De classis Zwolle kwam bijeen op 29 maart 2023. Deze vergadering stond in het teken van een eerder genomen besluit om de classiswerkzaamheden af te schalen tot het hoogstnoodzakelijke.
Dat er zich noodzakelijk te behandelen zaken voor kunnen doen, bleek ook al tijdens deze vergadering.

Er lag namelijk een emeritaatsaanvraag van ds. H.C. Mijnders. Deze aanvraag werd op de gebruikelijke manier behandeld. Nadat gebleken was dat aan alle formaliteiten voldaan was, werd besloten om aan ds. Mijnders op de meest eervolle wijze emeritaat te verlenen, met ingang van 4 juni 2023. Hij diende de gemeente van Zwijndrecht en daarna de gemeente van Zwolle, waar hij maar liefst tweeëndertig jaar werkzaam was. Dat betekent dus dat hij ook tweeëndertig jaar deel uitmaakte van de classis Zwolle. Namens de classis en deputaten art. 49 K.O. werden woorden van dank uitgesproken. Nadat ds. Mijnders toegesproken was, bracht hij ook zelf nog een aantal zaken naar voren. O.a. sprak hij de wens uit dat de kerken binnen de classis weer tot elkaar mogen komen en samen mogen blijven optrekken.
Een andere noodzakelijk te behandelen zaak betrof de afvaardiging naar de P.S. van het Noorden. Ondanks het feit dat een heel aantal broeders zich niet beschikbaar stelde voor afvaardiging, kon het noodzakelijke aantal predikanten, ouderlingen en diakenen afgevaardigd worden.
Er werd een nieuwe penningmeester benoemd, namelijk br. J. Zeeman, lid van Urk-Maranatha.
Een commissie, bestaande uit de predikanten W.A. Capellen, J. Oosterbroek en G. van Roekel, had in de achterliggende tijd nagedacht over een praktische regeling voor het afschalen van de classiswerkzaamheden. De uiteindelijke aangenomen formulering luidt als volgt:
“De voortgang van Gods werk in de plaatselijke gemeente mag niet belemmerd worden. Tegelijk is het momenteel erg lastig om het inhoudelijke gesprek in classisverband zinvol te voeren met elkaar. Daarom besloot de classis Zwolle de activiteiten van de classis tot een minimum af te schalen. Om zaken die toch doorgang moeten vinden, wel te kunnen behandelen, stelt uw commissie het volgende voor:

1.      De classis vergadert zo min mogelijk (als er geen agenda is, wordt er niet vergaderd), in ieder geval wél in het voorjaar van 2024 i.v.m. afvaardiging naar de P.S. Elke vergadering wordt conditioneel gesloten.

2.      De classis kiest een moderamen dat in ieder geval tot het voorjaar van 2025 aanblijft om bestuurlijk zaken te regelen, o.a. de zaken waarin dit voorstel niet voorziet. Dit moderamen heeft mandaat om de regelingen uit te geven, vergaderingen voor te bereiden en de classis bijeen te roepen voor bijzondere zaken zoals verlening emeritaat, peremptoir examen, etc.

3.      De classis benoemt een appelcommissie die revisie- en appelzaken (niet inzake homoseksuele relaties en vrouw en ambt) op ontvankelijkheid toetst en inhoudelijk voorbereidt.

4.      De roepende kerk opent de vergadering van de classis op christelijke wijze, de verdere voorbereiding van die vergadering is aan het moderamen.

5.      De bijzondere kerkvisitatie te Zwolle wordt tot na de GS van 2024 uitgesteld. Verslagen art. 41 en 44 K.O. worden uitgesteld tot nader order.”

Als moderamenleden werden de predikanten J. Oosterbroek (preses), H.K. Sok (scriba) en G. van Roekel (assessor) benoemd. In de appelcommissie werden de predikanten H. Polinder, A. Hakvoort, L. van Dalen en ouderling N. Pikkert (Lelystad) benoemd. Afgesproken werd dat de appelcommissie, mocht de classis volgens de commissie vanwege een appel moeten samenkomen, ook een voorstel tot afhandeling aanlevert, zodat de classis er meteen mee aan de slag kan.
Ten slotte werd een instructie voor de generale synode opgesteld en goedgekeurd, die uitloopt op het volgende besluit:

1.      de generale synode van 2024 dringend te verzoeken zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen over de vraag hoe classes om moeten gaan met kerkenraden die divergerende besluiten nemen of genomen hebben;

2.      deze instructie te zenden naar de kerk van Rijnsburg als roepende kerk van de generale synode 2024 zodat daar zo snel als mogelijk besluitvorming kan plaatsvinden.

 

H.K. Sok, scriba.


Commentaar

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

  • Convent 2024-02-22 17:59:53

    Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...