Dit boek is een heruitgave van ‘Naar Erets Jisraeel’ en verschijnt naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de staat Israël in 2023. Het oorspronkelijke boek is overigens nog verkrijgbaar. Dat boek draagt de titel ‘Naar Erets Jisraeel. De strijd tussen Joden en Arabieren.’ Kanis schreef een serie van vier boekjes. De delen 2, 3 en 4 zijn Gemar tow, Gewoerot, Jom Kippoer. Alle met dezelfde ondertitel ‘De strijd tussen Joden en Arabieren’.

Dat het boekje gaat over de strijd tussen de Joden en Arabieren blijkt niet meer uit de nieuwe titel. De titel in het Hebreeuws is eveneens vervangen door een Nederlandse. Dat dekt de lading niet. Het boek wordt geschreven vanuit het Joodse gezichtspunt, slechts enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog. De overgebleven Joden staan er vrijwel alleen voor. Daarom wordt door velen de keuze gemaakt naar Palestina te gaan en te strijden voor een eigen stukje grond, waar Joden het recht hebben te leven. Tegen die achtergrond zou dit boek moeten worden gelezen. De geschiedenis bepaalt de houding van de hoofdpersonen. De strijd is zoals gezegd fel en bloedig en vaak meedogenloos.

Het is een kinderboek, maar geen kinderlijk verhaal. In 1994 adviseerde men dat kinderen vanaf 10 jaar dat boek zelfstandig zouden kunnen lezen. Desgevraagd antwoordde een onderwijzer van nu, na het boek gelezen te hebben: ‘
Het is nogal een heftig boek met veel geweld en bloedvergieten… Zo zal het geweest zijn en dat hoef je niet onder stoelen of banken te schuiven, maar ik vind het boek daardoor eigenlijk ongeschikt voor de basisschoolleeftijd. Heel misschien zou het kunnen in groep 8 maar dan alleen als het lezen begeleid wordt door een leerkracht of andere volwassene, binnen een thema over Israël of zoiets. Verder vind ik het boek meer passend voor kinderen op het voortgezet onderwijs en dan eigenlijk ook niet zonder begeleiding/meelezen van een volwassene.’

De staat Israël is jarig. Israël is al sinds jaar en dag Gods volk. Alleen daarom mogen wij onze kinderen dit boek laten lezen, samen met een ander. Maar geldt dat eigenlijk niet voor elk boek?

M. Kanis, Strijd in Palestina,
Een spannend verhaal over het wonderlijk ontstaan van de staat Israël
Uitgeverij De Banier, Utrecht, februari 2023,
176 blz, € 12,95 ISBN:
9789087189495

Nel Noppe, Leeuwarden


Commentaar

  • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

    In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....