De redactie heeft voor dit Kerstnummer een aantal lezers van ons blad gevraagd naar hun manier van het Kerstfeest vieren. Aan de hand van een zestal vragen hebben zij iets over hun Kerstfeest verteld. Hieronder staan hun verhalen. Kerst in Meppel, Mussel, Delfzijl en Dronten.

 

Kerst in Meppel - Ingeborg Koning-Strosnijder

 

De kerstdagen staan voor de deur. Als ik door mijn eigen wijk loop dan is het niet te missen. De eerste lampjes hangen al sinds Sint Maarten en er komen er steeds meer bij. De binnenstad is prachtig versierd. Ik heb mezelf alweer horen denken dat ik de kerstboom pas na Sinterklaas ga halen want anders ben ik hem voor de kerst alweer zat. 

 

Over een paar weken vieren we het Kerstfeest: de geboorte van Jezus. Voor mij toch iets anders dan de zogenaamde kerstdagen. Ik wens mensen in mijn omgeving graag een gezegend kerstfeest toe. Daarmee hoop ik altijd mijn omgeving te prikkelen na te denken over wat we eigenlijk vieren. De kerstdagen staan voor mij persoonlijk voor een periode waarin ik met man en vier kinderen het kerstfeest vier, vrij ben, dierbaren ontmoet, lekker eet, een puzzel maak, een kerstfilm kijk en op tweede kerstdag ’s avonds moe ben van alle indrukken en het anders dan anders.

 

Op mijn werk merk ik dat niet voor iedereen een fijne tijd aanbreekt. Ik ben psychomotorisch therapeut bij GGZ Drenthe. Veel mensen ervaren de feestdagen als moeilijke dagen en vinden het moeilijk dat al het personeel massaal vrij neemt. Ze missen mensen om zich heen of hebben nare herinneringen aan deze dagen. Ze hebben geen financiële middelen om er een feest van te maken, ze maken zich zorgen om al het vuurwerk met oud en nieuw en nog zoveel meer moeiten. Een kant van de kerstdagen die we allemaal weten en ook een kant die, laat ik heel eerlijk zijn, tijdens de feestdagen ook soms uit mijn vizier is.

Ik neem me elk jaar voor, overigens ook in de 40 dagen tijd, om deze periode aandachtig te beleven. Meestal moet ik achteraf constateren dat ik bij momenten heel bewust ben van het naderende feest en dat het overgrote deel van de tijd de dagelijkse gang met dezelfde vaart doordendert als in de andere weken van het jaar. Ik ben gevoelig voor sfeer en dus is muziek opzetten, versieren, kaarsen branden, kerstkransjes helpende in het bewust toeleven naar het Kerstfeest.

 

Op de adventszondagen worden bij ons in de kerk de adventskaarsen aangestoken en een kort gedichtje voorgedragen. Dit jaar merkte ik bij de eerste kaars dat ik even ging verzitten om het ingespannen gezicht van het kind te zien terwijl het met hulp van de ouderling, die overigens ook best ingespannen keek, de kaars aanstak. Dit geeft een verwachtingsvolle kriebel in mijn buik.

Natuurlijk hebben wij onze gebruiken rondom kerst. Onze kerstboom halen we uit Steenwijk. Met de kinderen loop ik eindeloos door het veld en we debatteren welke boom het beste is en meestal krijg ik gelijk. Eén keer zijn we met drie bomen thuis gekomen omdat onze jongste twee jongens heel graag een eigen boompje wilden. De lekkerste kerstkransjes haal ik uit het voor ons allen bekende warenhuis beginnend met de H. De kerststol neem ik mee uit één van de supermarkten waar we elke week te vinden zijn. We eten tijdens het ontbijt op eerste kerstdag warme broodjes, liefst ook nog kaneelbroodjes van de Ikea.

 

Na dit feestelijke ontbijt gaan we met z’n allen naar de kerk. Liefst fietsend bij mooi helder vriesweer. Inmiddels hebben meerdere gezinsleden een taak in de gemeente, wat wel enige spanning geeft vooraf aan de dienst. Na kerktijd is het even ontladen en dan gaan we op pad richting mijn familie.

We hebben een familietraditie om met de gezinnen van mijn broer en zusje bij mijn moeder langs te gaan. Samen eten, een cadeautje in de door mijn moeder zelfgemaakte kerstsokken en als alle kleinkinderen stil zitten steken we echte kaarsjes in de kerstboom aan. De emmer met water staat ieder jaar weer klaar. Het oudste en tevens het langste kleinkind neemt inmiddels de hoge kaarsen voor zijn rekening.

