Ongetwijfeld zult u dan denken aan de hoge heren - soms een dame - bankiers. Met name die met torenhoge bonussen en dat zelfs na wanprestatie. Zij immers, zo horen we alom verluiden, zijn de oorzaak van de euro-crisis, de economische crisis en vooruit nog een aanklacht er boven op: de milieucrisis. Vanwege het grote graaien hebben ze enorme risico’s genomen. Dexiabank moest voor de tweede keer gered worden door de staat. Feitelijk door de belastingbetaler. Die was sowieso al de dupe van die bankiers. Omdat deze beroert moeilijk geld uitleenden of veel te hoge rente vroegen, gingen bedrijven op de fles. Mensen op straat. De opslag op de eurobor-rente, de rente waarmee banken zelf kunnen lenen bij de Centrale bank, was en bleef aanzienlijk. De burger profiteerde amper, zeg maar niet, mee. Onder de streep zijn we zo al drie keer door die lui gepakt. Dat moet stoppen. Ik ben Gekke Gerritje niet. Protesteer! Blokkeer!
Bezet

En ziedaar, wereldwijd krijgt het protest vorm in de Occupy-beweging, met als slogan: Bezet de banken en de beurzen! ‘Occupy’betekent: ‘Bezetten’. Links en rechts worden toegangshallen van banken en beurzen geblokkeerd, inclusief middels heuse tentenkampen. Oude tijden van protest herleven en het doet me denken aan de Damslapers van de jaren zestig. En de media-aandacht is enorm. Alsof een nieuwe Maagdenburgbezetting plaatsvindt! Werkers bij de bank moeten met een beschaamd gelaat zich een weg banen door de demonstranten en zich allerlei aanklachten en schimpscheuten laten wel gevallen. Als schuldigen aan alle schulden betreden ze met gebogen hoofd hun tip top office. Maar het voelt niet meer zo tip en top!

Bezeten
Natuurlijk heeft de Occupy-beweging al gauw onze sympathie. Die mensen vertolken waar we ons allemaal wel aan ergeren. Het is zelfs christelijk te verdedigen te protesteren tegen overmatige zelfverrijking. Laten we dan tegelijk in die stroom van protest ook baantjesjagers met hoge salarissen er maar bij pakken. En wat dacht u van politici die met onze zuurverdiende en afgedragen belastingcentjes goede sier maken met allerlei onzin subsidies en prestigieuze projecten. U kunt ze erbij verzinnen in uw buurt terwijl u dit leest. Het wordt denk ik een lange lijst, waar je een net zo lange klaagzang over kunt aanheffen. Maar wat dacht u van ons. Van ons gewone mensen. We zijn net zo bezeten van bezit als die rijke bankier. Enorm wat er gefraudeerd wordt met uitkeringen. Bij een steekproef in een wijk in een grote stad - nee ik noem geen naam - bleek één derde van de uitkeringen onterecht of op opzettelijk foute gegevens te berusten. De kleine man kan er ook wat van! En wat dacht u van de foute declaraties in het kader van de PGB. Je zou toch wel gek zijn wanneer je daar niet een graantje van meepikte! Vergoedingen voor de kinderopvang bleken ook heel winstgevend. Ook voor opa en oma een grijpstuiver om op hun kleinkinderen te passen. Oké, u bent geen uitkeringstrekker en niet zo’n profiteur. U bent een brave burger die past op zijn centjes. Maar de beer in u, brave burger, raakt los bij een Loterij; bij de Dolle Dagen van de Bijenkorf of, met name voor jongelui, de voordeeldagen bij H&M! Mensen stormen binnen en graaien als bezetenen in de bakken. Slaan! Krabben! Afgunstig kijken! Snauwen! Bezeten van bezit. De bankier? Nee, u en ik!

Assen                   
Stoffer Otten


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...