Het is bekend dat de afgelopen decennia de kerken in Nederland zijn leeggelopen. Zo nu en dan komen er cijfers voorbij die dat illustreren.

·         In de afgelopen vijf jaar zijn in totaal 262 kerkgebouwen aan de eredienst onttrokken

·         bijna zes op de tien Nederlanders noemt zich niet religieus

·         12 procent van de bevolking ouder dan 15 jaar woont regelmatig een religieuze dienst bij

Een ander opmerkelijk feit: "Op dit moment groeit een hele generatie op zonder te weten wie Jezus is".  Het is dus niet zo dat – omdat de kerkdeuren openstaan – het evangelie voor iedereen bereikbaar is. Als je niet wordt meegenomen, kom je niet zo snel in aanraking met het evangelie dat Jezus er voor jou is. En precies dat is immers een geweldige kans voor de Kerk! Want een meerderheid van deze generatie heeft de God van liefde nog nooit afgewezen, simpelweg omdat ze het evangelie nog nooit duidelijk gehoord hebben.
De organisatie Jeugd met een opdracht heeft om deze groep te bereiken verschillende manieren opgezet, die op de website
https://www.thegodstory.org worden bekendgemaakt.

10 % campagne
In Friesland is gekozen voor de 10% campagne: tijdens een 10% campagne wordt ernaar gestreefd om in een paar weken 10% van de bevolking in een stad of regio kennis te laten maken met het evangelie van hoop. We verdelen het gebied in een aantal kernen waar we dan verschillende evenementen doen. Daarnaast worden plaatselijke christenen getraind in het doorgeven van het evangelie in hun directe omgeving en vinden er diverse missionaire en diaconale activiteiten plaats.

Toerusting
Het overgrote deel van de christenen vindt het ingewikkeld en ongemakkelijk om over hun geloof te praten met hun niet-gelovige buurman, klasgenoot of familielid. Terwijl ze het echt wel belangrijk vinden dat deze mensen ook de hoop en liefde van God leren kennen…

Boven alles is het evangelie een boodschap van hoop. Hoop in Jezus. Daarom is het van belang dat je verhaal over Hem van hoop doordrenkt is. Ons land heeft een boodschap van onvoorwaardelijke liefde, onwankelbare hoop en onveranderlijk vertrouwen nodig. Die boodschap heeft de Kerk in Jezus Christus. Al 2000 jaar lang is het evangelie van hoop de krachtigste boodschap ter wereld. Als de Kerk dit deelt, zal Gods Geest mensen veranderen.

Je bent niet alleen tour
Van 2019 tot Pasen 2022 is er veel contact geweest tussen Jeugd met een Opdracht en verschillende mensen en netwerken in de gemeente Súdwest-Fryslân. Daar zijn uiteindelijk onder andere de evenementen uit voortgekomen onder de naam ‘Je bent niet alleen tour’. Met de ‘Je bent niet alleen tour’ is het Paasverhaal tot leven gebracht en lieten we zien dat je er nooit alleen voor staat. Artiesten als Syb van der Ploeg, de Zandtovenaar, Sterre Koning en rapper Pjotr lieten dit eeuwenoude Verhaal van hoop, vergeving en overwinning dichtbij komen. Het Paasverhaal is er voor iedereen!
De ‘Je bent niet alleen Tour’ was hét muziekspektakel van dit voorjaar in Stiens, Aldtsjerk. Wommels, Makkum, Heeg, Koudum, Sneek, Bolsward en met de afsluiter op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden.
De toegang tot al deze bijeenkomsten was gratis.

Wordt vervolgd
Het mooie van deze initiatieven is dat er volop aandacht is voor de nazorg. De organisatie maakt zich bekend op allerlei manieren en bereikt zo haar doelgroep. Ze nodigt uit om door te klikken op de vragen die er zijn. Een voorbeeld op de website https://nietalleentour.nl : Op de vraag ’Hoe kan ik meer te weten komen over Jezus’ is er dit antwoord: ‘Als je meer wilt weten, is het belangrijk dat je op zoek gaat naar antwoorden. Dit kun je doen door één van de dingen te volgen die hier op deze pagina worden aangeboden. Kom bovenal in contact met mensen die Hem al kennen! Zij kunnen je namelijk verder helpen. Neem daarom gerust contact met ons op, meld je aan voor de Youth Alpha of spreek 1-op-1 met iemand af.’

Zaaien
Samen met de bekende artiesten zoals Elske de Wal, Gert van der Vijver, de Zandtovenaar, en Syb van der Ploeg hebben veel kerken in Friesland meegewerkt aan deze 10 % campagne. Alleen deze eensgezinde samenwerking al is prachtig. Uiteraard gaat het er niet om nu de neuzen te gaan tellen van de bezoekers om te beoordelen of het doel – de 10 % - is behaald. Belangrijker is het dat er in eenheid is gezaaid en hoe wij daar als individu een rol in hebben kunnen en mogen spelen en hoe we beschikbaar mogen zijn voor wie meer willen weten over onze Heer Jezus.
God is het die onze arbeid zal zegenen en zal maken dat het groeit.
Soli Deo Gloria.

Nel Noppe, Tzummarum


Commentaar

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...

 • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

  In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

 • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

  Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...