Alleen liefde heelt
Herstellen van trauma en gebrekkige liefde

Met gedegen kennis en professionaliteit is dit boek geschreven. Janna Beek, psychosociaal therapeut en traumatherapeut. Aan het eind van de inleiding, waarin ze kort de inhoud schetst, stelt ze: ‘Als je dit boek hebt gelezen begrijp je jezelf beter... Er is hoop, want het zelfhelende vermogen is groter dan je denkt.’

Het zilverwoud
Jaren eerder schreef Janna Beek een kort verhaal. Het Zilverwoud dat me vanaf het begin beklemt door de herkenning en in een notendop leert hoe herstel kan werken. Vanuit dit verhaal, dat in zijn geheel is opgenomen in Alleen liefde heelt, wordt het boek verder opgebouwd. De hoofdpersoon Kind ontvangt weliswaar leiding en voeding van anderen, maar meer contact dan dat is er niet. Na een conflict ontbreekt de zorgende liefde van de oudere. Zij raakt beschadigd en geïsoleerd. In die situatie ontmoet zij diegene die haar goede woorden leert. ‘Jij bent Kind van Licht, ik geef, ik draag je, hoop, beweeg.’ Die woorden kende zij niet meer. Hij leert haar die woorden te geloven. En daardoor te herstellen. Ze leert zichzelf kennen als Zilverbloem.

Iedereen heeft te maken met trauma. Dat is onvermijdelijk. In dit boek wordt uitgelegd hoe belangrijk het is dat de pijn wordt verwerkt, dat de wond wordt verzorgd. Wanneer dat niet gebeurt ontstaan er beschadigde gebieden. Van daaruit kan problematisch gedrag ontstaan en negatieve gedachten. Het is nodig daar inzicht in te krijgen, desnoods met hulp van anderen.

Verzorg je wonden, ontmoet liefde
Wanneer in je jeugd of op ander moment er dingen gebeuren, die je hebben verwond, is het belangrijk dat er voor je wordt gezorgd: een kus, een pleister, troost, liefde.
Als het zo is dat dit niet of onvoldoende is gebeurd, zal het achteraf alsnog moeten gebeuren. En het zou zomaar kunnen zijn, dat jij zelf met jezelf aan de slag moet.
Dit boek zal je daarbij van grote dienst zijn.

Janna Beek-Bakker, Het zilverwoud
Coconut, Almere, 2007 (uitverkocht, alleen tweedehands verkrijgbaar)
56 blz, € 9,95 ISBN:
9789072698032

Janna Beek-Bakker,
Alleen liefde heelt. Herstellen van trauma en gebrekkige liefde
Buijten & Schipperheijn Motief, Amsterdam, september 2023,
256 blz, € 29,95 ISBN:
9789463692045

Nel Noppe, Leeuwarden

 

Kind te koop

Dit boek is meer een soort schoolboek. Het is uitgegeven door Micha Nederland – bekend van de Michacursus. De missie van deze organisatie is het uitgeven van boeken die geïnspireerd zijn door de profeet Micha die de mensen opriep om goed voor de schepping te zorgen. En waar dat niet gebeurt is het zaak om te protesteren. In elk geval als het gaat om slavernij en helemaal als het gaat om kindslaven. En dat die er zijn, dat wordt wel duidelijk in dit boek. Op een heel heftige manier, want er wordt weinig verhuld. Er is een interview met een meisje dat misbruikt wordt. Er wordt getoond hoeveel mensen in slavernij leven. Er zijn suggesties wat wij kunnen doen. Allemaal op het niveau van kinderen van 10 jaar en ouder. Heel leerzaam en heel confronterend. Geschikt om thuis te bespreken of op kindernevendienst of op school. In elk geval is het heel belangrijk dat hier kennis van genomen wordt!

 

Katrien Ruitenburg, Kind te koop. Kennismaking met de kindslaven van vandaag. Met illustraties van Linda Verholt. Amsterdam: Buijten & Schipperheijn Motief, 2023. ISBN: 9789463691451. Prijs: €16,99

 

Wouter Moolhuizen, Hoogeveen

 

Wonen in verwondering

 

Na het succes van een eerdere samenwerking tussen Troost en Helmantel (Licht dat leven doet, uit 2020) is er een nieuw boek waarin schilderijen van Helmantel vergezeld worden door teksten van Troost. De schilderijen zijn zeer gedetailleerd. Veel stillevens waarbij je soms goed moet kijken of het niet een foto is. En de teksten zijn in de stijl van Troost heel sterk. Geen rijmelarij, maar sterke gedichten – soms heel kort, ik citeer het gedicht Zonlicht op pagina 66:

Het zonlicht valt op mijn gezicht.

Dat licht is voor mijn oog té licht.

 

Mijn oog is voor de zon te klein.

Wie God wil zien, moet kleiner zijn

 

Het is een schitterende uitgave voor de liefhebber van deze vormen van kunst.

 

Helmantel & Troost, Wonen in verwondering. Teksten van André F. Troost bij werken van Henk Helmantel. Utrecht: KokBoekencentrum uitgevers, 2023. ISBN: 9789043539838. Prijs: € 22,99.

 

Wouter Moolhuizen, Hoogeveen 

 


Commentaar

  • Horrorgezinnen 2024-08-31 08:28:17

    Wat een pijnlijke vertoning op de onlangs gehouden democratische conventie in Chicago. Niet ver...

  • De kerk met reces? 2024-08-16 14:24:12

    Daags na mijn verjaardag in juni zijn mijn man en ik er tussenuit gepiept. Eigenlijk hebben we te...

  • Zingen in de eredienst (2) 2024-07-25 18:25:50

    Vorig jaar schreef ik over het zingen van psalmen en liederen in de eredienst. Iemand sprak me...

  • Verslavingen 2024-07-12 17:57:04

    Ruim een op de vijftien jongeren gokt weleens online, zo blijkt uit een onderzoek van het...