Soms verschijnen er boekjes die je pakken en waarin je, alleen al door erin te bladeren, iets proeft van wat de schrijver ervan bewoog toen hij achter zijn computer kroop om het op te schrijven (want een pen wordt niet veel meer gebruikt). Dat is ook het geval met het boekje van Samuel Lee dat ik maar wat graag onder de aandacht breng. Niet omdat ik het van A tot Z eens ben met wat hij allemaal schrijft. Maar moet dat ook? Kan het niet zijn dat juist in de ontmoeting met mensen die de boodschap van het evangelie op een andere manier benaderen, of die er van een andere kant naar kijken, …, dat in zo’n ontmoeting de inhoud van het evangelie weer eens helemaal fris naar je toekomt.

Dat gebeurde mij in ieder geval bij het lezen in dit boekje: Lee schrijft op een manier die je aan het denken zet, waarbij je af en toe de ervaring hebt dat je stevig in de spiegel staat te kijken naar jezelf. De vraagtekens die daarbij opkomen in dat spiegelbeeld zijn alleen maar heilzaam. Geloven is immers nooit een zaak van vanzelfsprekendheden. In dit boekje worden dingen aangewezen die met recht serieus overdacht moeten worden. Daarbij is wat Lee schrijft beslist niet eenzijdig. Hij kijkt niet alleen kritisch naar verschillende aspecten van de kerken om hem heen, maar ook naar de kringen waarin hij zichzelf beweegt en bewogen heeft. En hij legt de vinger bij heel wat elementen die of de ene kant op, of de andere kant op, doorgeschoten zijn. Daarbij is herbezinning op theologische thema’s nodig, onder andere als het gaat om het denken over de kerk en het Koninkrijk van God, maar ook over leiderschap. Al met al klinkt er een hartelijk en betrokken pleidooi door in dit boek waaruit liefde voor de kerk blijkt.

 

Jan van ’t Spijker, Hoogeveen

 

Samuel Lee (theoloog des vaderlands), Verlangen naar een nieuw christendom, KokBoekencentrum: Utrecht 2020, 128 blz., € 15,99, ISBN 978 9043534307


Commentaar

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

  • Convent 2024-02-22 17:59:53

    Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...