Al enkele artikelen hebt u kunnen lezen over het werk van gevangenispredikant Wytze Plantinga in P.I. de Marwei in Leeuwarden. Het tweede artikel ging over de kerstviering. Nog even een korte herinnering in dit citaat: ‘Het kerstfeest wordt gehouden in de sportzaal, die ergens midden in het complex is. Als we binnenkomen klinkt er al mooie muziek, uitgevoerd door een groep muzikanten. Zij maken deel uit van de Jailhouse Praise Band. Terwijl de muzikanten oefenen – ook zij zien elkaar hier voor het eerst in deze samenstelling – gaan de vrijwilligers aan de slag. Hoewel sommigen al jarenlang ervaring hebben is het een puzzel. Je bent in de gevangenis, dan ligt het één ander niet zomaar voor het grijpen. Iets simpels als een schaar of mes ligt letterlijk achter slot en grendel. Een dergelijk gebruiksvoorwerp blijkt in de gevangenis immers een wapen! Hoewel de voorbereidingen dezelfde zijn als bij een kinderkerstfeest – tasjes, boekjes, koffie en chocolademelk, kerstbrood – word je met de neus op de feiten gedrukt: ‘Vrijheid is hier niet!’
Met een sleutel wordt op een gegeven moment voorzien in het benodigde. Met plastic mesjes wordt het kerstbrood besmeerd met roomboter en met een verbandschaar zonder scherpe punten knippen we de kerstkleden op maat. Ruimschoots op tijd staat de zaal klaar.’

De tasjes
Naast het kerstbrood en de koffie zijn er ook de tasjes. Even nog een citaat uit het artikel:
‘Voor iedereen staat er een tasje klaar. De onvermijdelijke grote sinaasappel in het tasje van de zondagsschool uit mijn herinnering ontbreekt, maar wel is er naast wat lekkers de bajesagenda en een kalender. De agenda blader ik door. De bladzijden zijn gevuld met uiteraard de weken van het jaar 2023 en verscheidene aansprekende bijdragen van andere gedetineerden. Schilderijen, gedichten, verhalen. Verder bevat de agenda allerlei informatie die van pas komt als iemand weer vrijkomt. De agenda is een gezamenlijke uitgave van de Rooms Katholieke en Protestantse Geestelijke Verzorging bij de Dienst Justitiële Inrichtingen in Den Haag en Ark Mission in Amersfoort. De kalender is prachtig en heeft het opschrift ‘Fascinerende schepping’. Het zijn zeer gewilde items.’

Royaal is koninklijk
Hoewel ik geen van de mannen heb horen klagen over de inhoud van de tasjes, had ik zelf meteen de gedachte: ‘Dat kan royaler!’. Die gedachte heb ik gedeeld met Wytze en hij kwam er dit jaar op terug. Laten we van die tasjes iets moois maken. Binnen de grenzen van wat toegestaan is en mogelijk.
Gedurende de maand december zullen we in de gemeente van Leeuwarden goederen inzamelen. We denken hierbij aan ‘iets lekkers’, ‘een geurtje’ en een liefdevolle groet.

Iets lekkers, een geurtje, iets leuks en een liefdevolle groet
De bedoeling is dat er 150 tasjes worden klaargemaakt met vanzelfsprekend ongeveer gelijke inhoud.

·         Iets lekkers:
we zullen al het lekkers gelijkelijk verdelen over de tasjes en willen het in een gezellig zakje verpakken. De inhoud kan bestaan uit snoepjes, kleine rolletjes snoep, minimarsjes of iets dergelijks, chocolaatjes mits verpakt in zilverpapier

·         Een geurtje
Hierbij denken we aan shampoo, douchegel, deodorant. Het mooist zou zijn als we setjes kunnen maken, die we mooi in cellofaan verpakken. Hierbij is belangrijk dat de maten gelijk zijn: 150-200 ml.

·         En liefdevolle groet
Een kaart, tekening, een boekenlegger, een visitekaartje voor in het snoepdoosje

Bezig zijn in de volle breedte van de kerk
Honderdvijftig tasjes precies hetzelfde vullen? In mijn tijd als juf bij de zondagsschool was het nooit een probleem. De beurs werd getrokken door de penningmeester en de dozen vol rollen Smarties en zakjes chips rolden over de toonbank. En uiteraard de niet te versmaden grote sinaasappels!
We hopen dat ook nu de snoepjes en geurtjes binnenrollen.
Maar mocht er niet voldoende zijn, dan zullen we inkopen tot er wel voldoende is.
Er is daarvoor een klein fonds dat de rooms katholieke collega van Wytze Plantinga beheert. Een gift is daarom ook van harte welkom. Dit ‘fondsje’ heeft de prachtige naam:

De Engelenbak
Een gift kunt u storten op het rekeningnummer van “De Engelenbak” 
NL05RABO 0161 7250 58 t.n.v. De Engelenbak, pastor W.C. Timmer o.v.v.
Kersttasjes voor de Marwei 2023

Tot slot
We hopen dat deze actie goed zal slagen en dat wij, die buiten de muren van de gevangenis leven, aan de gevangenen kunnen laten weten dat we om hen geven en aan hen denken.
Kunnen we op uw steun rekenen om de gevangenen te verrassen?

Nel Noppe, Leeuwarden

 

 


Commentaar

 • Convent 2024-02-22 17:59:53

  Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...

 • Volle verzekering 2024-02-10 09:35:41

  Een gaatje in de agenda maakt dat wij op vakantie gaan. De camper wordt volgepakt met die dingen...

 • Helpen 2024-01-27 09:14:13

  Het is bijna Hulpverleningszondag en daarom wordt in dit nummer van het Kerkblad ingegaan op...

 • Goed voornemen 2024-01-13 09:36:53

  De stelling die Sake Stoppels, emeritus lector theologie, van de CHE, poneert in zijn bijdrage in...