 

Met kerst in de auto zitten is voor ons geen uitzondering met onze families op afstand. Toch doen we het ieder jaar weer, juist ook om naast alle gezelligheid te kunnen getuigen van de geboorte van Jezus.  Het is overigens al wel weer even geleden dat we met sneeuw terug hebben moeten rijden. Fijn voor het veilig onderweg zijn en tegelijk een gemis want het geeft absoluut sfeer en is bij ons garantie voor buiten plezier maken.

Ondanks de huidige uitdagende omstandigheden, of misschien moet ik zeggen ‘juist nu’, mogen we kerst vieren. Ik wens jullie van harte een gezegend Kerstfeest en fijne feestdagen toe.

 

  

Kerst in Mussel - Peter en Hilda Holtman

 

Zou je iets over jezelf kunnen vertellen?

Wij zijn Peter en Hilda Holtman en zijn ouders van drie jongens: Marcus (11), Jorik (9) en Micha (6). Hilda is werkzaam in het onderwijs en Peter werkt als verantwoordelijke voor de beveiliging op een vakantiepark. We zijn lid van de CGK Mussel en vinden het belangrijk om actief betrokken te zijn bij Gods (werk in de) gemeente. In de gemeente is Hilda vooral betrokken bij de muziek/ aanbidding en zit Peter in diverse commissies en is hij betrokken bij de preekvoorziening. We willen dagelijks met Jezus leven, als gezin en in ons huwelijk. 

 

 

Welke rol spelen de adventsweken - de voorbereiding op het Kerstfeest?

We vinden de symboliek mooi en vooral ook het uitzien naar de komst van Jezus. Niet alleen de gedachte aan het kerstverhaal, maar ook het uitzien naar Zijn wederkomst.

 

Hoe ziet jouw Kerst er uit?

We bezoeken de kerstdiensten in onze gemeente, waaronder ook het kinderkerstfeest, wat een happening is voor onze kids. Verder bezoeken we familie om samen te komen. We gaan dan heerlijk gourmetten (aldus Hilda 😊). 

 

Hoe ziet jouw ideale Kerst er uit?

Onze ideale kerst ziet er als volgt uit; we kunnen heerlijk iets langer in bed blijven liggen, daarna gaan we naar de kerk en zingen we mooie kerstliederen. Na de dienst drinken we een kopje koffie met de gemeenteleden en ’s middags ontmoeten we onze familie tijdens een gezellige maaltijd. Kerst is voor ons: ontmoeten!

 

Welk (kerst) lied/film betekent veel voor je en waarom? 

Op school worden natuurlijk de kinderliedjes van kerst veel gezongen. Die liedjes spreken me over het algemeen heel erg aan. Vooral het lied ‘Zijn Naam is Jezus’ vind ik mooi. Het is een simpele tekst maar zo waar: Hij is de Redder die God aan de wereld geeft, dat wie in Hem gelooft voor eeuwig leeft. Dit is toch waar het allemaal om draait?

 

Welke kerstwens zou je de lezers van het Kerkblad willen geven?

We wensen alle lezers hele gezegende kerstdagen. Dat het een feest mag zijn dat niet alleen bol staat van symbolen maar vooral ook van een liefdevolle Vader die Zijn Zoon zond voor ons. Dat het een feest mag zijn dat ‘leeft’ op deze wereld en hoop mag geven aan alle mensen!

  

 

Kerst in Delfzijl - Henk Brouwer

 

Zou je iets over jezelf kunnen vertellen?

Mijn naam is Henk Brouwer en ik ben lid van de CGK in Delfzijl. Ik ben 70 jaar oud en sinds vijf jaar gepensioneerd. Ik heb vanaf 1975 in de ICT gewerkt bij Fokker en daarna bij (voorlopers van) KPN. Daarbij heb ik veel ontwikkelingen mogen meemaken, van papertape tot serverclusters en van assembler tot TeX. 

 

Ik ben sinds twee jaar weduwnaar. Dit heeft mijn leven behoorlijk veranderd. Mijn vrouw Klazien was er altijd, we deden veel dingen samen. Haar ziekte is erg plotseling en zeer snel verlopen. Ze stierf een paar weken voor Kerst. Dat maakt Kerst vanaf nu anders. We hebben één zoon mogen krijgen, die mij tot grote steun is.

Mijn hobby’s zijn: orgel spelen; zowel in de kerk als thuis, waar ik een mooi Hauptwerk orgel heb staan. Verder is lezen een hobby (o.a. fictie en non-fictie, theologie, wetenschap) en puzzels oplossen (graag moeilijke, waarbij in de kerstvakantie de laatste jaren veel tijd ging zitten om toch tenminste één van de vijfentwintig uitzonderlijk moeilijke AIVD puzzels op te lossen en de iets gemakkelijker

Dr. Denkerpuzzel van het Dagblad van het Noorden).

