pinksteren. Daar gebeurt het onvoorstelbare. Daar spreekt Petrus openlijk over de grote daden van God. Voor Pasen durft hij zelfs tegenover een dienstmeisje niet toe te geven dat hij bij Jezus hoort. Nu getuigt hij vrijmoedig door de kracht van de heilige Geest. De Geest maakt van de bange Petrus een echte getuige van Jezus.

 

De Geest inspireert en maakt tot getuigen

Dat brengt me bij het volgende. Ik denk aan Handelingen 1, 8. Daar belooft Jezus de kracht van de heilige Geest aan de discipelen, zodat ze zijn getuigen zullen worden. En ze worden het. Je ziet het op Pinksteren, maar je ziet het verder steeds weer in het boek Handelingen. Steeds weer getuigen de discipelen openlijk en vrijmoedig van Gods liefde in Jezus Christus. Daarbij houdt niets hen tegen. Zelfs vervolging niet. Het is juist andersom. Lucas vertelt in Handelingen 11 dat de mensen die verstrooid werden vanwege de op gang komende vervolging overal waar ze komen het woord spreken. Overal worden de grote daden van God in Jezus Christus verkondigd. Het komt ‘vanzelf’ op gang. Vanzelf? Nee, door de kracht van de Geest worden mensen tot getuigen van Jezus. Ze hoeven er niet toe aangespoord te worden. De Geest zet ertoe aan.

 

Christus is erbij

Hoe dat kan? Er wordt altijd weer gewezen op de sterke geloofsovertuiging van de gelovigen uit die eerste tijd. Zij waren werkelijk met heel hun wezen tot geloof gekomen. Het geloof had heel hun leven en heel hun bestaan nieuw gemaakt. Dat vervulde hen zozeer dat het ook heel hun leven doortrok en ze als ‘vanzelf’ (dat is: door de Geest) tot getuigen van Jezus werden. Daarbij wisten ze zich gedragen door de macht van Jezus. Juist als het erom gaat dat mensen van Hem getuigen is Hij er echt bij. Dat zijn immers de woorden die klinken, speciaal bij de zendingsopdracht en met het oog op de zendingsopdracht: ‘Zie, Ik ben met jullie, al de dagen …’ (Mat. 28, 20).

 

Het geheim

Hier ligt het geheim van de opmerkelijke groei van de kerk in de eerste tijd. Daarom was de jonge kerk voluit missionair. Het raakte haar wezen: gegrepen door de liefde van God, gedreven door de Geest en gedragen door de macht van de Heiland leefden de gelovigen in die tijd en stonden ze als getuigen van Jezus te midden van al die mensen om hen heen.

 

De drie-enige God was er helemaal in betrokken. Hij is er helemaal in betrokken. Ook vandaag.  Dus moeten we bij Hem zijn. De gemeente moet toch missionair zijn? Ja! Maar meer nog: ze is het, en ze zal het zijn als ze echt leeft van de liefde van God, als ze zich laat leiden door de Geest, waarbij ze zich altijd veilig mag weten in de macht van Jezus.

Drie-enige God: Grijp ons als kerken met uw liefde, o Vader. Beziel en vervul ons, heilige Geest. Bewaar ons in uw macht, o Heiland. Opdat wij uw getuigen zijn.

 

J. van ’t Spijker, Hoogeveen


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...