In de zomermaanden verschijnen enkele interviews met gemeenteleden uit het Noorden. Hoe ziet hun zomervakantie er uit? Waar gaan ze naar toe, wat doen ze, wat eten ze, hoe komen ze tot rust? Deze keer zijn we in gesprek met Alex en Ruth Moolhuizen. Ze hebben vier kinderen en ze zijn lid van CGK Emmen. 

 

Kamperen met een Kip-caravan. Dat doen meer Nederlanders. Maar er zijn vast niet zoveel mensen die hun vakanties doorbrengen in een caravan die net zo oud is als zij zelf zijn. Dat geldt wel voor Alex Moolhuizen uit Erica. Hij is van 1983 en heeft zo hetzelfde bouwjaar als zijn caravan. De rest van zijn gezin, zijn vrouw Ruth en hun vier kinderen Rachel, Naomi, Mattias en Judith zijn nog (een stuk) jonger. Maar het gaat ze al jarenlang goed af met hun oude caravan.

Op vakantie dus, liefst niet naar al te warme oorden. Waar veel Nederlanders gegarandeerde zon zoeken in (Zuid-)Frankrijk, Kroatië, Italië, Spanje of Portugal, daar gaat de familie Moolhuizen het liefst naar een gebied waar het wat koeler is: ‘Het liefst zijn we vrij actief tijdens de vakantie. We zoeken vooral de natuur op tijdens de vakanties. Lekker wandelen en fietsen en zo genieten van de pracht en praal van de schepping.’ Dat is een van de belangrijkste onderdelen van de vakantie: een totaal andere omgeving ervaren. Er doorheen lopen, je erover verwonderen en ervan genieten. Fietsen en wandelen in de heuvels of bergen. En ook een andere cultuur meekrijgen. Daar word je rijk van.

 

Op vakantie is er van alles wat even niet hoeft. Dat geeft ruimte voor dingen waar je anders niet zo aan toe komt. Er is veel ruimte voor spelletjes, die moeten zeker mee: ‘Gelukkig houden onze kinderen erg van spelletjes spelen. Vaste prik is Hand and foot, een kaartspel dat we in twee teams van twee spelers vaak met de kinderen spelen.’ En er wordt lekker en als het kan uitgebreid en rustig gegeten. Alex heeft naast fietsen ook barbecueën als hobby: ‘Tijdens vakanties is hier uitgebreid de tijd voor en op de camping is het heerlijk barbecueën. Dat staat dus veelal op het programma tijdens de vakantie.’ En als er dan nog tijd over is, dan wordt er gelezen: ‘Ik neem veel boeken mee en dat is heel divers. Boeken van Bert Wagendorp (Ventoux) tot Anna Enquist. En een tijdschrift met verhalen over wielrennen: De Muur.’

 

Als je leest wat de familie Moolhuizen allemaal meeneemt en onderneemt, dan kan het bijna niet – maar vakantie is voor hen ook tot rust komen. Ontspanning door inspanning en door veel tijd met elkaar door te brengen. Het is heerlijk om zo tot rust te komen op vakantie. Toekomen aan dingen waar je normaal gesproken niet altijd aan toe komt. Veel van wat er alle dagen moet gebeuren, hoeft niet. Andere dingen probeer je juist wel te onderhouden: ‘We proberen altijd op vakantie ook naar de kerk te gaan. En dan niet per se op zoek naar iets wat bekend en vertrouwd is. Het is juist mooi om lokale kerken op te zoeken. Dan kom je op verschillende plaatsen. De vorige keer dat we in Engeland op vakantie waren, hebben we de ene week een Anglicaanse mis bezocht, de week erop een dienst in een methodistenkerk en weer een week later waren we in een Baptistenkerk. Het mooie is dat je naast heel veel verschillen toch ook veel overeenkomsten ziet. Het is fantastisch om te ervaren dat overal broeders en zusters dezelfde basis hebben. En we genieten ervan om samen bekende liederen te zingen. Want waar je ook naar de kerk gaat, er zijn altijd wel wat bekende melodieën die je zo mee kan zingen.’

 

Wouter Moolhuizen, Hoogeveen

 


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...