Onze koningin heeft de respectabele leeftijd van 75 jaar bereikt. Ondanks dat maakt ze lange reizen en werkt ze hard in Nederland. Ook haar kinderen en kleinkinderen krijgen haar aandacht.

Toch moet dit afgelopen levensjaar moeilijk voor haar zijn geweest. In februari krijgt prins

Friso het skiongeluk en ligt hij nog steeds in coma. Dat moet voor een moeder iets vreselijks zijn. Trouw bezoekt ze haar zoon in Londen. Iedere keer komt ze terug in haar paleis met een hart vol zorgen. En geen echtgenoot waar je dat verdriet mee kunt delen. Dat moet zwaar zijn. Bij haar bezoek in Brunei liet ze haar moederhart spreken toen ze emotioneel werd in haar dankwoord. Er was een kindje verongelukt en dat raakte haar. Persoonlijk hebben we haar meegemaakt op een thuisfrontdag van het leger. Onze zoon en vele anderen waren op missie in Afghanistan. En zij was er om ons te bemoedigen. Ze ging bij een moeder met een paar jonge kinderen zitten om als een moeder naar haar te luisteren. Ze streelde daarbij het dochtertje zachtjes over het beentje. Het was zo intiem. Ook sprak ze met een gewonde militair en zijn ouders en had een luisterend oor.

Ook in politieke zin moet ze het moeilijk hebben gehad. Het zal voor een vrouw met zoveel kennis en inzicht niet meevallen om aan de kant geschoven te worden als een soort versiersel. Dat moet haar pijn hebben gedaan. Bij de beëdiging van de Tweede Kamerleden moet ze een toneelstukje spelen. Het moet openbaar gebeuren, maar het wordt een zooitje. Een gewoon mens zou zeggen: 'Jullie zoeken het maar uit'. Maar zij is geen gewoon mens en doet waardig aan het toneelstukje mee.

Vervolgens 'lekt' de kersttoespraak uit. Nou niks uitlekken. Als je een klein gaatje in je broek hebt en je gaat er steeds met je vinger inzitten dan wordt het gaatje een gat. Zo gaat dat ook met het zoeken op internet. Vind je iets en je gaat dan verder dan vind je steeds meer. Dankzij slechte beveiligingen vind je dan misschien iets wat niet voor jou bestemd is. Dan kun je het voor jezelf houden maar dat is niet leuk. Nee, hup naar de NOS en het ligt op straat. De NOS is niet zo fatsoenlijk om het voor zich te houden. Het is nieuws en het moet natuurlijk gebracht worden.

Onze koningin spreekt met kerst haar volk toe alsof er niets gebeurd is. De inhoud van haar toespraak was fantastisch. Zoveel gevoel, zoveel bewogenheid en zoveel geloof.

Nee, ze heeft het niet gemakkelijk gehad dit afgelopen jaar. Maar ze bleef zichzelf en ging haar eigen gang. Ze liet het niet toe dat alles haar werd afgenomen. En het allermooiste vond ik haar getuigenis in de kersttoespraak. Haar oproep om naar elkaar om te zien. We moeten oog hebben en klaarstaan voor onze naaste en voor de vreemdeling die een thuis zoekt in ons land. Ze liet ons ook zien dat we deel zijn van een groter geheel, zoals onze buurlanden in Europa. Ze haalde de Psalmen aan om ons te laten zien dat God ons een opdracht geeft om goed voor de schepping te zorgen. Haar geloof liet ze niet wegdrukken achter de paleisdeur.  Niet iedereen was blij met deze toespraak. Er was zelfs iemand die dacht dat André Rouvoet iets met deze toespraak te maken had.

Onze  koningin heeft nu aangekondigd dat ze haar ambt gaat neer leggen. De rust is haar gegund. Maar ik moest toch wel even slikken toen ze haar besluit bekend maakte. We zullen haar betrokkenheid missen.  Dank u wel lieve koningin en ik wens u Gods zegen toe.

Dronten

Aurelia Jonkman


Commentaar

 • ‘De gevende hand is altijd boven.’ 2023-03-24 18:08:22

  Ik moet de laatste tijd nogal eens denken aan deze uitdrukking. Iemand gebruikte hem in een...

 • Uitgepraat? 2023-03-11 12:50:15

  Het bericht dat de classis Zwolle haar activiteiten tot een minimum beperkt, kan u eigenlijk niet...

 • Wat bezielt je toch! 2023-02-24 18:19:56

  Binnenkort is het precies een jaar geleden dat Poetin Oekraïne binnenviel. 24 februari 2022...

 • Maakbaar (2) 2023-02-10 18:24:29

  Ruim een jaar geleden, eind 2021, schreef ik al een Commentaar met deze titel. De gedachte van...