Bonhoeffer over christelijk handelen

 

Zondig dapper, met dit aan Luther ontleende citaat, typeert dr. Edward van 't Slot het werk van Bonhoeffer. Deze Duitse theoloog (bijna kerkvader) die vooral vlak voor en in de Tweede Wereldoorlog boeken schreef kan op steeds meer belangstelling rekenen. Verschillende biografieën zijn de afgelopen jaren over hem verschenen en ook zijn eigen werken vinden nog steeds gretig aftrek. In Dronten zijn we met een groepje gemeenteleden bezig om het werk 'Navolging' van Bonhoeffer met elkaar te lezen en te bespreken. Erg zinvol en mooi!

Van 't Slot werd van verschillende kanten gevraagd om op te schrijven wat hij van Bonhoeffer geleerd heeft in de loop der jaren en wat we vandaag de dag aan zijn denken kunnen hebben. Het meest centrale is voor hem dat 'we de moed vatten om beslissingen te nemen. Weg van alle getob (…) naar de ruimte van het handelen’.

Voor Bonhoeffer is genade een centraal begrip, dat laadt hij in een college over Psalm 119 als 'toewending van God'. Een prachtig citaat: 'Het is voor God blijkbaar niet om het even wie wij zijn en wat wij doen: het doet er alles toe. Hij is erop betrokken. Dat Hij de weg wijst, is geen harde eis, geen bemoeizucht, geen dreigende realiteit. Het is liefde, genade'.

Van 't Slot geeft in dit boek een inkijk in zijn reis met Bonhoeffer. Dat levert prachtige hoofdstukken op over 'discipelschap', 'religieloos christendom', 'vroomheid' en 'politieke verantwoordelijkheid'. Het is een vrij gecomprimeerd boek, het is geschikt om te bestuderen en erop te kauwen en het kan erg goed gebruikt worden als inleiding op het werk van Bonhoeffer, met name op het in de praktijk brengen van het christelijk geloof.

 

Jurrian Oosterbroek, Dronten

 

E. van 't Slot, Zondig dapper, Bonhoeffer over christelijk handelen, KokBoekencentrum: Utrecht 2019, 128 blz., € 16,99, ISBN  9789023950868


Commentaar

 • De gasprijs en de kerkzaal 2022-11-17 19:08:21

  De stijging van de energiekosten houdt ons allemaal bezig. We zetten de kachel een graadje lager,...

 • Beroepingswerk 2022-11-04 18:21:30

  Als er in een kerkelijke gemeente een vacature is voor de functie van predikant, dan gaat die...

 • Mahsa Amini 2022-10-20 18:06:56

  Ik kom er niet los van, van wat ik hoorde over Mahsa Amini, die door de moraalpolitie werd...

 • Micha 2022-10-08 07:55:13

  Misschien komt het je bekend voor. Je vertelt aan een vriend dat je een dagje uit gaat, of aan je...