De classis Zwolle kwam op 26 oktober 2022 bijeen in de ‘Verrijzeniskerk’ te Zwolle. Voor het eerst waren daar ook de predikanten L. van Dalen (Zwolle) en G. van Roekel (Heerde) bij.
De vergadering stond vooral in het teken van de behandeling van kerkvisitatieverslagen en verslagen waarin vanuit de gemeente zelf verslag wordt gedaan over de voortgang van het gemeentelijke leven, de zogenaamde verslagen naar art. 41 K.O. Vaak wordt gezegd dat in het bespreken van deze verslagen het hart klopt van een classisbijeenkomst. En zo is het ook.
Eigenlijk in alle verslagen klinkt blijdschap door over normalisering van het kerkelijke leven na de coronatijd en tegelijk wordt hier en daar ook nog geworsteld met de gevolgen ervan. O.a. dat in sommige gemeenten het kerkbezoek nog niet op het oude niveau is.


Overigens klinkt in veel verslagen ook (grote) zorg door over het kerkverband. Zorg over ‘opgelegde belemmeringen’ en zorg over ‘genomen vrijheden’.
Het is daarom ook goed dat de classis besloten heeft om, alvorens in te gaan op de ‘genomen vrijheden’, eerst samen het rapport van de commissie ‘kerk-zijn’ te bespreken op 30 november 2022. Aan de classiskerkenraden is gevraagd om zich daarop eerst afzonderlijk te bezinnen en van die bezinning uiterlijk 23 november 2022 een verslag bij de scriba van de classis in te leveren. Tevens werd een commissie benoemd die ervoor moet zorgen dat het gesprek over het genoemde rapport in goede banen geleid wordt.
Besloten werd ook om ná de bespreking van het rapport van de commissie ‘kerk-zijn’ verder te spreken over de positie van de kerk van Zwolle inzake homoseksualiteit en vrouw en ambt en over de situatie van de kerk van Lelystad, omdat ook die gemeente de vrouw in het ambt heeft toegelaten.
Naast al het bovenstaande was er ook nog het volgende: Br. J. van der Veer (Genemuiden) heeft te kennen gegeven dat hij om gezondheidsredenen na negentien jaar moet stoppen als penningmeester van de classis. Namens de classis spreekt de preses grote dankbaarheid uit voor zijn jarenlange trouwe inspanning voor de classis en wenst hem Gods zegen toe. Het is heel mooi en terecht dat broeder Van der Veer, mede vanwege zijn inspanning voor de classis, in het voorjaar koninklijk onderscheiden werd.

H.K. Sok, scriba


Commentaar

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

  • Convent 2024-02-22 17:59:53

    Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...