Ik vind mensen om mij heen heel belangrijk: familie, vrienden en medegelovigen. Ook probeer ik asielzoekers en statushouders zo goed mogelijk te helpen in hun vaak zo moeizaam bestaan. We leren veel van elkaar. Tenslotte ben ik voorzitter van Chroma, een diaconale commissie van onze kerk en de GKv, voor hulpverlening aan zigeuners in Roemenië. Ik heb diverse bemoedigingsreizen mogen meemaken.

 

Welke rol spelen de adventsweken - de voorbereiding op het Kerstfeest?

Ik vind de liturgie in de kerkdiensten belangrijk en probeer dan ook de muziek voor de dienst in te vullen met (bewerkingen van) adventsliederen.

 

Hoe ziet jouw Kerst er uit? (kerk, familie, eten etc.)

Toen Klazien nog leefde hadden we met Kerst meestal bezoek van familie/vrienden. Zij was zeer gastvrij en kon heerlijk koken. Nu probeer ik dat ook op die manier in te vullen. De lege plaats is dan wel duidelijk aanwezig en drukt er een droevig stempel op. Niettemin is er de verwachting om elkaar weer te zien. Ik beschouw mijn medegelovigen ook als familie en vrienden. Vijftien dagen na de dood van Klazien was het Kerst 2019. Ik ben naar de viering geweest, omdat ik bij hen wilde zijn.

 

Hoe ziet jouw ideale Kerst er uit?

Even zonder corona gedacht dan. Eigenlijk zoals ik het altijd in de kerk heb mogen vieren. Als kind in Nieuwe Pekela, waar we stiekem steeds nieuwsgierig naar de kasten keken waarop de boekjes en fruit ingepakt lagen, zoals we al lang wisten. Later als jongere in Winschoten, waar mijn vader de chocomelk van tevoren van de melkfabriek moest halen (want hij had een bedrijfsauto) en waar we het als jeugd samen gezellig hadden. En nu in Delfzijl met een fijne dienst en een heerlijke gezamenlijke maaltijd samen als afsluiting. De saamhorigheid is heel belangrijk en de liefde en vrede onder elkaar.

 

Welk (kerst) lied/film betekent veel voor je en waarom?

Er zijn zoveel mooie liederen. Daar kan ik geen keuze uit maken.

 

Welke kerstwens zou je de lezers van het Kerkblad willen geven?

Met Kerst wordt iedereen milder, vriendelijker naar elkaar. Mijn wens is dat we dat volhouden tot de volgende Kerst en dan weer opnieuw. Met Kerst mag je over het Kerstkind Jezus praten.

Mijn wens is dat we dat ook willen en kunnen doen met ongelovigen.

 

 

Kerst in Dronten - Dirk en Sandra de Groot

 

Zou je iets over jezelf kunnen vertellen?

Sandra: Ik heb twee banen. Vanuit mijn werk als verpleegkundige in de verpleeghuiszorg ben ik de opleiding docent gezondheidszorg en welzijn gaan doen. Vanaf maart ben ik drie dagen werkzaam als docent bij Landstede Harderwijk en werk ik nog een dag per week als verantwoordelijk verpleegkundige bij een zorggroep op de Veluwe. Als docent verpleegkunde kan ik tijdens mijn lessen goed gebruik maken van de ervaringen die ik op de werkvloer meemaak. Ik mag graag creatief bezig zijn met haken of breien, vooral de knuffels die ik maak vallen erg in de smaak bij de kleinkinderen.

 

Dirk: Mijn dagelijks werk is docent economie/bedrijfskunde bij Aeres Hogeschool Dronten. Misschien hebben lezers van het KvhN of hun kinderen wel ooit ‘Dronten gedaan‘; of studeren hun (klein)kinderen er nu. Onze studenten komen uit heel Nederland. Het nadenken over het verdienmodel van de landbouw, welke rol boeren en burgers hebben in een volhoudbaar landbouw/voedselsysteem is zowel werk als hobby voor mij. En ik merk dat ik voortdurend stuit op zaken in de Bijbel die mij daarover aan het denken zetten. Wat betekent het voor boeren en burgers dat we geschapen zijn naar Gods beeld en wat betekent dat voor de ecologische en sociale gerechtigheid op aarde? Mijn taak als ouderling/scriba vergt ook de nodige aandacht.

