Wat doe jij als je alleen in de auto zit en zeker een uur onderweg bent? Opties genoeg: de een luistert graag naar de actualiteiten op Radio 1, de ander zet liever een cantate van Bach op. Misschien luister je naar Sky Radio of naar Groot Nieuws Radio, je luistert je favoriete muziek of je belt (handsfree natuurlijk) met een bekende. Maar wat steeds meer mensen doen: een podcast luisteren. Daar gaan we in dit artikel op in.

 

Voor de mensen die helemaal geen idee hebben… Wat is een podcast? Een podcast is te vergelijken met de radio. Het is een audio-bestand dat je kunt beluisteren. Dagelijks komen er nieuwe podcasts bij. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Ze zijn er in alle soorten en maten. Er zijn er die dagelijks, wekelijks of maandelijks verschijnen. Er zijn podcasts over actualiteit, over sport, over hobby’s – en ga zo maar door. Het zorgt ervoor dat je – veel meer dan bij radio – zelf kunt bepalen op welk gebied je geïnformeerd wordt. Je bent niet meer afhankelijk van wat er nu eenmaal komt. Ook op geloofsgebied is er van alles te vinden. Er zijn verschillende podcasts die dagelijks een korte Bijbelstudie of overdenking verzorgen. Er zijn ook podcasts waarin ingegaan wordt op geloof en geloofsvragen. Ze zijn te vinden en beluisteren via Google, Spotify of op verschillende andere apps. Hoogste tijd om op deze plaats eens aandacht te besteden aan podcasts. We bespreken er tien.

 

Tien podcasts

Eerst Dit. Een podcast van de EO en IZB. Iedere werkdag komt er een meditatie van zeven tot tien minuten online. De basis ingrediënten zijn als volgt: het lezen van een Bijbelgedeelte, uitleg en toepassing en een afsluitend gebed. Vijf vaste dominees (van hervormd tot vrijgemaakt) verzorgen de meditatie. Het is een mooie manier om de werkdag te beginnen met de Bijbel.

Een preek voor elke dag. Wie meer tijd heeft dan zeven minuten kan bij deze podcast terecht. Iedere dag komt een nieuwe preek online. Diverse predikanten werken hier aan mee (christelijk gereformeerd, (hersteld) hervormd). Schriftlezing en preek duren gemiddeld zo’n veertig minuten.

De Ongelooflijke Podcast. Presentator David Boogerd gaat in iedere aflevering in gesprek met theoloog Stefan Paas en een of twee andere gasten. In deze veelbeluisterde podcast wordt gesproken over geloof en secularisatie. Deze gesprekken duren ongeveer een uur en soms langer. Dat is vrij lang, maar dit zorgt wel voor diepgang. Veel boeiende en actuele onderwerpen komen voorbij.

Dit is de Bijbel. Verhelderende gesprekken met theologen over Bijbelboeken, Bijbelse personen en Bijbelse thema’s. David Boogerd gaat in gesprek met theologen (Stefan Paas, Arnold Huijgen, Almatine Leene) over mooie, moeilijke en merkwaardige kanten van de Bijbel. Mooie afleveringen zijn die over het gebed, het Bijbelboek Prediker en de apostel Paulus.

CGJO podcast. De Christelijke Gereformeerde Kerken hebben twee jongerenorganisaties: het LCJ en de CGJO. Laatstgenoemde levert iedere twee weken een nieuwe podcast aan, waarin onderwerpen uit het kerkelijk jeugdwerk en geloofsopvoeding centraal staan. Met inspirerende gasten gaan ze in gesprek over diversiteit in de groep, rouw en verlies, sociale media of seksualiteit. Je moet soms even door de vervelende muziekjes heen luisteren, maar het zijn gesprekken waar je wat aan kunt hebben.

Seks met sokken. Seksuoloog Cocky Drost gaat in gesprek met mensen over seksualiteit en bespreekt daarbij veel verschillende kanten. Het is niet per se een christelijke podcast, maar de luisteraar wordt aan het nadenken gezet over alles wat samenhangt met seksualiteit.

Moderne profeten. Dominee Kees van Ekris behandelt acht personen die in de recente tijd een voorbeeld zijn geweest door in moeilijke omstandigheden op een bijzondere manier op te treden. Van Martin Luther King tot Angela Merkel. Mensen die in hun optreden profetisch bleken en zo hebben geïnspireerd. Het doel is om geestkracht en hoop bijeen te sprokkelen om staande te blijven in de moeilijke tijd waarin we vandaag de dag leven.

Lazarus staat op. Net als Eerst Dit is dit een dagelijkse overdenking van vijf tot acht minuten. Rikko Voorberg neemt iedere ochtend een uur de tijd met een Bijbeltekst. Een podcast die de hoorder prikkelt, activeert, vragen stelt, en inspiratie wil meegeven.

De dag. Elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws. Geen christelijke podcast, maar wel een podcast die je op verschillende punten op een prettige manier wordt bijgepraat. En het is heel gemakkelijk kiezen of je een onderwerp wel of niet interessant genoeg vindt om te beluisteren.

Vullings en Van der Wulp. Voor wie wekelijks in een uur bijgepraat wil worden over wat er in politiek Den Haag is gebeurd kan bij deze podcast terecht. Politiek journalisten Joost Vullings en Xander van der Wulp (Een Vandaag en NOS) gaan in op het laatste nieuws, achtergronden en verwachtingen. Iedere vrijdagmiddag verschijnt een nieuwe aflevering.

 

Oproep

Er zijn nog veel meer podcasts te noemen die het beluisteren meer dan waard zijn. Wij hebben er maar een paar genoemd en dan ook nog de meest bekende. Wie weet luister je zelf ook naar een mooie podcast en wil je de andere lezers van dit Kerkblad daar op wijzen. We ontvangen graag jullie reactie! Als er voldoende reactie is, dan kunnen we de lezers van het Kerkblad regelmatig wijzen op mooie (nieuwe) podcasts. Dus als we de inspiratie hebben en met een beetje hulp van de lezers, kan dit artikel een blijvend vervolg krijgen. We wachten het rustig af…

 

Sjors Bulten en Wouter Moolhuizen

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Commentaar

 • Zeven vinkjes 2022-07-01 18:00:29

  Zomaar op een avond word ik gefascineerd door het verhaal van een schrijver, die aan tafel zit bij één...

 • Vluchtelingen 2022-06-17 17:01:48

  Komende maandag, 20 juni, is het Wereldvluchtelingendag. Al sinds 2001 is deze dag door de...

 • Godsdienstvrijheid een zegen 2022-06-03 15:31:24

  Het is gewoon een gegeven. Onze samenleving wordt steeds seculierder. Onlogisch is het niet dat...

 • Kirill 2022-05-20 17:21:12

  Kirill, of Cyril is 75 jaar en sinds 2009 de patriarch van Moskou en van alle Russen en de Primaat van de...