ImageHet is 24 december 1943. Het is nog vroeg in de morgen. In een straat in Amsterdam is geen sterveling te zien. Het is stil en de sneeuwvlokken spelen hun koude winterspel. Maar dan, plotseling, wordt de stilte wreed doorbroken. Een Duitse patrouille rijdt de straat in en stopt voor ??n van de huizen. Soldaten springen uit de wagen en bonzen op de voordeur. Er wordt geschreeuwd en gevloekt maar er wordt niet open gedaan. Even verderop wordt wel voorzichtig een deur geopend en daar tegenover verschijnt een gezicht van achter het gordijn. Enkele mensen kijken angstig en verschrikt naar wat er in hun straat gebeurt. Dit is een razzia. De soldaten breken met bruut geweld de deur open en stormen de trap op. Er wordt gegild en geschreeuwd en even later staat een hele familie op straat. De buren kennen dit joodse gezin.
Roos, het kleine meisje, is de jongste. Ruw worden ze samen de legerwagen ingeduwd. Ronkend rijdt de auto de straat uit. De buren staan stil bij elkaar en praten na over dit gruwelijke voorval. Daarna wordt het weer stil in de straat. Het is alsof er niets is gebeurd.
Een paar maanden later vertrekt een trein naar Auswitch. Roos en haar familie zitten in een volgepropte wagon. De reis is lang en langzaam aan verdwijnt de  trein uit het gezichtsveld de nacht in. De duizenden sterren aan de donkere hemel reizen mee.
Eeuwen geleden, in de tijd van Herodes, straalde een ster boven een donkere stal. Een kind werd geboren. Een koningskind. Zijn geluid doorbrak de stilte en werd gehoord in het koninklijk paleis van de wrede  Herodes. Hij ontstak in hevige toorn en gaf bevel om in Bethlehem en het gehele gebied daarvan al de jongens van 2 jaar oud en daar beneden om te brengen.
Evenals Roos, mocht  dit kind er in de ogen van de tirannen, niet zijn. Ook in Bethlehem moest de onschuld worden vermoord.
Kerst??..,  feest van vrede en het teken dat de tiran van toen en nu, nooit meer het laatste woord mag hebben. Dat moeten we vieren!

Drachten                           

Anne Woudwijk

Anne Woudwijk is beeldend kunstenaar en woont in Drachten. Hij maakte het beeld ?Roos?.
Het staat ten toongesteld in het verzetsmuseum te Leeuwarden.


Commentaar

 • Convent 2024-02-22 17:59:53

  Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...

 • Volle verzekering 2024-02-10 09:35:41

  Een gaatje in de agenda maakt dat wij op vakantie gaan. De camper wordt volgepakt met die dingen...

 • Helpen 2024-01-27 09:14:13

  Het is bijna Hulpverleningszondag en daarom wordt in dit nummer van het Kerkblad ingegaan op...

 • Goed voornemen 2024-01-13 09:36:53

  De stelling die Sake Stoppels, emeritus lector theologie, van de CHE, poneert in zijn bijdrage in...