In de vrije weekenden en vakanties zijn wij veel in de tuin te vinden. We hebben een grote tuin met de nodige dieren, een groentetuin en fruitbomen. Jam en vruchtensap maken hoort daar dus ook bij. We hebben een samengesteld gezin van zes kinderen plus aanhang en (bijna) vijf kleinkinderen om van te houden en van te genieten.

 

Welke rol spelen de adventsweken - de voorbereiding op het Kerstfeest?

De adventsweken in onze gemeente (Ontmoetingskerk Dronten) spelen daar een belangrijke rol in omdat het elke week de aandacht op het Kerstfeest richt. Doordat er elke week een kaars aangestoken wordt, word je elke week bewuster van het licht van de wereld wat gekomen is. De diaconie activeert ons met het bijdragen aan de kerstpakketten en het thema van de kindernevendienst heeft een belangrijke plaats in de voorbereiding op Kerst. Thuis doen we dat met het draaien van kerst cd’s. De kerstversiering en de kaarsen ontbreken uiteraard niet.

 

Hoe ziet jullie Kerst er uit?

Het liefst rustig. Houtkachel aan, muziekje aan, hapje en een drankje. Het kan zomaar zijn dat we één van de kerstdagen samen doorbrengen, afhankelijk van de plannen van de kinderen om bij een van de wederzijdse ouders te zijn. Altijd leuk als die op bezoek komen maar het hoeft niet elk jaar. Eens in de zoveel jaar maken we er een echte familiedag van, dan komen alle kinderen en nuttigen we samen een kerstmaaltijd en doen we spelletjes.  Doorgaans maken we ter plekke met elkaar de kerstmaaltijd op eerste of tweede kerstdag. Dirk: Ik vermaak me ook tijdens de kerstdagen wel met lezen van kranten en bladen en boeken. Met het zoeken van landbouw of theologie en aanverwanten op internet en met klusjes in en rond het huis.

Sandra: door mijn werk in de zorg komt het vaak voor dat ik met de kerstdagen werk. Maar dit jaar ben ik vrij en komen mijn zus en zwager op de eerste kerstdag. Dan halen we ook onze moeder voor een poosje op die in het plaatselijke verpleeghuis woont omdat ze aan de ziekte van Alzheimer lijdt.

 

Hoe ziet jullie ideale Kerst er uit?

Tot rust komen, tijd voor bezinning. Dirk: sinds mijn vader enkele jaren geleden op 19 december plotseling overleed en op 24 december begraven werd, ben ik sinds die tijd tijdens de kerstdagen doordrongen van het feit dat Christus Jezus is geboren op aarde als sterfelijk mens voor aardse sterfelijke mensen. Sinds die tijd is Kerst altijd verbonden met het overlijden en de begrafenis van mijn vader. Meer op een verdiepende dan een verdrietige manier. De kerkdiensten en de liederen rond kerst komen wel anders dan voorheen tot leven. Eigenlijk resoneert elke Kerst het verleden aan levenservaring mee. De hoogte- en dieptepunten van het leven dragen bij aan het gelovig beleven van kerst.

 

Welk (kerst) lied/film betekent veel voor je en waarom?

Sandra: jubelliederen, met name de oude bekende kerstliederen met extra muzikale begeleiding mag ik graag horen en meezingen in de kerkdiensten. Dirk: Ik kan niet een bepaald lied noemen en al helemaal geen film. Maar elk jaar is er in de kerstdienst op eerste kerstdag wel een lied of een deel uit de preek of van de muziek wat blijft haken en wat me ontroert of aan het denken zet. Ik laat me graag verrassen door de liturgie die door de voorbereidingsgroep wordt voorbereid. Ik vind het wel mooi dat we daar iets extra’s van maken en af en toe draag ik daar graag een steentje aan bij. Een paar boeken zou ik wel kunnen noemen, De grote verwachting van Rudolf van Reest en Ontmoeting voor de poort van J.J.Frinsel zijn twee historische romans over de tijd van Jezus op aarde, die destijds veel indruk op me gemaakt hebben, want ik weet het nu nog!

 

Welke kerstwens zouden jullie de lezers van het Kerkblad willen geven?

Vier de geboorte van Jezus, maar meer nog, verdiep je in het leven van Jezus. Jezus die volgens Mat 1, 21 gekomen is om zijn volk te bevrijden van zonde en volgens Luk 1, 33 tot in eeuwigheid koning zal zijn. Dat moet wel een heilzame macht zijn die Messias Jezus heeft gebracht. Er valt zoveel te leren van het leven en spreken van Jezus zoals dat in de evangeliën tot ons komt. Hij heeft ons laten zien wat het betekent om geschapen te zijn naar Gods beeld. Laten we daar een voorbeeld aan nemen in de kerk en het dagelijks leven.

 


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...