Prediker. Hoe wijsheid het leven voordeel brengt

De Bergrede, Geloof voor het dagelijks leven

Van dr. Henk Post verschenen bij Brevier in Kampen twee boeken over deze bekende Bijbelgedeelten. Beide met de ondertitel: Een meditatieve uitleg.

Al eerder besprak ik de studie van dr. Post over het Bijbelboek Job. Voor dat boek heb ik veel lof. Ook deze twee studies, over heel verschillende Bijbelgedeelten, zijn zeer de moeite waard. Post heeft voor deze verklaringen dezelfde aanpak gekozen als bij zijn uitleg van Job. Dat blijkt alleen al uit dezelfde ondertitel: een meditatieve uitleg.  

Het Bijbelboek Prediker, dat behoort tot de wijsheidsliteratuur, behandelt Post in 52 hoofdstukken. In Prediker staan nogal uitspraken die bij huidige bijbellezers vragen of bevreemding oproepen. De auteur heeft daar alle aandacht voor. Hij betrekt in zijn bespreking zowel de rest van Prediker als het geheel van Gods openbaring. Dat maakt veel duidelijk. Ook dat Prediker voor huidige lezers een boeiende boodschap heeft.

Zelf ben ik nog altijd gecharmeerd van de gebundelde morgenwijdingen over Prediker van dr. A.A. van Ruler uit 1966, met de titel: Dwaasheden in het leven. Hij vertolkte zijn diepgaande bespreking in sprankelende taal. Daardoor spreekt zijn verklaring me meer aan dan het boek van Post dat een stugger taalkleed draagt. Bijzonder is dat Post in dit boek de boodschap geregeld onderstreept door het citeren van (een deel van) een lied. Overigens werd ik door de liedkeuze niet intens geraakt.

De Bergrede, het onderwijs van Jezus voor zijn leerlingen, is van een heel ander genre. Ook voor dit boek heeft de auteur grondige studie verricht. Hij laat fraai zien hoezeer Mattheüs 5-7 het evangelie in een notendop is. Ook dit stuk van de Bijbel legt hij in 52 hoofdstukken uit, volgens hetzelfde procedé als in zijn andere twee boeken. Twee zaken die me bijzonder opvielen noem ik: hij citeert hier vaak andere auteurs, zoals Augustinus en Bonhoeffer. En hij richt zich telkens rechtstreeks tot zijn lezers. Dat gaf mij de indruk dat de hoofdstukken bewerkingen zijn van eigen preken. Deze aanpak maakte dit boek voor mij echter niet toegankelijker.

Niettemin kan ik deze twee boeken met meditatieve uitleg van Prediker en de Bergrede van harte aanbevelen voor persoonlijke of gezamenlijke studie.

 

D. Visser, Amersfoort

 

dr. Henk Post, Prediker. Hoe wijsheid het leven voordeel brengt, Brevier Kampen: 2019, 240 blz., € 20,99, ISBN 9789492433565.

dr. Henk Post, De Bergrede, Geloof voor het dagelijks leven, Brevier Kampen: 2020, 235 blz., € 21,99, ISBN 9789492433695.


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...